Menopauza: O etapa sau o adevarata schimbare

Actualizat: 04 Ianuarie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este menopauza


Menopauza reprezinta sfarsitul perioadei de fertilitate a unei femei, si implicit sfarsitul ciclurilor menstruale. Termenul cuprinde toate schimbarile prin care trece corpul feminin de la inceputul instalarii acestei perioade, pana la final.

Cum apare menopauza?

Fiecare femeie se naste cu ovule stocate in ovare. Ovarele sunt organele responsabile pentru productia de estrogen si progesteron, hormoni ce controleaza menstruatia si ovulatia. Incepand cu perioada pubertatii, in fiecare luna, este eliberat un ovul si incepe ciclul menstrual. Menoapuza este atunci cand nu se mai elibereaza ovulul in fiecare luna, iar ciclurile menstruale inceteaza.

Simptome

Atunci cand se instaleaza menopauza, majoritatea femeilor vor trece prin experiente si simptome caracteristice. Acestea pot varia, dar se regasesc printre urmatoarele:
- insomnie
- uscaciune vaginala
- uscaciunea gurii, ochilor si a pielii
- castig in greutate
- depresie
- anxietate
- dificultati de concentrare
- probleme de memorie
- libido redus
- urinari frecvente
- sensibilitate crescuta a sanilor
- dureri de cap
- palpitatii
- infectii de tract urinar
- forta musculara diminuata

- dureri articulare
- scaderea densitatii osoase
- subtierea si caderea parului
- cresterea parului in alte regiuni ale corpului, precum fata, gat, piept si spate superior

Menopauza este, de fapt, impartita in 3 perioade

- Perimenopauza. Aceasta perioada incepe, de regula, cu cativa ani inainte de menopauza propriu-zisa. In timpul acesteia, incepe sa scada secretia de estrogen din ovare. Perimenopauza dureaza pana la inceputul menopauzei, motiv pentru care se numeste si premenopauza. Pot aparea simptome usoare, periodice.

- Menopauza
. Aceasta incepe la un an dupa ultima menstruatie. Ovarele au incetat din a produce ovule si din a secreta estrogen si progesteron.

- Postmenopauza. Perioada aceasta cuprinde primii ani dupa menopauza. Simptomele menopauzei dispar aproape complet, dar riscurile asociate menopauzei cresc pe masura ce inaintati in varsta.

Cauze ale menopauzei

Menopauza poate aparea si in alte circumstante, altele decat in mod natural. Astfel, cauzele posibile ale menopauzei sunt:

- Naturala. Pe masura ce inaintati in varsta, ovarele incep sa produca din ce in ce mai putini hormoni si sa elibereze ovule, pana cand perioada fertila inceteaza.

- Operatia de indepartare a ovarelor (Ovarectomie).  Prin aceasta interventie chirurgicala este indusa menopauza imediata. Intrucat nu mai exista ovare care sa elibereze ovule, ciclurile menstruale inceteaza. De asemenea, pot aparea simptome specifice, in special bufeuri de cladura. Schimbarile pot avea un impact mare, intrucat se produc brusc, nu pe perioada de cativa ani.

Operatia de indepartare doar a uterului, nu a ovarelor (histerectomie) nu duce, de regula, la menopauza. Chiar daca nu veti mai avea cicluri menstruale, ovarele vor elibera in continuare ovule si hormoni, fiind functionale.

- Chimioterapie si radioterapie. Aceste tratamente folosite pentru cancere, pot induce menopauza si simptome caracteristice. Chimioterapia poate duce la scaderea fertilitatii, in timp ce radioterapia afecteaza ovarele doar atunci cand radiatiile sunt directionate catre ovare. Radioterapia altor regiuni din corp, precum torace, cap si gat, nu va influenta aparitia menopauzei.

- Insuficiena ovariana primara. Un procent mic dintre femei, mai exact 1%, experimenteaza menopauza precoce sau prematura, inaintea varstei de 40 de ani. Menopauza prematura este rezultatul insuficienei ovariene primare, afectiune in care ovarele nu functioneaza la capacitate maxima. Insuficiena ovariana apare fie pe fond genetic, fie ca o boala autoimuna. Deseori insa, menopauza prematura nu are o cauza exacta. Daca este descoperita din timp, majoritatea femeilor pot beneficia de tratament al acestei afectiuni. Tratamentul este hormonal si este administrat pana la varsta naturala a menstruatiei, de la 40 de ani in sus.

Complicatii

Dupa menopauza, apar anumite riscuri, asociate cu lipsa de estrogen din organism. Astfel, va creste riscul de aparitie a acestor boli:

- Boli cardiovasculare (inima si vase de sange). Bolile cardiace sunt cauza primara de deces in randul femeilor si barbatilor. Pentru a reduce, pe cat posibil, acest risc, mentineti un stil de viata sanatos, cu sport si dieta echilibrata, pentru a nu adauga mai multi factori de risc cardiovascular. Discutati cu un medic specialist despre ce puteti face pentru a va proteja sistemul cardiovascular, precum reducerea nivelului de colesterol si a tensiunii arteriale.

- Osteoporoza.  Aceasta boala se manifesta prin slabirea oaselor, care devin fragile si susceptibile la fracturi. In primii ani dupa menopauza, densitatea osoasa scade rapid, fiind o perioada sensibila pentru oasele dumneavoastra. Daca sunteti diagnosticata cu osteoporoza, aveti grija la miscarile de zi cu zi si la locurile in care alegeti sa mergeti, pentru a reduce riscul de caderi, lovituri, fracturi.

- Incontinena urinara. Din cauza lipsei de estrogen, tesutul uretral si al vezicii urinare isi pierd elasticitatea. Astfel, pot aparea schimbari ale procesului de urinare, pana la incontinena. De asemenea, infectiile de tract urinar sunt mai frecvente in primii ani dupa menopauza. Aceste schimbari de tract genito-urinar pot fi ameliorate prin tratament hormonal. Discutati cu medicul dumneavoastra despre optiuni.

- Functia sexuala alterata.  Uscarea vaginului, prin pierderea elasticitatii , poate cauza disconfort si dureri in timpul actului sexual. De asemenea, poate scadea libido-ul.

- Crestere in greutate. Multe femei castiga in greutate in timpul tranzitiei catre menopauza, dar si in perioada post-menopauza, datorita scaderii metabolismului bazal. Este recomandat sa mancati mai putin din punct de vedere caloric si sa mentineti un stil de viata activ, pentru o greutate optima.

Remedii si schimbari de viata

Din fericire, exista cateva feluri in care puteti reduce manifestarile menopauzei, prin remedii facute acasa si mici schimbari ale stilului de viata. Iata cateva sfaturi:

- Mentineti o temperatura ambientala placuta, nu prea ridicata, si stati mereu confortabil

- Faceti exercitii fizice moderate si usoare regulate, pentru a mentine o greutate normala

- Comunicati-va experientele si vorbiti cu cineva despre sentimentele dumneavoastra. Perioada aceasta poate fi incarcata emotional si nu trebuie sa treceti singura prin asta. Daca este nevoie, apelati cu incredere la un psiholog.

- Suplimentati-va dieta daca este nevoie. Suplimentele cu vitamine, calciu si magneziu va pot ajuta sa reduceti riscul de osteoporoza si sa va creasca nivelul de energie.

- Practicati tehnici de relaxare si respirat: yoga, meditatie, plimbari in aer liber.

- Aveti grija sa dormiti bine, sa aveti un somn odihnitor

- Nu fumati si limitati consumul de alcool

Concluzie

Menopauza este o adevarata schimbare in viata fiecarei femei. Varsta la care aceasta incepe difera de la caz la caz, fiind normala orice varsta de peste 40 de ani. Schimbarile hormonale se vor manifesta si la nivel fizic, psihic si emotional, pe o perioada destul de lunga chiar si inainte de menopauza propriu-zisa. Apelati la ajutor medical si psihologic, daca este nevoie, si aveti grija de dumneavoastra acasa, pe tot parcursul perioadei.

Bibliografie:
https://www.webmd.com/menopause/guide/menopause-basics
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397
https://www.healthline.com/health/menopause


Citeste si despre:

HALLUX-VALGUS (monturi) Tulburarile anxioase - terapie si sfaturi utile Sanatatea sanilor – importanta controalelor medicale Menopauza la barbati Menopauza si sexualitatea Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi de la dm Sexul si menopauza Menopauza (simptome, substitutie hormonala, tratament alternativ) Menopauza Menopauza si substitutia hormonala Menopauza prematura