Germenii si microbii din baie

Actualizat: 18 Ianuarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Baia poate deveni cu usurinta cea mai murdara si mai periculoasa camera din locuinta dumneavoastra, in situatia in care nu este curatata in mod corespunzator. Bacteriile, murdaria si umiditatea din baie pot fi periculoase pentru sanatate.

O baie curata este esentiala pentru mentinerea unui mediu sanatos in casa, cu atat mai mult cu cat germenii din baie pot ajunge si in celelalte zone din casa.

Germeni si bacterii care se pot gasi in baie

Pe corpul uman exista, in mod natural, germeni si bacterii. Totusi, nu toate acestea sunt periculoase. La fel este si cazul germenilor din baie. Exista totusi microorganisme care pot fi daunatoare pentru sanatatea umana. Iata cateva tipuri:

- virusuri care pot cauza boli gastro-intestinale. Acestea includ norovirusul - acest tip de virus declanseaza focare de infectie, in special pe navele de croaziera. In acelasi timp, acest tip de virus se poate afla si pe scaunul de toaleta. Virusurile ce cauzeaza afectiuni gastro-intestinale sunt usor de transmis si pot trai pe suprafetele solide chiar si o sapatamana.

- agenti patogeni intestinali, organisme care sunt cel mai adesea raspandite prin intermediul alimentelor contaminate (desigur, pot fi transportate la fel de usor si de fecale). Acesti agenti patogeni includ E.coli, Salmonella, Shigella si E.coli O157:h7 - care este deosebit de periculoasa si provoaca diaree severa cu scaune sangeroase.

- organisme ce pot declansa afectiuni cutanate si respiratorii. Printre acestea pot fi incluse stafilococul auriu si bacterii cu tulpini rezistente la antibiotice si streptococi din grupul A.

- fungi, inclusiv de tipul celor care declanseaza piciorul atletului. Aceasta este transmisibila la persoanele care merg desculte in baie.

- alte ciuperci reziduale obisnuite ale baii - mucegaiuri - care nu provoaca infectii, dar pot accentua simptomele de astm si alergii.

Masuri pe care le puteti lua pentru a avea o baie curata

Pentru a evita imbolnavirile cauzate de germenii si microbii din baie puteti lua cateva masuri:

- baia trebuie curatata si dezinfectata cel putin o data pe saptamana. Curatenia trebuie sa includa dezinfectarea cazii, a vasului de toaleta, a dusului si chiuvetei.

- prosoapele de maini din baie ar trebui schimbate la 2 zile - ideal ar fi sa le schimbati zilnic si daca se poate, fiecare membru al familiei sa aiba propriul sau prosop de maini.

- toaleta este intotdeauna contaminata cu germeni, dar curatarea regulata a vasului de toaleta, a capacului (pe toata suprafata), a vasului si in special, a manerului de tras apa, pot impiedica inmultirea germenilor si transmiterea acestora la membrii familiei.

- la fel de importanta este curatarea si dezinfectarea manerului usii de la intrarea in baie si a sistemului de blocare a usii (cand este cazul).

- inainte sa trageti apa, puneti capacul vasului de toaleta pentru a preveni ca germenii sa fie ejectati pe suprafetele din apropiere.

- din moment ce bacteriile se inmultesc si traiesc in medii umede, pastrati baia ventilata si uscata pentru a reduce posibilitatea de multiplicare a bacteriilor. Utilizati hartie igienica sau prosoape de hartie pentru a sterge picaturile de urina scapate accidental pe capac sau pe exteriorul vasului de toaleta.

- spalati-va mainile in mod corespunzator dupa folosirea toaletei.

- inmuiati capatul dusului peste noapte in otet sau alt produs comercial de curatare. Acest lucru va reduce acumularea murdariei si a germenilor care se pot strange in capul de dus.


Citeste si despre:

Top 10 suprafete unde 'se ascund' germenii de raceala si gripa Atentionari cu privire la microbi si sfaturi pentru a-i indeparta Cum sa elimini germenii periculosi din casa Cum sa controlati eficient tusea nocturna Care sunt cauzele infectiilor urinare frecvente? Lucruri surprinzatoare care va pot imbolnavi Piciorul diabetic si probleme cutanate - complicatii ale diabetului Caravana Sanatatii dm, prezenta in 12 orase. Circa 1.200 de participanti au beneficiat de informatii si solutii pentru o viata echilibrata De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Alimentatia si tratamentul adjuvant in caz de raceala sau gripa Termenul de folosire al produselor de ingrijire De ce racesc atat de des? Cand si cum au fost descoperiti microbii Top 10 suprafete pline de microbi Cum sa castigati razboiul impotriva microbilor Locuri comune in care se gasesc cei mai multi microbi