Influenta schimbarilor hormonale asupra creierului femeilor

Actualizat: 13 Decembrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Cora Balaban-Popa
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Schimbarile hormonale


Multe femei se vor plange in legatura cu crampele lunare, poftele alimentare, si problemele de memorie din timpul ciclului menstrual. Dar, atunci cand vine vorba despre creier, schimbarile hormonale nu se afla in spatele uitarii sau a intarzierii in gandire.

Un studiu recent publicat in Suedia de catre Dr. Brigitte Leeners, medic ginecolog si psihoterapeut, a dovedit faptul ca menstruatia nu are nici o influenta negativa asupra capacitatii de cognitie a unei femei.

Nivelurile hormonilor menstruali in timpul unui ciclu menstrual normal

Un ciclu memstrual incepe din prima zi in care apare sangerarea si se incheie chiar inainte de urmatoarea menstruatie. Acest ciclu are trei faze: foliculara, ovulatorie, si luteala. In mod normal, un ciclu menstrual dureaza 28 de zile, dar nu este neaparat anormal ca acest numar sa varieze, atata timp cat menstruatia vine in mod regulat. Nivelurile de hormoni pot varia pe parcursul acestor faze ale ciclului menstrual.

La inceputul unui ciclu, nivelurile de estrogen si progesteron sunt scazute. In faza ovulatorie, nivelul progesteronului incepe sa creasca, iar in timpul fazei luteale estrogenul si progesteronul au niveluri crescute. Daca ovulul nu este fertilizat, scad nivelurile celor doi hormoni si incepe sangerarea menstruala cu eliminarea ovulului nefertilizat.

Studiul realizat de catre Dr. Leeners s-a concentrat strict pe influenta hormonilor asupra capacitatilor cognitive, si nu pe alti factori externi care le-ar putea influenta.

Care este influenta hormonilor menstruali asupra capacitatilor cognitive

Contrar prejudecatilor aflate la baza unor studii realizate in trecut, cele mai recente cercetari au dovedit faptul ca capacitatea unei femei de a realiza sarcini cognitive nu este redusa de schimbarile hormonale din timpul celor 28 de zile. Cu toate acestea, progesteronul si testosteronul - doi hormoni asociati ciclului menstrual - au fost asociati cu schimbari ale memoriei in timpul unui ciclu menstual la unele femei, dar aceste efecte nu s-au repetat in cea de-a doua runda a testarilor.

Acest lucru sugereaza faptul ca exista un efect de curba al capacitatii de invatare, si ca nivelul scazut de estrogen poate limita memoria spatiala si capacitatea de luare a unor decizii rapide si eficiente.

In studiul mentionat anterior, au fost analizate femei in diferite perioade ale ciclului menstrual in ceea ce priveste memoria si abilitatea de a lua decizii rapide si eficiente. La femeile care experimentau crampe si dureri in timpul mentruatiei s-au inregistrat scaderi ale atentiei si o durata mai mare de timp in care acestea luau decizii rapide.

Acest studiu, insa, nu a vizat si sindromul disforic pre-menstrual, care afecteaza un procent mic al femeilor din toata lumea, si care poate cauza depresie severa debilitanta, iritabilitate si labilitate emotionala inainte de menstruatie. Toate aceste simptome nu au fost prezente la femeile implicate in studiul Dr. Leeners.

De fapt, schimbarile hormonale care au loc in timpul ciclurilor menstruale pot afecta emotiile si limita activitatea fizica, dar nu au legatura cu scaderea capacitatilor cognitive. Desi multe femei au impresia ca mentruatia le afecteaza capacitatea de luare a deciziilor din cauza fluctuantei emotiilor, functiile cognitive nu sunt vizate.

O informatie mai putin cunoscuta este faptul ca, dupa menstruatie, capacitatile cognitive ale unei femei se pot imbunatati. Se pare ca dupa menstruatie, femeile socializeaza mai usor, percep emotiile celor din jur mult mai bine, sunt mai active fizic si mental, si au o orientare spatiala chiar mai buna decat a barbatilor, totul datorita estrogenului.

Chiar mai mult, estrogenul este un neuro-protector si s-au raportat imbunatatiri ale unor anumite actiuni cognitive in perioadele cand acesta are un nivel mai crescut. Acest hormon secretat natural in timpul ciclului menstrual a fost asociat cu o memorie de scurta durata mai buna, capacitate de invatare ridicata, si o abilitate mai cresctua de a retine informatii noi. Acesta este motivul pentru care administarea de estrogen este recomandata femeilor aflate in perioada de menopauza.

Testosteronul, de asemenea, contribuie la mentinerea unui nivel mai inalt de energie, claritate in gandire, si atentie in timpul ciclului menstrual.
Rezultatele studiului au concluzionat faptul ca nivelurile de estrogen, progesteron, si testosteron din corpul unei femei nu au nici o influenta negativa asupra memoriei sale, asupra fenomenelor cognitive, sau asupra abilitatii sale de a realiza mai multe sarcini in acelasi timp.

Desi exista cateva exceptii individuale, per total performanta cognitiva nu are de suferit in urma schimbarilor hormonale din timpul ciclului menstrual.

Trebuie sa retinem faptul ca studiile care se concentreaza pe schimbarile ce au loc in timpul ciclului mentrual nu ne ofera o imagine completa. O multime de factori pot influenta capacitatile cognitive ale unei femei, precum alimentatia, stresul, orele de somn, si alte probleme medicale pe care le-ar putea avea.

De ce trebuie sa stim aceste lucruri

Intelegerea fluctuatiilor hormonale din timpul ciclului menstrual si felul in care acestea afecteaza creierul, poate ajuta atat medicii cat si femeile sa isi dea seama motivele pentru care simt si percep anumite schimbari legate de propria persoana in timpul menstruatiei. Orice neregula aparuta recent legata de ciclul menstrual ar trebui semnalata catre medic pentru ca acesta sa determine motivul si masurile care pot fi luate in legatura cu aceste probleme.

Concluzie

Desi in studii mai vechi s-a spus faptul ca hormonii menstruali afecteaza capacitatea de gandire a unei femei, studiile recente au infirmat aceasta ipoteza. Pot exista alti factori care limiteaza capacitatile cognitive ale femeilor in timpul menstruatiei, care tin de stilul de viata si factorii externi, acestea fiind exceptiile de la regula.


Citeste si despre:

Cum influenteaza maternitatea sanatatea femeilor Dezechilibrele hormonale si cancerul Depresia si ciclul menstrual – care este legatura? Cum sa imbatranim sanatos Boala arteriala periferica a membrelor inferioare De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Sindromul premenstrual Transsexualitatea si operatia de schimbare a sexului Caracteristicile sindromului Capgras Corpul tau: tot ce nu stii despre el! Beneficii ale contraceptiei hormonale