Raul de calatorie

Actualizat: 10 August 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Raul de calatorie sau de miscare apare atunci cand miscari minore, dar repetitive, transmit creierului mesaje confuze. Ochii emit o informatie despre pozitia corpului, in timp ce mecanisme delicate din interiorul urechii interne raporteaza ceva diferit creierului.

Confuzia declanseaza, de obicei, sentimente de greata, varsaturi si transpiratie. Copiii sufera mai frecvent de rau de calatorie decat adultii, dar pe masura ce cresc, invata sa-si gestioneze problema.

Miscarea nu este intotdeauna factorul declansator al senzatiei de rau. Mirosurile cum ar fi cele de mancare sau petrol, anxietatea si concentrarea atentiei asupra unui obiect din apropiere ii pot face pe unii oameni sa simta un disconfort.

Simptomele raului de miscare


Daca suferiti de rau de miscare sau calatorie, pot sa apara mai multe simptome printre care:

Simptomele se vor ameliora o data ce este oprita miscarea. Acestea au tendinta sa dispara complet pe parcursul calatoriilor lungi, cum ar fi cele cu vaporul, cand exista timpul necesar si posibilitatea de adaptare la miscare si refacere treptata. Totusi, manifestarile de mai sus pot fi caracteristice mai multor boli, nu doar raului de miscare. Daca sunt prezente oricare dintre simptomele de mai sus, consultati medicul de familie, cand este posibil, pentru sfaturi.

Cauze


Motivele exacte care pot declansa raul de calatorie nu sunt intelese pe deplin. Totusi, cercetarile sugereaza ca simptomele sunt cauzate de miscarile din timpul calatoriei, cum ar fi inclinarile si curbele luate brusc ale mijlocului de transport, care pot crea confuzii la nivelul creierului.

In mod normal, sistemul vestibular care se afla in urechea interna tine evidenta pozitiei corpului, capului si a miscarilor oculare. Acest lucru va va ajuta sa va mentineti echilibrul dupa miscarea pozitiei corpului. In timpul calatoriilor, stimulii de la nivelul sistemului vestibular nu sunt aceiasi cu cei perceputi vizual. Acest conflict dintre simturi se pare ca ar provoca raul de calatorie.

Oricine poate suferi de raul de calatorie si, nu se poate explica de ce unele dintre persoane sunt mai sensibile decat altele. Printre persoanele care au o predispozitie accentuata se numara:

Tipuri de rau de calatorie


- Raul de calatorie din timpul mersului cu masina. In cazul in care copilul este suficient de mare ar trebui sa stea pe scaunul din dreapta soferului, pentru a avea o imagine cat mai clara a drumului.

Copiii trebuie sa nu se uite in jos, se va evita asadar pana la sfarsitul calatoriei, lectura sau jocurile care implica privitul in jos. Cantati sau jucati-va cu cei mici pentru a preveni raul de calatorie. Asigurati-va ca masina este bine ventilata. Cereti soferului sa reduca viteza in timpul curbelor, sa nu accelereze, sa incetineasca in mod repetat si sa opreasca la cel putin o ora, masina.


- Raul de calatorie din timpul calatoriilor pe mare. Incercati, pe cat posibil, sa respirati aer proaspat, astfel incat sa evitati mirosul de fum, combustibil si alimente. Ar fi ideal sa va petreceti timpul pe puntea vaporului, dar ar trebui sa va concentrati asupra unui punct de la nivelul orizontului, nu asupra valurilor. Daca este prea frig, ramaneti in interiorul navei si incercati sa gasiti un loc in care nava se misca cat mai putin. Daca va este greata, intindeti-va si tineti ochii inchisi.


- Raul de calatorie din timpul zborului cu avionul. In avion ocupati un loc in dreptul aripii - zona in care avionul este cel mai stabil. Inclinati scaunul inapoi, odihniti-va capul pe tetiera si inchideti ochii. Muzica ii ajuta pe unii oameni sa se relaxeze si ii poate distrage de la starea de rau.

Unii oameni stiu deja ca se vor simti rau indiferent ce vor face. Daca va incadrati in acest segment, ocupati un loc in apropierea toaletei.

Tratament


Exista mai multe tipuri de medicamente care pot fi eliberate fara prescriptie medicala de la farmacie.


- Medicamente - Mai jos sunt enumerate cateva dintre medicamentele care sunt utilizate pentru tratamentul raului de calatorie. In mod ideal ar fi sa vi le administrati inainte de a calatori. Intotdeauna cititi prospectul si daca aveti intrebari, adresati-le medicului sau farmacistului pentru recomandari.

- Terapii complementare - Printre terapiile complementare care ar putea ajuta la ameliorarea raului de calatorie se numara acupresura si consumul de ghimbir (disponibil in mai multe forme).

Prevenirea raului de miscare


Ca si metodele de tratament, exista mai multe masuri pe care le puteti lua pentru a preveni raul de miscare atunci cand calatoriti:

Unii oameni considera ca pozitia culcat este de ajutor, dar aceasta este dificil de mentinut in timpul zborului cu avionul sau calatoriei cu masina.

Cat de des este intalnit raul de miscare?


Se considera ca oricine ar putea experimenta raul de miscare, doar ca unii oameni sunt mai vulnerabili decat altii. De exemplu, aproape orice persoana de pe un vapor de mari dimensiuni ar putea sa aiba rau de miscare. Totusi, aproximativ 3 din 10 persoane ar putea manifesta raul de calatorie in mod constant, in timpul calatoriilor cu masina, maritime sau aeriene.


Femeile sunt mai susceptibile de a avea rau de miscare decat barbatii, in special daca sunt gravide sau se afla in timpul menstruatiei.


Citeste si despre:

Raul de miscare poate fi prevenit Sfaturi utile pentru calatorii…exotice! Trusa de prim ajutor Homeopatie versus medicina alopata Afectiuni cauzate de altitudinea ridicata: cum pot fi prevenite si tratate Gestionarea migrenelor la serviciu Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Descopera puterea plantelor pentru o minte agila si un somn odihnitor Cum sa ne pastram intacta sanatatea mintala in acest final de an? Ce sa luam in trusa cu medicamente de vacanta? Vizualizarea - un alt mod de a combate celulita Pe ring: lupta pentru control dintre parinti si copii Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani Tipuri de dializa
Cere sfatul medicului ×