Mituri despre accidentul vascular cerebral

Publicat: 16 Octombrie 2012 | Actualizat: 16 Octombrie 2012
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Ca si alte boli si afectiuni grave, accidentul vascular cerebral are o reputatie care se bazeaza uneori pe ipoteze sau mituri false. Accidentul vascular cerebral este grav prin natura sa, intrucat vizeaza celulele din organism - in special pe cele din creier - care nu pot supravietui fara flux normal de sange, cel care le furnizeaza oxigen si substante nutritive.

Toate sistemele fizice si organele umane, de la sistemul nervos la inima si plamani, depind de functia creierului. De aceea, leziunile de la nivelul creierului pot produce efecte ample si potential letale.

Mit: Accidentul vascular cerebral se manifesta doar la persoanele in varsta

Este adevarat ca pe masura ce imbatranim creste riscul de a avea accident vascular cerebral. Totusi, exista un numar tot mai mare de accidente vasculare cerebrale intalnite in cazul persoanelor cu varste cuprinse intre 18 si 65 de ani.

Riscul crescut de accident vascular cerebral la persoanele mai tinere este legat de incidenta tot mai mare a obezitatii si a hipertensiunii arteriale. Ca atare, afirmatia ca accidentul vascular cerebral apare doar la persoanele in varsta este falsa.

Mit: Un accident vascular cerebral este insotit automat de paralizie

Un accident vascular cerebral poate provoca incetarea activitatii pe una dintre partile corpului. Ar putea sa apara si simptome mai putin vizibile, cum ar fi amorteala si furnicaturile la nivelul degetelor. Unele accidente vasculare cerebrale nu produc manifestari. Altele pot evolua lent sau rapid.

Oamenii sanatosi experimenteaza ocazional amorteala si furnicaturi in zona degetelor sau a altor extremitati, insa daca acestea reapar sau persista mai mult de un minut, contactati medicul. Acestea ar putea semnala debutul unui accident vascular cerebral sau alte probleme neurologice.

Mit: Accidentul vascular cerebral afecteaza inima

Accidentul vascular cerebral afecteaza creierul, nu inima. Acest lucru se intampla din cauza ca este intrerupt fluxul de sange, de cele mai multe ori din cauza unui cheag de sange care calatoreste prin circuitul sanguin la creier, unde se blocheaza o artera. Acest tip de accident vascular cerebral este adesea rezultatul unei fibrilatii atriale, o anomalie a ritmului inimii, care poate fi deseori controlata cu medicamente care au rolul de a dilua sangele, cum ar fi warfarina.

Mit: Accidentul vascular cerebral nu poate fi tratat

Marea majoritate a accidentelor vasculare cerebrale ischemice sunt cauzate de un cheag de sange, iar producerea acestora poate fi prevenita. Daca o persoana vine la medic, la maxim 4 ore si jumatate de la aparitia simptomelor accidentului vascular cerebral, i se poate administra un medicament care va putea impinge cheagul de sange prin vene, numit activator tisular al plasminogenului, care poate preveni ori inversa leziunile care ar putea fi provocate de un accident vascular cerebral.

Mit: Cel mai frecvent semn al unui accident vascular cerebral este durerea

Cele mai multe dintre accidentele vasculare cerebrale provoaca dureri minore sau durerea este absenta. Unii oameni cred ca accidentul vascular cerebral determina dureri de cap accentuate, dar aceasta descriere se potriveste mai bine unei conditii cunoscute sub denumirea de hemoragie subarahnoidiana care implica sangerarea, localizata intre creier si tesuturile care il inconjoara.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrul Medical Profilaxia
Tel: 0727165206
Timisoara, Str. Drubeta Nr.97
NEUROAXIS
Tel: 0219965
Sectorul 1, Str. Iordache Golescu Nr. 17
Email
Clinici
recomandate

5 manageri de top din Romania iesiti din tipare5 manageri de top din Romania iesiti din tipare

Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?Test de gramatica: Poti obtine punctaj maxim?

13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei13 secrete din psihologie care te ajuta sa comunici cu oricine si sa obtii ceea ce vrei

Citeste si despre:

4 mituri despre colesterol

Mituri legate de poliartrita reumatoida

Mituri si adevaruri despre constipatie

Dintre secretele articulatiilor: glucozamina si condroitina

Importanta Calciului pentru organism

Stimuleaza-ti imunitatea cu acest antioxidant: Quercetin cu Zinc

Afectiuni comune ale picioarelor

Efectele adverse ale terapiei cu insulina

Metode contraceptive