Mituri despre apa si consumul de apa

Actualizat: 19 Aprilie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Molecula de apa (H2O) se compune din doi atomi de hidrogen legati la un atom de oxigen. Aceasta se numeste potabila atunci cand raspunde normelor stabilite prin lege: trebuie sa fie placuta din punctul de vedere al gustului, culorii si mirosului si, ca regula absoluta, sa nu afecteze sanatatea. Apa potabila nu trebuie sa contina microorganisme patogene, nici substante toxice (cupru, plumb, fluoruri, cianuri, arsenic, compusi fenolici etc.). Concentratia sa in anumite substante chimice (saruri minerale, amoniac, nitriti, nitrati, cloruri, materii organice) trebuie sa fie limitata.

Apa imbuteliata este mai sanatoasa decat cea de la robinet? Sau apa imbogatita cu suplimente nutritive este cea mai indicata? Potrivit specialistilor, toate aceste principi ar trebui date uitarii deoarece nicio apa nu face minuni pentru sanatatea organismului.

In cele ce urmeaza va prezentam o lista cu cele mai comune mituri legate de apa si consumul de apa.

Mit: Zilnic se recomanda consumul a 8 pahare cu apa

Potrivit specialistilor, consumul zilnic de apa trebuie aproximat in functie de greutatea corporala, gradul de activitate si varsta, dar si in functie de dieta adoptat si de nivelul de stres.

Deoarece este destul de dificil sa pui in balanta toti acesti factori si sa ajungi la un anumit consum de apa, tot specialistii spun ca indicat ar fi sa consumam apa atunci cand ne este sete, mai ales ca pana acum nu exista studii clare care sa ateste ca consumul de apa imbunatateste starea generala de sanatate.

Mit: Apa, consumata in cantitati ridicate, ajuta la detoxifierea organismului

Rinichii filtreaza toxinele din sistemul sanguin, dupa care le elimina prin urina. Deci, rinichii ajuta la detoxifierea organismului si nu apa!

In acest caz, intrebarea ar fi daca apa imbunatateste functia renala? "NU" raspund specialistii; consumul ridicat de apa nu face nimic altceva decat sa deterioreze functia de filtru a rinichilor.

Mit:. Apa ajuta la pierderea in greutate

Apa consumata inainte sau in timpul servirii meselor nu ajuta la pierderea in greutate. Singura modalitate prin cara apa dobandeste aceasta abilitate presupune asimilarea ei prin consumarea fructelor si legumelor.

O afirmatie mai aproape de adevar este urmatoarea: apa este cel mai iscusit instrument al nutritionistilor. Consumul ridicat de apa este recomandat de nutritionisti deoarece nu contine calorii, deci poate fi consumata in cantitati nelimitate si in acelasi timp creste si senzatia de satietate.

Mit: In timpul antrenamentelor organismul se poate deshidrata cu usurinta

Diagnosticul de deshidratare este stabilit in momentul in care o persoana a pierdut 2% din greutatea corpului. De exemplu, in cazul unei persoane de 90 kg, 2% inseamna pierderea a 2l apa.

Astfel, potrivit specialistilor in medicina sportiva, cu cateva ore inainte de o competitie, sportivi sunt sfatuiti sa consume 2 l apa. Dar, in cazul unei plimbari prin parc nu este necesar respectivul consum de apa.

Mit: Filtrele de apa ajuta la imbunatatirea calitatii apei

Mii de persoane folosesc instrumente si filtre de apa pentru imbunatatirea mirosului, gustului, culorii apei de la chiuveta. Aceste instrumente nu fac din apa o bautura magica pentru sanatatea organismului. In conditiile in care apa de la chiuveta nu este contaminata, aceasta este la fel de sanatoasa ca orice apa imbuteliata.

De asemenea, trebuie mentionat ca si producatorii de apa imbuteliata trebuie sa testeze produsul comercializat tocmai pentru ca si in acest caz exista riscul contaminarii cu diferite substante si poluanti.

Mit: Ca si apa, cafeaua contribuie la hidratarea organismului

Sunt foarte multi oameni care cred ca atata timp cand o bautura contine apa, aceasta ajuta la mentinerea hidratarii optime a organismului. In cele mai multe cazuri este tocmai invers, bauturile conduc la deshidratarea organismului din cauza continutului de substante dizolvate (adica, contin materiale solide care au fost dizvolvate pentru prepararea bauturii), si de diuretice (care deshidrateaza organismul).

Exceptie de la aceasta situatie fac ceaiurile si sucurile naturale!

Mit: Apa potabila nu cauzeaza probleme de sanatate

Trebuie sa stiti ca apa, consumata in cantitati exagerate conduce la aparitia intoxicatiilor cu apa, care pot conduce chiar la deces.
Nu sunt povesti, in presa a fost prezentat cazul unui tanar care a participat la un concurs ce presupunea consumul unei cantitati ridicate de apa, si care a decedat in urma acestui eveniment.

Mit: Daca nu va place apa, beti suc

Apa este de departe cel mai bun lichid pentru hidratare. Sucurile carbogazoase nici nu trebuie comparate cu apa. Acestea contin cantitati ridicate de zahar, care nu fac altceva decat sa provoace probleme stomatologice.
Potrivit medicilor specialisti, chiar si o simpla clatire a gurii cu apa dupa ce ati consumat sucuri protejeaza impotriva aparitiei cariilor.

Mit: Practicarea inotului previne deshidratarea

In realitate, persoanele care stau prea mult timp apa (piscina, mare, ocean) prezinta un risc mai mare de deshidratare. De ce? Senzatia de sete este controlata de volumul de sange din centrul corpului.


Citeste si despre:

Cele mai frecvente mituri despre microbi, afectiuni si medicamente Mituri despre frumusete Mituri despre sanatate pe timp de vara Mituri despre albirea dentara Mituri despre sanatate Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului Cele mai populare mituri despre alaptare: adevarat sau fals? 11 mituri si adevaruri despre insomnie Boli care pot fi contactate din apa contaminata Retentia de apa - simptom al sindromului premenstrual Cata apa trebuie sa bei zilnic?