Dezechilibrele hormonale

Actualizat: 24 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Hormonii sunt foarte importanti pentru organismul uman. Acestia joaca un rol important in aproape toate procesele ce tin de corpul uman, de la instalarea unei sarcini sau un somn linistit si pana la senzatia de fericire.

In urma procesului de imbatranire, valorile hormonilor sunt fluctuante. Pentru a intelege mai bine aceste modificari este important sa se cunoasca modul in care actioneaza cei mai importanti hormoni din organismul uman.

Progesteronul este produs de catre ovare si glandele suprarenale dupa ovulatie si contribuie la sanatatea celulelor care cresc in uter. Estrogenul este creat de ovare, glandele suprarenale precum si de celulele de grasime si pregateste uterul pentru a primi ovulul fecundat in fiecare luna.

Testosteronul este creat de catre ovare si glandele suprarenale si regleaza apetitul sexual, iar hormonii tiroidieni (produsi de tiroida) controleaza metabolismul.

Gestionarea modificarilor hormonale intre 20-40 de ani

Ce se intampla? Acestia sunt anii in care nivelul de fertilitate este maximum, iar ciclul menstrual este, probabil, destul de regulat. In timpul ciclului menstrual, valorile hormonilor se schimba dramatic.

O crestere a estradiolului la aproximativ 10 zile de la debutul perioadei ciclului menstrual, chiar aproape de perioada ovulatiei, induce o stare de fericire, in timp ce cresterea nivelului de progesteron, in a doua jumatate a ciclului menstrual, poate declansa iritabilitate.

Ce se poate observa? Ar putea avea loc scaderea apetitului sexual daca se utilizeaza contraceptive hormonale, cum ar fi pilulele sau inelul vaginal. Acestea contin estrogen sintetic care blocheaza productia de testosteron. Vestea buna este ca s-a descoperit si este in curs de aprobare utilizarea unei pilule contraceptive care contine hormoni naturali.

De asemenea, dupa varsta de 30 de ani ar putea avea loc o scadere a fertilitatii. Femeile care au sub 35 de ani si doresc sa ramana gravide, dar nu reusesc in termen de un an, vor consulta un medic endocrinolog specialist in probleme de infertilitate.

Masuri pentru imbunatatirea starii de sanatate. Studiile au demonstrat ca persoanele care au consumat legume din familia crucifere cum ar fi broccoli si conopida au putut sa mentina in limite normale valorile estrogenului si progesteronului. Ignamele si uleiul din seminte de in au acelasi efect benefic.

Gestionarea modificarilor hormonale intre 40-50 de ani

Ce se intampla? Menstruatia este inca regulata, dar ovarele au inceput sa produca mai putin estrogen si progesteron, fapt ce va duce la scaderea nivelului de testosteron. Cu alte cuvinte, se apropie perimenopauza care precede menopauza, perioada in care femeile ar putea experimenta bufeuri, probleme legate de libidou si uscaciune vaginala.

Ce se poate observa? Ar putea sa apara cresterea in greutate deoarece hormonii tiroidieni sunt factorii-cheie ai metabolismului. La multe dintre femei productia de hormoni tiroidieni va fi diminuata, iar numarul de kilograme va creste.

Tot in aceasta perioada ar putea sa se declanseze tulburarile de somn, deoarece scaderea nivelului de progesteron poate provoca insomnie si pot sa apara trezirile in mijlocul noptii sau dificultate in a adormi.

Inainte de a utiliza medicamente pentru tratarea insomniilor este necesar sa se verifice nivelul hormonilor deoarece suplimentele hormonale pot rezolva cu succes probleme de acest gen.

Masuri pentru imbunatatirea starii de sanatate. Deoarece acesta este primul deceniu in care se va experimenta o scadere naturala a cantitatii hormonilor din organism, exista cateva optiuni pentru reechilibrarea acestora.

Speclialistii dezbat daca sa recomande sau nu suplimentele cu soia deoarece in urma unor studii s-au descoperit posibile legaturi intre consumul de soia si cancerul de san. Astfel ca, pentru moment specialistii recomanda consumul alimentelor care contin soia precum lapte de soia, edamame si tofu in locul suplimentelor.

Pentru a diminua simptomele perimenopauzei, se pot lua 400 UI de vitamina E pe zi, dar si pilule contraceptive care contin cantitati mici de estrogen si progestin, insa doar cu recomandarea medicului.

Gestionarea modificarilor hormonale dupa 50 de ani

Ce se intampla? Productia de progesteron se reduce considerabil si cea mai mare cantitate de estorgen pe care corpul o produce in acesta perioada provine de la glandele suprarenale si tesutul adipos, nu de la ovare.

Dupa varsta de 51 de ani, daca ciclul menstrual nu a avut loc timp de un an, cel mai probabil s-a instalat menopauza. Valorile testosteronului vor suferi modificari, vor aparea simptome specifice menopauzei si libidoul va fi fluctuant.

Ce se poate observa? Pielea s-ar putea usca intrucat estrogenul este implicat in mecanisme care mentin pielea umeda. Un alt disconfort poate fi provocat de problemele cu memoria pe termen scurt.

Atat estrogenul, cat si hormonii tiroidieni sunt necesari pentru functionarea optima a creierului, iar cand valorile acestor hormoni scad la menopauza, pot sa apara probleme minore de memorie si disfunctii congnitive.

Masuri pentru imbunatatirea starii de sanatate. Simptomele menopauzei ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru a consulta medicul. Terapia de substitutie hormonala este principala masura care se poate lua in cazul manifestarilor deranjante, inclusiv pentru pierderile de memorie.

In urma unui studiu s-a demonstrat ca terapia de substitutie hormonala ar putea creste riscul aparitiei cancerului mamar, bolilor de inima si a accidentului vascular cerebral. Din aceasta cauza, fiecare persoana trebuie sa urmeze un o schema de terapie de substitutie hormonala personalizata.

Expertii considera ca cele mai mari beneficii se vor obtine daca terapia de substitutie hormonala se va incepe cat mai aproape de debutul menopauzei si va fi urmata cel putin cinci ani. In majoritatea cazurilor, in urma acestui tratament au incetat manifestarile specifice menopauzei (bufeuri, transpiratii nocturne etc.).

In prezent, exista deja medicamente utilizate pentru terapia de substitutie hormonala special concepute pentru a activa receptorii de estrogen din organism, fara a provoca replicare celulara necontrolata (cancer).

De asemenea, consumul de nuci, alune, somon si alte alimente bogate in acizi grasi esentiali si l-arginina ajuta la echilibrarea nivelurilor de testosteron care ar putea stimula cresterea libidoului.


Citeste si despre:

Semne care indica aparitia dereglarilor hormonale Cum sa tratati simptomele menopauzei fara substitutie hormonala Durerile de sani si dereglarile hormonale Perimenopauza 10 sfaturi pentru prevenirea acneei Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Alimentatia si varsta - Dieta la menopauza Caderea parului: ce afectiuni poate ascunde? Dieta pentru persoanele cu psoriazis Testarea hormonilor tiroidieni Hormonii: efectele asupra organismului