Testosteronul este principalul hormon sexual la barbati si este produs in special in testicule. Cu toate acestea, si persoanele de sex feminin au cantitati mici din acest hormon.
Rolul acestui hormon consta in ingrosarea vocii, cresterea pilozitatii corporale si faciale, dezvoltarea oaselor si a masei musculare, dar si productia de sperma.
Astfel, un barbat cu un nivel scazut de testosteron poate experimenta disfunctia erectila, reducerea apetitului sexual sau reducerea masei musculare si osoase.
Productia de testosteron poate sa se reduca odata cu imbatranirea unei persoane. Astfel, multi barbati cu varste inaintate pot avea simptome provocate de nivelul de testosteron scazut.
Un nivel scazut de testosteron este definit ca o valoare mai mica de 300 nanograme de hormon pe decilitru (ng/dL). Cercetatorii au raportat, de asemenea, ca aproximativ 2 din 100 de barbati au niveluri scazute de testosteron.
Valorile scazute ale testosteronului la barbati pot duce la anumite consecinte. De asemenea, si femeile pot sa experimenteze anumite simptome cauzate de acest deficit. Consecintele nivelurilor scazute de testosteron includ:
Tulburari de erectie
Valorile scazute ale testosteronului pot face dificila obtinerea sau mentinerea erectiilor. Testosteronul stimuleaza tesuturile penisului sa produca oxid nitric.
Aceasta substanta declanseaza anumite reactii ce duc la erectie. Daca nivelul hormonului este scazut, reactia este imposibila.
Urmatoarele conditii pot duce, de asemenea, la disfunctii erectile:
• Fumatul;
• Consumul de alcool;
• Valori ridicate ale colesterolului;
• Tensiune arteriala crescuta;
• Diabetul;
• Stresul sau anxietatea;
• Disfunctii tiroidiene.
Caderea parului
Multor barbati le cade parul ca o consecinta a imbatranirii. Odata cu imbatranirea, nivelurile de testosteron scad. Aceasta conditie poate afecta atat barbatii, cat si femeile.
Unele studii au constatat ca administrarea de testosteron a sprijinit regenerarea parului la femeile ce experimentau simptome ale deficitului acestui hormon.
Reducerea masei osoase
Testosteronul ajuta la producerea tesutului osos si la mentinerea densitatii osoase. Nivelurile scazute de testosteron pot duce la reducerea densitatii osoase, facand oasele mai susceptibile la fracturi.
Reducerea marimii testiculelor (atrofie testiculara)
Un barbat cu valori scazute ale testosteronului poate observa reducerea marimii testiculelor, acest lucru nefiind legat de expunerea la temperaturi scazute. De asemenea, la palpare scrotul poate fi mai moale ca de obicei.
Reducerea cantitatii de lichid seminal
Lichidul seminal este un tip de lichid ce ajuta spermatozoizii sa se deplaseze spre ovul.
Testosteronul ajuta la stimularea productiei de material seminal, iar nivelurile reduse ale acestui lichid pot indica deficitul de testosteron. De asemenea, este posibila aparitia problemelor de fertilitate.
Tulburari de somn
Barbatii cu niveluri reduse ale testosteronului pot suferi de insomnie. Multi barbati cu deficit de testosteron au, de asemenea, apnee in somn. Aceasta afectiune este caracterizata prin oprirea temporara a respiratiei, perturband calitatea somnului.
Reducerea apetitului sexual
Barbatii cu niveluri scazute ale testosteronului experimenteaza reducerea apetitului sexual. Libidoul sau apetitul sexual scade odata cu varsta, in mod natural.
Cand cauza este reprezentata de deficitul de testosteron, un barbat va observa o reducere semnificativa a apetitului sexual.
Scaderea masei musculare
Testosteronul joaca un rol important in dezvoltarea masei musculare, iar reducerea nivelurilor acestui hormon poate duce la o pierdere semnificativa a masei musculare.
Cu toate acestea, chiar daca masa musculara este redusa, functia si puterea muschilor nu se diminueaza, conform unor studii de specialitate din 2016.
Bufeuri
In timp ce multi oameni asociaza bufeurile cu niveluri oscilante de estrogen in timpul menopauzei, nivelurile scazute ale testosteronului pot provoca, de asemenea, acest simptom.
Fatigabilitate
Testosteronul scazut poate duce la reducerea nivelului de energie si fatigabilitate. O persoana poate sa se simta obosita chiar si dupa o odihna adecvata. De asemenea, interesul pentru activitatile zilnice poate fi redus.
Cresterea nivelurilor de grasimi
Nivelurile reduse de testosteron pot duce la cresterea greutatii corporale. In unele cazuri, barbatii cu deficienta de testosteron dezvolta ginecomastie, ceea ce determina o crestere anormala a sanilor.
Schimbari de dispozitie
Unele studii sugereaza ca barbatii cu un nivel scazut de testosteron sunt susceptibili sa se confrunte cu tulburari de concentrare, iritabilitate si depresie.
Testosteronul scazut nu prezinta intotdeauna simptome, iar unele persoane afla despre nivelul scazut al acestui hormon abia dupa o examinare de rutina. Cu toate acestea, orice persoana ar trebui sa se adreseze medicului daca experimenteaza simptomele enumerate anterior.
Pentru diagnosticarea nivelurilor scazute de testosteron, medicul va efectua evaluarea fizica a persoanei, analizand simptomatologia.
De asemenea, istoricul medical al persoanei afectate este extrem de important. Pe langa aceste lucruri, medicul poate solicita si alte investigatii precum analize de sange si teste de densitate osoasa.
Cel mai frecvent tratament consta in terapia de substitutie hormonala cu testosteron. Aceasta terapie are mai multe metode de administrare, dintre acestea facand parte:
- Plasturi hormonali transdermici;
- Geluri cutanate;
- Tablete ce se dizolva oral;
- Preparate injectabile;
- Implanturi chirurgicale.
Majoritatea persoanelor vor observa reducerea simptomelor in 4-6 saptamani de la inceperea terapiei de substitutie hormonala.
Modificarile aduse modului de viata si alimentatiei nu vor ridica nivelurile de testosteron astfel incat simptomatologia sa dispara, dar pot ajuta adesea, mai ales daca sunt asociate cu tratamentul recomandat de medic.
Este important de retinut ca nivelurile de testosteron scad in mod obisnuit odata cu imbatranirea, iar beneficiile potentiale ale modificarilor stilului de viata scad, de asemenea, in timp. Exercitiile fizice, de exemplu, au rezultate mai bune la persoanele tinere.
Alimentatia, pierderea in greutate si exercitiile fizice pot creste adesea nivelul de testosteron. Pentru a sustine cresterea nivelurilor de testosteron, dieta ar trebuie sa fie bogata in nutrienti.
Sunt recomandate urmatoarele alimente:
- Carnea de vita;
- Stridii;
- Cereale fortificate;
- Oua;
- Ton;
- Lapte imbogatit cu vitamina D;
- Fasole;
- Crustacee.
Suplimentele alimentare naturale care promit sa creasca nivelurile de testosteron ar trebui evitate. Medicul este singura persoana care poate recomanda medicamente pentru cresterea sigura a cantitatii de testosteron.
Riscul de reducere a testosteronului creste odata cu inaintarea in varsta.
In majoritatea cazurilor, persoanele cu niveluri scazute de testosteron sunt tratabile, iar constientizarea simptomelor poate ajuta ca o persoana sa primeasca un diagnostic precoce si un tratament eficient.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.