L-arginina

Actualizat: 13 Octombrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


L-arginina este un aminoacid care, de obicei, este disponibil in comert sub forma de supliment, dar poate fi obtinut si in mod natural, prin dieta. Alimentele care contin l-arginina includ proteinele de oringine animala si vegetala, cum ar fi produsele lactate, carnea (de pasare si peste, mai ales) si nucile.

Necesara pentru productia proteinelor, l-arginina ajuta la eliminarea amoniacului din organism (deseu) si stimuleaza eliberarea de insulina. In plus, l-arginina este folosita pentru fabricarea de oxid nitric (un compus care relaxeaza vasele de sange). Desi unele studii sugereaza ca l-arginina ofera beneficii pentru sanatate, alte cercetari confirma ca aceasta poate avea efecte nocive asupra unor persoane.

Arginina este un aminoacid, un element cheie in generarea oxidului nitric in organism. Se gaseste in oua, carne si lapte si este disponibila si sub forma de capsule. Este clasificata ca un aminoacid non-esential, dar se transforma in acid esential atunci cand stresul actioneaza asupra organismului (ca urmare a unor traumatisme sau in timpul sarcinii). Studiile recente au indicat faptul ca arginina poate juca un rol important in tratamentul pacientilor cu insuficienta cardiaca cronica, prin dilatarea vaselor de sange.

Beneficiile l-argininei pentru sanatate

Specialistii sustin ca l-arginina poate avea efecte benefice in cazul urmatoarelor conditii medicale:
- raceli
- insuficienta cardiaca congestiva
- dementa
- disfunctie erectila
- hipertensiune arteriala
- claudicatie intermitenta
- cistita interstitiala
- infertilitatea masculina
- migrene
- preeclampsie
- disfunctii sexuale la femei.

Unele persoane folosesc l-arginina pentru stimularea sistemului imunitar, pentru imbuntatatirea performantelor atletice si pentru scurtarea timpului de recuperare dupa interventii chirurgicale.

Studiile au demonstrat ca l-arginina poate ameliora urmatoarele afectiuni:

1. Angina. Marirea aportului de alimente bogate in arginina ar putea contribui la diminuarea manifestarilor, creste toleranta la efort si imbunatateste functia vaselor de sange al persoanele care sufera de angina.

2. Disfunctie erectila. Exista dovezi ca barbatii care au fost diagnosticati cu tulburari erectile ar putea beneficia de efectele pozitive ale l-argininei, prin relaxarea muschilor din jurul vaselor care furnizeaza sange, penisului. Astfel, vasele de sange din penis se dilata, creste fluxul de sange de la nivelul acestui organ, fiind posibila mentinerea unei erectii.

Diferenta dintre modul de actiune al medicamentului Viagra si al l-argininei este ca prima blocheaza enzima numita PDE5, care distruge oxidul nitric, iar a doua este folosita pentru a produce oxid nitric. In ce priveste modul de administrare, l-arginina se va utiliza zi de zi pentru tratarea disfunctiei erectile.

3. Insuficienta cardiaca congestiva. L-arginina poate imbunatati performanta cardiaca la persoanele cu insuficienta cardiaca congestiva, conform studiilor. Totusi, specialistii recomanda utilizarea cu precautie a l-argininei si specifica faptul ca aceasta nu ar trebui sa inlocuiasca tratamentele standard prescrise de medic.

L-arginina poate contribui la cresterea masei musculare, ajuta organismul sa mentina masa musculara prin stimularea productiei de hormoni de crestere si imbunatateste functia cardiovasculara, faciliteaza procesul vindecarii si imbunatateste raspunsul imun la virusi si bacterii.

Rezultatele studiilor legate de l-arginina

Cercetarile demonstreaza ca l-arginina poate fi eficienta in gestionarea inflamatiei vezicii urinare, ameliorarea crampelor de la nivelul picioarelor si slabiciunea cauzata de blocarea arterelor (claudicatie intermitenta), precum si pentru imbunatatirea functiei renale la pacientii care au suprortat un transplant de rinichi si utilizeaza ciclosporina.

In plus, l-arginina in asociere cu acidul ribonucleic si acidul eicosapentaenoic (acid gras omega-3), poate diminua perioada de recuperare dupa o afectiune, protejeaza impotriva infectiilor si stimuleaza vindecarea ranilor dupa o interventie chirurgicala. Totusi nu exista, inca, suficiente dovezi pentru a evalua eficacitatea l-argininei in tratamentul migrenelor, dementei, hipertensiunii arteriale, infertilitatii masculine si a racelilor comune.

A fost confirmat faptul ca l-arginina poate consolida sistemul imunitar si poate imbunatati performantele atletice. Pe de alta parte, l-arginina se pare ca ar fi ineficienta in cazul prevenirii atacului de cord si a tratamentului preeclampsiei.

Efecte secundare ale l-argininei

Desi l-arginina poate fi consumata in siguranta pe termen scurt, aceasta poate provoca o serie de efecte secundare precum:
- indigestie
- greata
- dureri de cap
- balonare
- diaree
- guta
- afectiuni ale sangelui
- alergii
- inflamatia cailor respiratorii
- agravarea astmului bronsic
- scaderea tensiunii arteriale

Dozele mari de l-arginina pot creste aciditatea gastrica, favorizand aparitia ulcerelor sau alte tulburari ale sistemului digestiv. Din motive de siguranta, l-arginina ar trebui sa fie evitata de catre pacientii care sufera de diabet zaharat, persoanele care au suferit un atac de cord si femeile insarcinate sau cele care alapteaza. Se considera ca l-arginina amplifica simptomele pacientilor cu herpes.

Sunt necesare suplimentele de l-arginina pentru imbunatatirea starii de sanatate?

In cele mai multe dintre cazuri, corpul uman mentine un nivel adecvat de l-arginina, fara sa fie nevoie suplimentarea cantitatii acesteia. Cu toate acestea, arsurile grave, infectiile si leziunile pot solicita organismului mai multa l-arginina.

In aceste conditii, este necesar sa se asigure aportul adecvat pentru a satisface cererile crescute. Daca o persoana ia in considerare utilizarea de l-arginina in tratamentul sau prevenirea unei conditii specifice de sanatate, trebuie sa ceara sfatul medicului inainte de administrare.

Arginina si cresterea masei musculare

Multi oameni ridica greutati pentru a-si mari dimensiunile masei musculare si a-si amplifica forta. Un program de exercitii fizice, de acest gen, este doar inceputul acestui proces. Exista multe suplimente alimentare care pot ajuta la cresterea masei musuclare, iar cercetatorii au confirmat faptul ca l-arginina stimuleaza dezvoltarea masei musculare.

Functii

L-arginina ajuta organismul sa produca oxid nitric, un stimulent puternic care ajuta la cresterea fluxului sanguin si produce niveluri ridicate de energine. Acest lucru este benefic si in cazul fitnessului cardiovascular. De asemenea, arginina contribuie la imbunatatirea functiilor hormonului de crestere care ajuta la construirea teusturilor musculare, in mod special atunci cand este administrata inainte si imediat dupa un antrenament in forta, cu greutati. Doza de l-arginina recomandata in cercurile de culturism este de 3-5 grame inainte si imediat dupa ridicarea de greutati.

Surse alimentare de l-arginina

Arginina se gaseste in diverse surse alimentare, printre care:
- carne de curcan - 450 grame carne gatita contine 3.009 mg arginina
- spanac congelat - 1 ceasca contine 2.877 mg arginina
- seminte de dovleac - 1 ceasca contine 2.076 mg arginina
- albus proaspat de ou - 1 ceasca contine 2.700mg arginina
- carne de vita - 450 grame de carne contine 2271 mg.

Atentionare

Desi consumul de l-arginina este considerat a fi sigur pentru adultii sanatosi nu este recomandat pentru persoanele care sufera de boli cardiovasculare acute sau cele care au suferit un atac de cord. Nu este recomandata pentru mamele care alapteaza sau cei care au sub varsta de 18 ani. Dozele mari de l-arginina a fost asociate cu reducerea tensiunii arteriale pana la un nivel periculos.


Citeste si despre:

10 vitamine importante pentru sanatatea barbatilor Dezechilibrele hormonale Fructele cu coaja lemnoasa si sanatatea inimii Cosmeticele naturale si cosmeticele sintetice Hipertensiunea arteriala: tratamente alternative si complementare Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral 10 sfaturi pentru prevenirea disfunctiilor erectile Infectii cu Mycoplasma si Ureaplasma Cresterea fertilitatii: Metode pentru a ramane mai usor insarcinata Hormonii: efectele asupra organismului 7 suplimente nutritive periculoase pentru barbati