Progesteronul si menopauza sunt interdependete, deoarece modificarea dramatica a nivelurilor de hormoni din organismul unei femei apare in faza de menopauza. Progesteronul este unul dintre cei doi hormoni esentiali asociati cu reproducerea la femei. Celalalt hormon este estrogenul.
Ambii hormoni conlucreaza intr-un ciclu bine echilibrat pentru ca nivelurile lor sa se mentina in cote adecvate. Datorita acestui proces, atunci cand valorile progesteronului scad, cele ale estrogenului tind sa creasca excesiv. Simptomele suparatoare cauzate de excesul de estrogen sunt, de cele mai multe ori, asociate fazei de debut ale menopauzei.
Progesteronul scazut si menopauza devin evidente atunci cand o femeie incepe sa experimenteze simptome cum ar fi bufeurile, iritabilitatea si uscaciunea vaginala. Aceste simptome pot debuta la perimenopauza (etapa incipienta a menopauzei). Ciclurile femeii devin anovulatori, insemnand ca nici un ovul nu va mai fi eliberat din ovare, dar menstruatia ar putea fi inca prezenta. Nivelul de progesteron poate scadea pana aproape de zero, atunci cand o femeie are un ciclu anovulatoriu, in timp ce valorile de estrogen scad, dar mult mai putin. Fara prezenta progesteronului care sa echilibreze efectele estrogenului, simptomele asociate cu menopauza se vor accentua.
Relatia dintre progesteron si menopauza este dezbatuta de foarta multa vreme. Unii cercetatori sustin ca menopauza este in mare parte o tulburare cauzata de deficitul de estrogen, dar pe masura ce studiile in domeniul sanatatii reproductive la femei continua, progesteronul a fost identificat ca un alt factor al declansarii menopauzei. De fapt, unii oameni de stiinta considera progesteronul a fi principalul responsabil pentru formarea si mentinerea placentei, in cazul femeilor gravide (in limba latina, progesteron inseamna sprijin al gestatiei). Hormonul este sintetizat in principal in ovare si stimuleaza cresterea unui strat endometrial ingrosat.
Cercetarile arata ca progesteronul are multe alte functii care nu sunt direct legate de sarcina. Progesteronul si menopauza sunt asociate si din punctul de vedere al apetitului sexual. Atunci cand o femeie intra la menopauza este posibil ca libidoul sau sa scada. Progesteronul pare a fi mai puternic implicat in acest aspect, comparativ cu estrogenul. Aceasta supozitie a determinat oamenii de stiinta sa caute mai multe informatii privind legatura dintre acest hormon si menopauza. Descoperirea receptorilor de progesteron in alte zone din organism, cum ar fi creierul, au consolidat si mai mult ipoteza relatiei destul de stransa dintre menopauza si progesteron.
Legatura dintre progesteron si menopauza poate fi observata mai ales la femeile care utilizeaza suplimente hormonale la inceputul fazei de menopauza. Femeile care au manifestat simptome, precum bufeurile si palpitatiile in timp ce au luat medicamente care au continut doar estrogen, au raportat o ameliorare semnificativa a acestora atunci cand au adaugat si progesteron in planul de medicatie. Progesteronul poate fi administrat oral, injectabil si topic.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.