Menopauza la barbati

Actualizat: 29 Iulie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Femeile nu sunt singurele care sufera in urma efectelor cauzate de schimbarile hormonale.

Medicii au constatat ca inclusiv pacientii lor de sex masculin prezinta unele dintre manifestarile pe care femeile le experimenteaza in perimenopauza si menopauza.

Comunitatea medicala dezbate si in prezent daca la barbati exista un tip de menopauza bine definit.

Specialistii considera ca pacientii de sex masculin care au urmat terapie hormonala cu testosteron au raportat o amelioare a unora dintre simptomele asociate cu asa-numita menopauza a sexului masculin.

Parerile specialistilor

Menopauza masculina este un termen informal folosit pentru a defini afectiunea cauzata de scaderea nivelului de testosteron la barbati ca urmare a imbatranirii.

Expertii nu au ajuns la un consens privind procentul de raspandire al acestei conditii.

Unii afirma ca acesta este intalnita intr-o proportie de 2% la barbatii de peste 60 de ani, altii considera ca aceasta a fost diagnosticata la 40-80% dintre barbatii cu varsta de peste 70 de ani.

Despre testosteron

Testosteronul este hormonul sexual masculin responsabil pentru caracteristicile masculine.

Acesta este factorul care declanseaza formarea penisului si a testiculelor inca din viata intrauterina. La pubertate, testosteronul stimuleaza cresterea si marirea penisului si a testiculelor.

Acesti hormoni determina aparitia parului facial si pubian, ingrosarea vocii, construirea masei musculare, echilibreaza modul in care este distribuita grasimea pe corp, influenteaza cresterea in inaltime care are loc in timpul adolestentei.

Testosteronul controleaza apetitul sexual si productia de sperma.

Testosteronul este produs de catre testicule si intr-o cantitate destul de mica de glandele suprarenale, situate in partea superioara a rinichilor.

Productia de testosteron este controlata printr-un proces complicat care debuteaza intr-o portiune a creierului numita hipotalamus.

Hipotalamusul trimite hormonul eliberator de gonadotropina (GnRH) la glanda pituitara care va produce hormonul luteinizant (LH) care stimuleaza testiculele sa fabrice testosteron.

Atunci cand exista suficient testosteorn, hipotalamusul trimite un mesaj catre glanda pituitara sa opreasca productia de LH si testiculele, diminueaza productia de testosteron.

La un adult de sex masculin, in fiecare zi sunt eliberate aproximativ 7 mg de testosteron.

Cauzele valorilor scazute ale testosteron

La barbatii tineri, nivelul de testosteron diminuat poate fi cauzat de conditii genetice cum ar fi:
- sindromul Klinefelter, o conditie in care barbatii au un cromozom X suplimentar
- hemocromatoza, o tulburare in care este depozitat prea mult fier in tesuturile corpului, inclusiv in glanda pituitara
- sindromul Kallmann - boala genetica ce afecteaza cromozomul X la barbati
- sindromul Prader-Willi - tulburare in cazul careia organele genitale sunt slab dezvoltate si deseori testiculele nu coboara in scrot
- distrofie miotonica sau distrofie musculara a adultului.

Alte cauze intalnite la tineri sunt:
- traume la nivelul testiculelor
- inflamatie a testiculelor provocata de prezenta oreionului dupa pubertate
- radioterapie sau chimioterapie
- tratamentul tumorilor testiculare
- indepartarea testiculelor ca urmare a cancerului
- tumori ale glandei pituitare
- medicamente, cum ar fi narcoticele, steroizii anabolizanti si prednisonul
- HIV/SIDA.
- afectiuni medicale, cum ar fi tuberculoza, infectiile fungice si bolile autoimune care afecteaza glanda pituitara.

Imbatranirea provoaca o scadere normala a productiei de testosteron la barbati.

Acest lucru mai este numit si andropauza.

Andropauza apare, de obicei, intre 40-55 de ani. Incepand cu varsta de 40 de ani, productia de testosteron scade cu aproximativ 1% in fiecare an.

Simptomele nivelurilor scazute de testosteron

Declinul testosteronului este normal intrucat imbatranirea determina scaderea nivelului de testosteron mult mai acut decat in cazul altor hormoni din organism.

Se va consulta medicul daca apar oricare dintre urmatoarele manifestari:
- scaderea progresiva a masei musculare
- diminuarea dorintei sexuale sau a libidoului
- disfunctia erectila
- senzatia de greutate sau cresterea numarului de kilograme
- tulburari de somn
- senzatie de iritabilitate sau furie
- pierderea motivatiei
- nervozitate
- probleme de memorie si concentrare
- incredere scazuta in sine
- oboseala
- depresie
- energie scazuta
- pierderea de masa osoasa.

Diagnostic

Printr-un simplu test de sange poate fi determinat nivelul de testosteron, testul seric pentru masurarea testosteronului total fiind cea mai comuna investigatie.

Probele sa fie recoltate dimineata, cand testiculele elibereaza, de obicei, mai mult testosteron.

Rezultatele normale de obicei variaza intre 300-1000 ntdl (sau 10-38 nmolL).

Nivelul total de testeosteron care este mai scazut de 250 ng (8,5 nmolL) indica valori foarte scazute ale acestui hormon si poate fi necesar tratament de substitutie.

Aproximativ 98% din testeosteronul din sange este legat de doua proteine si nu este disponibil pentru tesuturilor corpului. Restul de 2% care circula liber influenteaza in diverse moduri tesuturile corpului.

La barbatii mai in varsta cantitatile de testosteron legat de proteine sunt mai mari. Prea putin testosteron liber, poate provoca simptomele prezentate mai sus.

Tratament

Pentru barbatii ale caror testicule produc prea putin testosteron sau nu prodc deloc (hipogonadism), medicul ar putea prescrie terapie de substitutie a testosteronului.

Aceasta funcitoneaza prin restabilirea libidoului, fertilitatii, fortei musculare si pentru prevenirea pierderii de masa osoasa, dar beneficiile pe termen lung si riscurile acestui tip de terpaie la barbatii sanatosi, in varsta, nu au fost suficient studiate.

In marea majoritate a studiilor, terapia de substitutie a testosteronului scade cantitatea de grasime a unui barbat, creste masa musculara, imbunatateste rezistenta acestuia si creste densitatea minerala osoasa.

Dozele mari de testosteron pot provoca tulburari de somn si infertilitate si cresc riscul aparitiei de accident vascular cerebral.

In plus, dozele mari de testosteron pot provoca aparitia de mase benigne la nivelul prostatei.

Acest lucru poate declansa afectiunea numita hiperplazie benigna de prostata.

In cazul in care cancerul de prostata nu este detectat, terapia de substitutie pentru testosteron poate provoca o crestere rapida a cancerului.

Marirea sanilor si acneea pot fi alte efecte secundare ale acestui tip de tratament.


Citeste si despre:

Menopauza: O etapa sau o adevarata schimbare De ce sunt mai frecvente durerile in piept in randul barbatilor Tulburari ale sistemului reproducator la barbat: afectiuni testiculare Nivelul de colesterol si modul in care difera de la barbati la femei Tratamentul cu calciu pentru osteoporoza Evolutia aparaturii stomatologice: De la instrumente traditionale la tehnologii de ultima ora Sexul si inaintarea in varsta Amplifica dorinta sexuala cu afrodisiace naturale De ce femeile isi pierd interesul pentru sex? Libidoul scazut la femei Guta - Informatii generale