Legatura dintre progesteron si menopauza

Publicat: 25 Martie 2013 | Actualizat: 25 Martie 2013
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Progesteronul si menopauza sunt interdependete, deoarece modificarea dramatica a nivelurilor de hormoni din organismul unei femei apare in faza de menopauza. Progesteronul este unul dintre cei doi hormoni esentiali asociati cu reproducerea la femei. Celalalt hormon este estrogenul.

Ambii hormoni conlucreaza intr-un ciclu bine echilibrat pentru ca nivelurile lor sa se mentina in cote adecvate. Datorita acestui proces, atunci cand valorile progesteronului scad, cele ale estrogenului tind sa creasca excesiv. Simptomele suparatoare cauzate de excesul de estrogen sunt, de cele mai multe ori, asociate fazei de debut ale menopauzei.

Relatia dintre progesteron si menopauza

Progesteronul scazut si menopauza devin evidente atunci cand o femeie incepe sa experimenteze simptome cum ar fi bufeurile, iritabilitatea si uscaciunea vaginala. Aceste simptome pot debuta la perimenopauza (etapa incipienta a menopauzei). Ciclurile femeii devin anovulatori, insemnand ca nici un ovul nu va mai fi eliberat din ovare, dar menstruatia ar putea fi inca prezenta. Nivelul de progesteron poate scadea pana aproape de zero, atunci cand o femeie are un ciclu anovulatoriu, in timp ce valorile de estrogen scad, dar mult mai putin. Fara prezenta progesteronului care sa echilibreze efectele estrogenului, simptomele asociate cu menopauza se vor accentua.

Relatia dintre progesteron si menopauza este dezbatuta de foarta multa vreme. Unii cercetatori sustin ca menopauza este in mare parte o tulburare cauzata de deficitul de estrogen, dar pe masura ce studiile in domeniul sanatatii reproductive la femei continua, progesteronul a fost identificat ca un alt factor al declansarii menopauzei. De fapt, unii oameni de stiinta considera progesteronul a fi principalul responsabil pentru formarea si mentinerea placentei, in cazul femeilor gravide (in limba latina, progesteron inseamna sprijin al gestatiei). Hormonul este sintetizat in principal in ovare si stimuleaza cresterea unui strat endometrial ingrosat.

Cercetarile arata ca progesteronul are multe alte functii care nu sunt direct legate de sarcina. Progesteronul si menopauza sunt asociate si din punctul de vedere al apetitului sexual. Atunci cand o femeie intra la menopauza este posibil ca libidoul sau sa scada. Progesteronul pare a fi mai puternic implicat in acest aspect, comparativ cu estrogenul. Aceasta supozitie a determinat oamenii de stiinta sa caute mai multe informatii privind legatura dintre acest hormon si menopauza. Descoperirea receptorilor de progesteron in alte zone din organism, cum ar fi creierul, au consolidat si mai mult ipoteza relatiei destul de stransa dintre menopauza si progesteron.

Legatura dintre progesteron si menopauza poate fi observata mai ales la femeile care utilizeaza suplimente hormonale la inceputul fazei de menopauza. Femeile care au manifestat simptome, precum bufeurile si palpitatiile in timp ce au luat medicamente care au continut doar estrogen, au raportat o ameliorare semnificativa a acestora atunci cand au adaugat si progesteron in planul de medicatie. Progesteronul poate fi administrat oral, injectabil si topic.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Donna Medical Center
Tel: 0212523232
Bucuresti, Str. Traian Nr. 234, Et.1, Sect. 2, Bucuresti (intre Calea Mosilor Si...
Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...

Medici

Medic specialist obstetrica - ginecologie Dr. Horatiu Alexandru Haradja
Obstetrica-Ginecologie - Donna Medical Center
Bucuresti, 0212523232

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

De ce apar tulburari ale circulatiei venoase?De ce apar tulburari ale circulatiei venoase?

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Legatura dintre migrene si hormoni

Menopauza (simptome, substitutie hormonala, tratament alternativ)

Menopauza

Terapia de substitutie hormonala

Rezolutia pentru 2021: am mai multa grija de sanatatea mea!

Rolul tratamentului compresiv in vindecarea ulcerului varicos

Obiceiuri sanatoase pentru imunitate crescuta

Libidoul scazut la femei

Prolaps de organe pelvine

Boala varicoasa - varicele hidrostatice

Problemele ciclului menstrual: cheagurile de sange, modificarile de culoare si de consistenta

Cauzele durerii de sani