Spala-te pe maini pentru a tine bolile la distanta

Actualizat: 03 Februarie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Prezentare generala


Mentinerea mainilor curate este unul dintre cei mai importanti pasi pe care o persoana ii poate face pentru a evita imbolnavirea, dar si pentru a evita raspandirea germenilor catre alte persoane. Multe boli si afectiuni sunt transmise cu usurinta din cauza faptului ca mainile nu sunt spalate deloc sau nu sunt spalate corect cu apa si sapun.

Oamenii pot intra in contact cu germenii si se pot infecta fara sa stie. De exemplu, mainile murdare duse la ochi, nas sau gura pot transporta o multime de microorganisme periculoase.

Astfel, spalarea eficienta a mainilor este prima linie de aparare impotriva raspandirii multor boli, de la raceala obisnuita la infectii mai grave, precum meningita, bronsiolita, gripa, hepatita A si majoritatea tipurilor de diaree infectioasa.

Afla motivele pentru care spalatul pe maini este foarte important pentru sanatate, dar si modul corect in care mainile ar trebui spalate. De asemenea, sunt indicate momentele in care apa si sapunul pot fi inlocuite cu solutiile speciale dezinfectante.

Cum ajung germenii pe maini?

Germenii pot ajunge pe maini in extrem de multe moduri, nu doar prin manevrarea unor obiecte murdare. Contactul cu apa, alimente sau suprafete contaminate reprezinta alta metoda prin care germenii ajung pe maini.

De asemenea, fluidele corporale ale unei persoane bolnave pot reprezenta surse de infectie, chiar daca este vorba despre urina sau picaturi microscopice eliberate prin tuse sau stranut. Aceste fluide pot contamina si diferite obiecte sau suprafete, acestea fiind ulterior atinse. Chiar si schimbarea scutecelor reprezinta o metoda frecventa prin care mainile devin pline de microorganisme patogene.

In ceea ce priveste contactul cu fecalele, acestea reprezinta surse importante de diferiti germeni, precum Salmonella, Escherichia coli sau norovirus. Acesti agenti infectiosi pot produce diaree, probleme respiratorii si alte tipuri de infectii si ajung pe maini dupa ce oamenii folosesc toaletele murdare sau dupa ce schimba scutecele. Totusi, contaminarea mainilor se poate face si in moduri mai putin evidente, cum ar fi manipularea carnii crude ce contine cantitati extrem de mici de bacterii. Conform studiilor, un singur gram de fecale umane poate contine si un trilion (1018) de germeni.

Spalarea mainilor, un ajutor foarte important in lupta contra rezistentei la antibiotice

Prevenirea bolilor reduce cantitatea de antibiotice pe care oamenii o folosesc. De asemenea, prin spalarea frecventa a mainilor si educarea populatiei cu privire la acest lucru se reduce probabilitatea ca rezistenta la antibiotice sa se dezvolte.

Conform specialistilor din domeniul sanatatii, spalarea corecta a mainilor poate preveni aproximativ 30% din bolile corelate cu diareea si aproximativ 20% din infectiile respiratorii, inclusiv racelile.

Antibioticele sunt prescrise sau utilizate pentru anumite probleme de sanatate. Reducerea numarului de infectii de acest tip prin spalarea mainilor va ajuta in mod automat la prevenirea utilizarii excesive a antibioticelor.

Utilizarea excesiva si incorecta a antibioticelor reprezinta cel mai important factor care duce la rezistenta la antibiotice in intreaga lume. De asemenea, spalarea mainilor in mod regulat poate impiedica oamenii sa sufere de diferite boli infectioase provocate de germeni ce sunt deja rezistenti la antibiotice si care sunt dificil de tratat.

Igiena precara a mainilor – un factor daunator pentru copiii din intreaga lume

Conform unor studii de specialitate, aproximativ 1,8 milioane de copii mai mici de 5 ani mor in fiecare an din cauza bolilor diareice si a pneumoniei. Spalarea mainilor cu apa si sapun ar putea proteja aproximativ unul din fiecare trei copii mici care se imbolnavesc de diaree si aproape unul din cinci copii mici ce sufera infectii respiratorii, precum pneumonia.

Desi oamenii din intreaga lume isi curata mainile cu apa, foarte putini folosesc sapunul pentru a se spala pe maini. Este important de stiut ca spalarea mainilor cu sapun elimina mult mai eficient germenii, iar educatia sanitara in scoli ar putea ajuta la cresterea procentului de persoane ce se spala eficient pe maini.

Un copil ce este invatat si obisnuit sa se spele corect pe maini va fi un adult ce va avea grija la acest aspect. Astfel, copiii trebuie educati sa se spele de fiecare data dupa ce merg la baie, deoarece rata globala estimata de spalare a mainilor dupa utilizarea toaletei este de doar 19%.

Cum se spala corect mainile?

Insusirea modului corect de spalare a mainilor este un aspect foarte important, mai ales in cazul copiilor. Adultii trebuie sa le explice copiilor cum sa se spele pe maini si sa le explice importanta acestui obicei bun. In primul rand, mainile ar trebui sa fie spalate cu apa calduta si sapun.

Sapunul trebuie folosit pentru aproximativ 20 de secunde si trebuie insistat asupra spatiilor dintre degete, a zonelor de sub unghii si la nivelul incheieturilor. Ulterior, mainile trebuie clatite si uscate cu un prosop uscat si curat. Daca este posibil, mainile ar trebui sterse cu prosoape de unica folosinta din hartie.

Pentru a reduce la minimum cantitatea de germeni de la nivelul mainilor, acestea trebuie spalate in mod regulat, dar in special in anumite conditii. Spalarea mainilor trebuie sa se faca in special inainte de a gati sau de a manca, dar si dupa utilizarea toaletei. De asemenea, mainile trebuie curatate dupa menajul casei, dupa atingerea animalelor, dupa ingrijirea unor persoane bolnave sau dupa schimbarea scutecelor.

Persoanele racite trebuie sa practice acest obicei dupa ce isi sufla nasul, dupa ce tusesc sau dupa ce stranuta. Astfel, puterea spalatului pe maini nu trebuie subestimata, deoarece cateva secunde petrecute la chiuveta ar putea salva oamenii de vizita in cabinetul medicului.

Cand si cum se utilizeaza dezinfectantii pentru maini?

Spalarea mainilor cu apa si sapun este cea mai buna metoda de a scapa de germeni in majoritatea situatiilor. Totusi, daca sapunul si apa nu sunt disponibile, oamenii pot utiliza produse dezinfectate pe baza de alcool (minim 60% alcool).

Produsele dezinfectante pentru maini pot reduce rapid numarul de germeni de pe maini in multe situatii, dar trebuie retinut ca spalarea pe maini cu apa si sapun este mult mai eficienta. Dezavantajele pe care produsele dezinfectante le au sunt reprezentate de:

• Nu elimina toate tipurile de germeni;
• Nu sunt eficiente in cazul mainilor murdare sau grase;
• Nu indeparteaza substantele chimice sau daunatoare, precum pesticidele sau metalele grele;
• Copiii nu trebuie sa le foloseasca fara a fi supravegheati.

Modul de folosire al dezinfectantilor pentru maini ar trebui sa fie prezentat pe etichete. Totusi, cele mai multe astfel de produse implica realizarea unor succesiuni simple de pasi:
• Aplicarea produsului pe una din palme;
• Frecarea mainilor intre ele;
• Intinderea produsului pe toata suprafata mainilor si degetelor pana la uscare;
• Realizarea acestui procedeu pentru aproximativ 20 de secunde.

Sapun solid, sapun lichid sau produse dezinfectante?

Spalarea mainilor cu apa si sapun este mult mai eficienta decat utilizarea de produse dezinfectante. Astfel, acestea din urma ar trebui folosite doar atunci cand apa si sapunul nu sunt disponibile. Pe langa aceste lucruri, spalarea mainilor cu apa si sapun va indeparta mai multi germeni decat spalarea mainilor doar cu apa.

Persoanele care considera ca sapunul provoaca diverse iritatii are pielii ar trebui sa stie ca exista variante cu pH-uri diferite. Astfel, fiecare persoana poate cauta sapunul potrivit, dar specialistii le recomanda pe cele fara parfum, deoarece si acesta poate duce la iritatii.

O alta dezbatere cu privire la sapun se refera la forma acestuia. Astfel, specialistii sugereaza ca sapunul lichid este cel mai bun. In general, este mai bine ca o persoana sa foloseasca sapun lichid decat sapun solid, in special la locul de munca sau in spatii publice.

Cu toate acestea, spalarea mainilor cu sapun solid este mai buna decat spalarea doar cu apa.

In final, trebuie stiut ca nu exista avantaje in utilizarea sapunurilor antibacteriene. Atunci cand pasii de spalare a mainilor sunt realizati in mod corect, sapunurile sunt la fel de eficiente in indepartarea germenilor, indiferent daca au sau nu proprietati antibacteriene.

Bibliografie:
Why Is Hand Washing So Important? https://www.rchsd.org/health-articles/why-is-hand-washing-so-important/
Why wash your hands? https://www.cdc.gov/handwashing/why-handwashing.html
Handwashing: Clean Hands Save Lives. When & How to Wash Your Hands https://www.cdc.gov/handwashing/when-how-handwashing.html
Handwashing - why it's important https://www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/handwashing-why-its-important
Hand Washing: Why It's So Important https://kidshealth.org/en/parents/hand-washing.html


Citeste si despre:

Sfaturi pentru sanatate iarna Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani De ce ne imbolnavim mai usor odata cu venirea frigului? Pot suplimentele sa ne protejeze de infectia cu SARS-CoV-2? Rubeola (pojarul german) - cauze, simptome, tratament Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Cele mai frecvente mituri despre microbi, afectiuni si medicamente Cum sunt afectati copiii de coronavirus? Intepaturile de insecte si paianjeni Cum sa va feriti de germenii din salile de antrenament Top 10 suprafete unde 'se ascund' germenii de raceala si gripa