Unde se ascund microbii si bacteriile?

Actualizat: 04 Iulie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Anumite locuri la care nici macar nu te-ai gandi sunt o adevarata sursa de microbi. De aceea este bine sa inveti a le utiliza sau sa te feresti de ele. De exemplu, buretii de vase sau suportul din lemne pe care obisnuim sa taiem legumele sau carnea contin o sumedenie de microbi.

De asemenea, si telecomanda, telefonul mobil, perdeaua de dus sau clantele usilor sunt reale surse de infectie, daca nu sunt dezinfectate corect si periodic.

Obiectele cele mai pline de microbi si bacterii

• Buretele de vase. Cercetatorii de la o Universitate din Londra au descoperit o bacterie numita Campylobacter, care poate cauza paralizie si care traieste de cele mai multe ori pe buretele de bucatarie cu care spalam vasele.

Odata intrata in organism, este nevoie de tratament de specialitate, insa procesul in sine dureaza cateva saptamani sau chiar luni. Totodata, se pare ca si E.coli sau Salmonella pot exista pe buretele de spalat vase.

De asemenea, si chiuveta din bucatarie, locul unde spalam vasele este considerat unul dintre locurile cu multi microbi. De aceea, este esential sa ai grija si periodic sa dezinfectezi chiuveta, iar buretele de vase sa-l schimbi dupa o folosire de maximum 2 saptamani.

• Tastatura computerului. De cele mai multe ori, copilul se joaca la laptop sau la calculator si mananca in acelasi timp. In felul acesta tastatura se murdareste, iar praful acumulat oricum pe ea o face o adevarata sursa de bacterii. O multime de studii realizate la nivel modial au aratat ca tastatura unui computer sau laptop poate fi adesea mult mai murdara si plina de microbi decat vasul de toaleta.

Pentru a nu te imbolnavi este esential sa o stergi saptamanal fie cu spray-uri speciale si sa o aspiri cu aspiratorul si ulterior, cu ajutorul unei dischete pe care pui putin alcool, sa o speli.

• Telefonul mobil. Acesta este o reala sursa de infectie, deoarece contine o multime de microbi si bacterii, printre care regasim salmonella, stafilococul auriu si E.coli. Este esential sa cureti telefonul fie cu produse special destinate dezinfectarii lui, fie cu servetele umede, cel putin o data la trei zile. De asemenea, cei mici trebuie invatati sa se spele pe maini ori de cate ori pun mana pe telefon.

• Telecomanda este si ea un obiect care, daca nu este dezinfectat periodic, poate sa fie o sursa de infectii sau de imbolnaviri. Pentru a preveni imbolnavirea, telecomanda trebuie curatata cel mult la 10 zile cu ajutorul servetelelor dezinfectante.

• Perdeaua de la dus este si ea expusa microbilor si pentru a nu te imbolnavi este indicat fie sa o schimbi, fie sa o speli cel putin o data pe luna.

• Periutele de dinti trebuie schimbate cel mult la trei luni. In caz contrar, acestea sunt o sursa de microbi, iar cei mai des intalniti sunt stafilococi, streptococi si candida, microbi de care vei scapa foarte greu, cu tratament de lunga durata.

• Clantele usilor. Este bine ca in ziua in care decizi sa faci curatenie generala in casa, sa nu uiti sa dezinfectezi si clantele usilor de la camere. Acestea pot fi sterse cu alcool sanitar sau spalate cu apa si sapun, la cel mult 14 zile.

Pensulele si buretii pentru aplicarea machiajului. Aceste obiecte care in mod firesc ar trebui sa te faca si mai frumoasa, pot sa te imbolnaveasca. Este indicat sa respecti regula care spune ca aceste obiecte nu se imprumuta sub nicio forma altei persoane. De asemenea, trebuie sa ai grija ca ele sa fie curate, de aceea se inlocuiesc la cel mult o luna de zile.


Citeste si despre:

Top 10 suprafete unde 'se ascund' germenii de raceala si gripa Cum sa elimini germenii periculosi din casa Anorexia - cand foamea e cea mai buna prietena Cum sa castigati razboiul impotriva microbilor Locuri comune in care se gasesc cei mai multi microbi Ce se poate ascunde in spatele senzatiilor pulsatile de la nivelul stomacului? Cand si cum au fost descoperiti microbii Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului Top 10 suprafete pline de microbi Atentionari cu privire la microbi si sfaturi pentru a-i indeparta Respiratia urat mirositoare poate ascunde boli grave. Afla totul despre halena Lucruri neasteptate care au mai multi microbi decat ati crede Cat timp rezista microbii in spatiile comune? Cele mai frecvente mituri despre microbi, afectiuni si medicamente Germenii si microbii din baie