Memoria si tulburarile de memorie

Publicat: 06 Septembrie 2010
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Memoria este definita ca fiind capacitatea creierului de a retine si de a-si aminti diferite informatii, experiente, proceduri, abilitati si obiceiuri. Exista factori care influenteaza activitatea normala a creierului, declansand diferite probleme de memorie de la senilitate, la dementa sau Alzheimer.

Memoria este un proces complex, care comporta trei faze: invatarea, stocarea informatiei, apoi restituirea (evocarea si recunoasterea). Aceste fenomene nu se afla sub dependenta unei regiuni precise si specializate a creierului; ele se deruleaza atat la nivelul centrilor nervosi polivalenti (hipocamp, corpul mamilar si hipotalamus), cat si la nivelul fibrelor nervoase care leaga cei trei centri. In mod clasic, se disting memoria pe termen scurt, care nu dureaza mai mult de cateva minute si memoria pe termen lung.

Clasificare

Orice afectiune, chiar si gripa, poate afecta capacitatea de memorare a creierului. Atunci cand sistemul imunitar se lupta cu o anumita afectiune sau atunci cand o persoana se confrunta cu o durere persistenta, capacitatea de concentrare este afectata, si prin urmare apar si problemele de memorie. Exista mai multe tipuri de tulburari de memorie care afecteaza activitatea zilnica a oricarui individ, printre acestea se afla:

• Boala Alzheimer;
Amnezia;
• Amnezia disociativa;
Ateroscleroza;
• Tumori craniene;
Sindromul de oboseala cronica;
Depresia;
Schizofrenia;
Parkinson;
Dementa;
Afazia;
Sindromul de stres posttraumatic;
Coreea lui Huntington;
• Tulburare de personalitate multipla.

Cauzele tulburarilor de memorie

Capacitatea normala de functionare a creierului poate fi afectata de diferite afectiuni sau situatii, care pot conduce de la degradarea memoriei pana la dementa. Bolile care afecteaza memoria, deoarece deterioreaza celulele creierului sunt: Alzheimer, accident vascular cerebral, traumatisme craniene si alte conditii neurodegenerative.

Problemele de memorie nu sunt cauzate doar de leziuni sau afectiuni care apar la nivelul creierului. Factorii de mediu, psihologici si emotionali pot avea un impact negativ asupra memoriei, inclusiv asupra stocarii, pastrarii, activarii, recuperarii ulterioare si folosirii informatiilor sau a amintirilor.

Stresul si tensiunile au un impact negativ semnificativ asupra capacitatii indivizilor de a memora, deoarece cauzeaza un deficit de atentie si exercita o presiune neadecvata asupra abilitatilor mentale.

Potrivit studiilor, exista o legatura intre stres, situatiile tensionate si dezvoltarea bolii Alzheimer la batranete, dar si intre ADHD (deficitul de atentie) la copii si adulti si tulburarile de memorie.

Oxigenul este unul dintre cei mai importanti factori care asigura buna functionare a creierului si, implicit, a memoriei. Cand creierul nu este suficient oxigenat, acesta nu functioneaza in parametri normali si nu poate stoca sau utiliza informatiile amintire.

De regula, oxigenarea insuficienta a creierului conduce la scaderea performantei creierului si are drept rezultat diminuarea puterii de concentrare.

Factori de mediu si fizici, care conduc la scaderea oxigenarii creierului si a fluxului sanguin cerebral, dieta neadecvata, lipsa activitatilor fizice, prezenta toxinelor in mediul inconjurator si supraponderabilitatea conduc in cele din urma la deteriorarea memoriei.

Diagnosticarea tulburarilor de memorie

Diagnosticul de tulburare de memorie este stabilit in urma unor numeroase investigatii si teste detaliate, screening profesional si evaluarea memoriei de catre un medic specialist. Tulburarile de memorie au simptome comune in perioada de debut si pot fi identificate de catre membrii familiei, rude sau prieteni.

Dementa este o afectiune caracterizata prin scaderea progresiva a abilitatilor mentale. Ca urmare a acestui simptom, viata personala a bolnavului se va schimba radical. Una dintre cele mai frecvente si cunoscute forme de dementa este dementa Alzheimer - afectiune neurologica degenerativa. Pana in prezent nu a fost descoperit un tratament pentru aceasta afectiune; tot ce se poate face pentru acesti pacienti este asigurarea asistentei medicale.

Senilitatea este o tulburare similara cu Alzheimer. Din punct de vedere functional, senilitatea nu este o boala deoarece apare si se aplifica odata cu inaintarea in varsta, deteriorand celulele creierului si buna functionare a memoriei.

Problemele de memorie nu constituie intotdeauna o afectiune clinica. In viata coditiana, mai ales in perioadele stresante sau tensionate, exista riscul manifestarii tulburarilor de memorie. Acest lucru poate fi cauzat si de slaba circulatie cerebrala sau de nutritia deficitara.

Tratament si prevenire

Procesul de formare si stocare al amintirilor este complex si implica mai ales activitatea creierului. Desi,unele simptome nu pot fi controlate, exista totusi strategii de imbunatatire a capacitatii de memorare.

Modificari ale dietei, programului de odihna, practicarea activitatilor fizice si de rutina sunt simple strategii pentru prevenirea si ameliorarea tulburarilor de memorie.

De asemenea, remediile homepate ajuta la prevenirea problemelor de memorie, mentinand armonia si echilibrul sistemic al creierului si al sistemului nervos, fara efecte secundare sau sedare.

Totoodata, se recomanda si un tratament pentru imbunatatirea circulatiei sangvine la nivel cerebral, deoarece, astfel, creierul este optin oxigenat, iar capacitatea de memorare va functiona iarasi in parametri normali.

Prin adoptarea acestor masuri contribuiti la prevenirea sau tratarea tulburarilor de memorie!

Daca intampinati probleme de memorie si dificultati in a procesa informatiile de baza, atunci este bine sa va consulte cat mai curand un medic.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cabinet Psihoterapie Iulia Ciornei
Tel: 0755191265
Bucuresti, Zona Piata Universitatii
Cabinet Psihologic Psiholog Jeles Simona
Tel: 0721797981
Bucuresti, Str. Popa Nan Nr. 30

Medici

Psihoterapeut Iulia Ciornei Iulia Ciornei
Psihologie - Cabinet Psihoterapie Iulia Ciornei
Bucuresti, 0755191265
Psiholog Jeles Simona
Psihologie - Cabinet Psihologic Psiholog Jeles Simona
Bucuresti, 0721797981

Servicii si oferte medicale

Citeste si despre:

Pierderile de memorie: 5 motive de ingrijorare Mituri si adevaruri despre pierderea memoriei Dieta mediteraneana ajuta la imbunatatirea memoriei Terapii naturale din plante pentru „sanatate curata” Laserele medicale, solutia terapeutica pentru multe dintre afectiunile dermatologice, dar si estetice! Tulburarile de somn afecteaza creierul Pierderea memoriei - cand ar trebui sa ne ingrijoram? Afectiuni care pot provoca pierderi de memorie Tulburarile afective sezoniere