Complicatiile racelii

Publicat: 12 Octombrie 2011 | Actualizat: 12 Octombrie 2011
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Simptomele racelii obisnuite sunt doar suparatoare sau agasante, comlicatiile racelii pot fi insa, serioase. Sinuzitele, bronsitele sau infectiile la nivelul urechii cauzeaza stari neplacute pana la administrarea de antibiotic sau alte medicamente pentru ameliorarea acestor simptome.

Este importanta constientizarea posibilelor complicatii ale unei banale raceli dar si cunoasterea simptomelor ce semnaleaza o posibila complicatie ale acestor raceli.

Complicatiile din urma unor raceli

In mod normal, o raceala comuna nu necesita controlul medical. Simpotme precum nas infundat, gat uscat si greata trec in general de la sine. Frisoane severe si o temperatura a corpului de peste 38.5C, indica prezenta unei gripe. Consultul medicului si administrarea de medicamente poate reduce durata simptomelor de gripa.

Uneori insa, raceile duc la complicatii medicale mult mai serioase cum ar fi :
- Infectii ale sinusilor (sinuzita)
- Crize de astm
- Bronsite
- Infectii la nivelul urechii
In plus, la persoanele care sufera de astm, bronsita cronica sau emfizem, simptomele respiratorii pot persista pe parcursul mai multor saptamani dupa perioada de boala propriu-zisa.

Cele mai comune complicatii in urma unei raceli sunt:

Sinuzita

Sinuzita intervine in urma inflamarii mucusului membranei ce captuseste cavitatile sinusului. In urma acestei inflamari, glandele secretoare de mucus cresc volumul de productie a acestuia, iar in urma blocarii canalelor din sinus presiunea creste si astfel apare simptomul de nas infundat. Daca manifestarile racelii persista mai mult de o saptamana si apar dureri la nivelul sinusului, dureri de cap, dureri ale dintilor superiori, nas infundat, tuse, secretii nasale galben-verzi acestea pot semnala prezenta unei infectii sinusale si este recomandat consultul medicului.

Crizele astmatice

Bolnavii de astm se pot suferi de congestie in urma unei raceli, ce apare in urma incercarii de a expectora mucusul din gat sau plamani. Initial s-ar putea manifesta prin tuse uscata si wheezing sau respiratie dificila si presiune la nivelul pieptului. Cand crizele de astm se agraveaza se va urmari medicatia prescrisa pentru aceasta afectiune sau se va contacta imediat medicul.

Bronsita

Bronsita acuta este o inflamare a cailor respiratorii cauzata de bacterii sau infectii virale. Tusea poate fi productiva cu mucus gros si galben si ocazional cu sange. Bronsita trece in general fara tratament medical in multe dintre cazuri. Daca siptomele persista sau apare respiratia scurta si sacadata se va consulta medicul.

Durere in gat si amigdalita

Durerile in gat sunt comune in cazul racelilor si sunt provocate mai ales de virusuri. Amigdalita streptococica este cauzata de bacteria streptococcus. In general, amigdalita poate fi provocata de virusuri sau bacterii.

Infectii ale urechii

Infectia urechiilor este o complicatie frecventa a urechii. Virusurile provoaca pana la 80% din infectiile urechii si antibioticele nu au efect asupra acestora. In cazul infectiilor bacteriene este implicata mai ales bacteria streptococcus, ce declanseaza dureri de urechi, tulburari de somn, secretii nazale galbui, febra redusa si scurgeri din ureche.

Raceala si afectiunile medicale cronice Daca o persoana sufera de o boala cronica cum ar fi astmul, bolile de inima, diabet, emfizem sau HIV/SIDA, o raceala poate agrava aceste probleme, de aceea este important sa se cunoasca masurile de prevenire si tratament in cazul unei raceli.

Cand trebuie consultat medicul

Daca o persoana are oricare din urmatoarele simptome, trebuie consultat medicul:
- dureri de ureche
- dureri ale sinusurilor care persista mai mult de o saptamana
- febra mai mare de 38.5C
- tuse productiva mai mult de o saptamana
- dificultati de respiratie
- agravarea simptomelor racelii care dureaza mai mult de doua saptamani.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
Email
Clinici
recomandate

Lucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumatLucrarile la o autostrada din Romania sunt in avans fata de graficul asumat

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

Ghid practic de prevenire al racelii si gripei in acest sezon

Pericolele racelii pe timp de vara

10 sfaturi practice pentru ameliorarea simptomelor racelii

Frigul, o cauza reala a racelii si gripei?

Colesterol crescut la 20 de ani? Dr. Irina Macovei-Dorobantu, cardiolog: In cazul pacientilor cu dislipidemii genetice este necesar screening-ul rudelor de gradul I

Importanta Calciului pentru organism

Ai grija de inima ta cu acesti nutrienti esentiali

Sfaturi pentru prevenirea racelii si a gripei

Cand ar trebui sa consultam medicul pentru o raceala?

Exercitii fizice atunci cand suntem bolnavi? O idee buna?

Interventiile chirurgicale la nivelul sinusurilor - recomandari pentru pacienti

Sindroame gripale