Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Hipertensiunea arteriala maligna reprezinta o urgenta medicala caracterizata de o crestere brusca a tensiunii arteriale. In cazul in care nu este tratata, bolnavul poate intra in coma si poate muri in cele din urma. Chiar si cu tratament, la persoanele cu hipertensiune arteriala maligna exista un risc crescut ca organele interne sa fie lezate.
Tratamentul pentru aceasta conditie este, de obicei, furnizat in spital, pana cand hipertensiunea arteriala este stabilizata, moment in care bolnavul poate fi externat si va urma un tratament pe termen lung. Tratamentul include, de obicei, monitorizarea constanta a tensiunii arteriale, pentru a observa orice fel de modificari periculoase a tensiunii arteriale.
La majoritatea persoanelor, tensiunea arteriala marita este cauza principala a hipertensiunii arteriale maligne. O alta cauza ar putea fi nerespectarea tratamentului medicamentos prescris pentru scaderea tensiunii arteriale. In plus, exista anumite conditii medicale care pot provoca aceasta problema medicala. Acestea includ:
De obicei, debutul hipertensiunii maligne are la baza prezenta unei boli, cum ar fi cele de rinchi. In alte situatii, cauza exacta nu este identificata.
Hipertensiunea maligna este o conditie rara. Aproximativ 1% din persoanele care sufera de hipertensiune arteriala dezvolta aceasta conditie grava. Persoanele de origine africana au un risc mai ridicat de hipertensiune maligna. Acestora li se adauga cei care au un statut economic inferior, asociat cu un aces limitat la serviciile medicale.
Principalele simptome ale hipertensiunii arteriale maligne: sunt cresterea rapida a presiunii arteriale (mai mare de 180/120) si deteriorarea unor organe interne. De cele mai multe ori, leziunile apar la nivelul ochilor sau rinichilor.
Alte manifestari depind de modul in care cresterea tensiunii arteriale afecteaza organele interne. Un simptom comun este sangerarea si inflamarea vaselor mici de sange de la nivelul retinei.
Retina este formata dintr-un strat subtire de celule si se afla localizata in spatele ochiului. Aceasta detecteaza lumina si trimite semnale la creier prin nervul optic. Nervul optic poate fi, de asemenea, afectat de hiperteniunea maligna. Atunci cand exista daune la nivelul retinei, hipertensiunea maligna poate provoca modificarea vederii.
Alte simptome ale hipertensiunii maligne includ:
In cazuri rare, hipertensiunea maligna poate provoca inflamatie la nivelul creierului, ceea ce poate induce o stare periculoasa numita encefalopatie hipertensiva. Simptomele includ:
Hipertensiunea arteriala ingreuneaza functia rinichilor de a filtra reziduurile si toxinele din sange. Aceasta este cauza principala a insuficientei renale asociata cu hipertensiunea maligna. Fara o interventie prompta, hipertensiunea arteriala maligna poate provoca blocarea rinichilor, o stare extrem de periculoasa, cu potential letal.
Netratata, hipertensiunea arteriala maligna poate provoca decesul. Complicatiile hipertensiunii maligne includ:
Interventia medicala imediata scade semnificativ riscul de aparitie a complicatiilor grave ale hipertensiunii arteriale maligne.
Diagnosticul de hipertensiune arteriala maligna se bazeaza pe valorile tensiunii artriale si semnele de deteriorare acuta a organelor interne. Daca aveti simptome de hipertensiune arteriala maligna, medicul va recomanda:
In plus, medicul ar putea considera ca este nevoie ca pacientul sa realizeze diferite teste de sange si urina. Acestea includ:
Pot fi necesare investigatii suplimentare, in functie de rezultatele testelor mentionate mai sus, printre care:
Tratamentul imediat pentru hipertensiune arteriala maligna consta in utilizarea medicamentelor pentru reducerea hipertensiunii arteriale, cu scopul de a se ajunge la un nivel sigur si stabil. Un tratament mai agresiv ar putea fi necesar pentru a se evita un posibil blocaj renal. Acest tip de interventie va fi efectuata de cadre medicale specializate, care se pot adresa in mai multe zone de interes medical atunci cand este vorba de ingrijirea pacientului. De asemenea, pacientul poate avea nevoie de tratament la domiciliu.
Acest tratament poate include medicamente pentru mentinerea tensiunii arteriale in cote normale, impreuna cu o monitorizare atenta, in special in cazul in care pacientul a dezvoltat leziuni ale organelor interne, ca urmare a unui episod de hipertensiune arteriala maligna. Aceasta conditie este asociata cu leziuni renale. De aceea, bolnavul va trebui sa colaboreze cu un nefrolog, care poate evalua starea rinichilor si poate alcatui un plan de monitorizare si tratament.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.