Hipertensiunea arteriala in sarcina

Actualizat: 11 Mai 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este hipertensiunea arteriala?


Hipertensiunea arteriala este definita ca tensiunea arteriala mai mare sau egala cu 140/90 mm Hg. Apare la aproximativ 6% din toate sarcinile, reprezentand o preocupare serioasa pentru anumite femei insarcinate.

Cand este bine gestionata, tensiunea arteriala crescuta in timpul sarcinii poate provoca complicatii severe de sanatate atat mamei, cat si copilului in curs de dezvoltare si cateodata chiar si in timpul si dupa nastere. De aceea, este foarte important sa ii comunicati medicului care va urmareste sarcina daca va confruntati cu anumite semne si simptome pe care nu le-ati mai avut in trecut.

Cum se manifesta?

Pentru a determina care este tensiunea arteriala normala in timpul sarcinii, medicul dumneavoastra va va masura tensiunea arteriala si va nota valorea initiala inca de la prima vizita. Apoi vi se va masura tensiunea la fiecare vizita pentru a avea o evidenta a evolutiei acesteia.

Presiunea arteriala optima este de 120/80 mm Hg.

Tensiunea arteriala ridicata in timpul sarcinii este definita ca o valoare a presiunii sistolice de peste 140 mm coloana de mercur, cu o valoare a tensiunii diastolice de peste 90 mm coloana de mercur.

La inceputul sarcinii, de obicei din timpul saptamanii a V a si pana la mijlocul celui de-al doilea trimestru, tensiunea arteriala a unei femei insarcinate poate scadea. Acest lucru se datoreaza faptului ca hormonii secretati in timpul sarcinii pot stimula dilatarea vaselor de sange.

Pe masura ce sarcina inainteaza, tensiunea arteriala se poate modifica sau reveni la nivelurile dinaintea acesteia. Exista cateva motive posibile pentru aceasta.

In primul rand, cantitatea de sange din corpul unei femei creste. Potrivit jurnalului de cardiologie „Circulation”, volumul de sange al unei femei creste cu pana la 45% in timpul sarcinii. Acesta este un sange suplimentar pe care inima trebuie sa il pompeze in tot corpul. Ventriculul stang (partea stanga a inimii care are o mare contributie in pomparea sangelui in intreg organismul) devine din ce in ce mai gros si mai mare. Acest efect temporar permite inimii sa lucreze mai mult pentru a sustine cresterea volumului de sange.

In al doilea rand, rinichii elibereaza cantitati crescute de vasopresina, un hormon care duce la cresterea retentiei de apa, ceea ce incarca si mai mult circulatia.

Totusi, imbucurator este faptul ca, in majoritatea cazurilor, tensiunea arteriala crescuta in timpul sarcinii va scadea dupa nasterea bebelusului. Cu toate acestea, daca tensiunea arteriala ramane crescuta, medicul dumneavoastra va poate prescrie medicamente pentru a o readuce la normal.

Cauzele hipertensiunii arteriale

Exista mai multe cauze posibile pentru care hipertensiuniea arteriala se poate instala in timpul sarcinii.

Acestea includ:
• obezitatea
• lipsa activitatii fizice
• fumatul
• consumul de alcool
• prima sarcina
• un istoric familial de hipertensiune arteriala legata de sarcina
• multiparitatea
• varsta (peste 35 de ani)
• prezenta altor afectiuni cum ar fi diabetul sau alte boli imune.

Factori care pot influenta aparitia hipertensiunii arteriale

Exista cativa factori de risc care pot fi mai mult sau mai putin modificati, care ar putea favoriza aparitia tensiunii arteriale crescute pe timpul sarcinii.

1.Modul de viata

Adoptarea unui stil de viata nesanatos poate duce la cresterea tensiunii arteriale in timpul sarcinii. Supraponderaliatatea si lipsa de activitate fizica, adaptata capacitatii fiecaruia, reprezinta factori de risc majori pentru hipertensiunea arteriala. Adoptand un stil de viata sanatos, cu mese echilibrate, un aport suficient de lichide raportat la fiecare organism si cu miscare aveti sanse mult mai mari sa nu suferiti atat de hiperteniunea arteriala cat si de alte boli.

2.Tipul sarcinii

Femeile care sunt la prima lor sarcina sunt mai susceptibile de a dezvolta hipertensiune arteriala. Din fericire, sansele de reaparitie la urmatoarele sarcini diminua semnificativ.

Cu toate acestea, sarcinilie multiple pot favoriza aparitia hipertensiunii, deoarece corpul lucreaza mai mult pentru a hrani mai multi bebelusi in acelasi timp.

Potrivit Societatii Americane de Medicina a Reproducerii, utilizarea tehnologiilor de inseminare (cum este cea in Vitro) poate creste sansele de tensiune arteriala crescuta la o femeie insarcinata.

3.Varsta

Varsta poate fi, de asemenea, un factor. Femeile gravide cu varsta peste 35 de ani prezinta un risc mai mare.

Semne si simptome

Cu toate ca fiecare femeie poate prezenta simptome diferite, iar anumite paciente cu hipertensiune gestationala pot fi complet asimptomatice, exista cateva simptome tipice care ridica suspiciunea de hipertensiune de sarcina:

• Cresterea tensiunii arteriale
• Absenta sau prezenta proteinelor in urina (pentru a diagnostica hipertensiunea gestationala sau preeclampsia)
• Edeme (umflaturi ale membrelor inferioare)
• Crestere brusca in greutate
• Modificari vizuale, cum ar fi vederea incetosata sau dubla
• Greata, varsaturi
• Durere abdominala superioara dreapta sau durere in jurul stomacului
• Poliurie( cantitati mari de urina)
• Modificari ale testelor functiei hepatice sau renale

Tipuri de hipertensiune

Tensiunea arteriala crescuta in timpul sarcinii poate fi impartita in trei tipuri diferite.

1. Hipertensiunea cronica

Uneori, o femeie se poate confrunta cu hipertensiune arteriala preexistenta inainte de a ramane insarcinata. Aceasta poate fi denumita hipertensiune cronica si, de obicei, este tratata cu medicamente tipice pentru tensiunea arteriala.
De asemenea, se considera ca hipertensiunea arteriala care apare in primele 20 de saptamani de sarcina se incadreaza tot in hipertensiunea cronica.

2. Hipertensiunea gestationala

Aceasta afectiune se intampla atunci cand aveti tensiune arteriala crescuta numai in timpul sarcinii si nu aveti proteine in urina sau alte probleme cardiace sau renale. Este de obicei diagnosticata dupa 20 de saptamani de sarcina sau aproape de nastere. Cand este diagnosticata inainte de 30 de saptamani, exista sanse mai mari ca aceasta sa progreseze spre preeclampsie.

Hipertensiunea gestationala dispare de obicei dupa nastere. Cu toate acestea, unele femei care se confrunta cu aceasta afectiune au un risc mai mare de a dezvolta hipertensiune cronica in viitor.

3. Preeclampsia / Eclampsia

Preeclampsia are loc atunci cand o femeie care anterior avea tensiune arteriala normala dezvolta brusc hipertensiune arteriala, iar la analizele de urina se descopera proteine in urina, dupa 20 de saptamani de sarcina. Femeile care sufera de hipertensiune cronica pot dezvolta si ele preeclampsie.

Unele femei cu preeclampsie pot dezvolta convulsii. Aceasta se numeste eclampsie, care este o urgenta medicala.

Simptomele preeclampsiei includ:

• durere de cap persistenta
• modificari ale vederii, inclusiv vedere neclara
• Durere in zona superioara a stomacului
• Greata sau varsaturi
• Umflarea fetei sau a mainilor
• Cresterea brusca in greutate
• Probleme de respiratie

Unele femei nu prezinta simptome de preeclampsie, motiv pentru care este important sa ajungeti la toate controalele din timpul sarcinii pentru a vi se masura tensiunea arteriala.

In cazuri rare, preeclampsia se poate instala dupa ce ati nascut. Aceasta este o afectiune grava cunoscuta sub numele de preeclampsie postpartum. Se poate dezvolta chiar la femeile fara antecedente de preeclampsie in timpul sarcinii. Simptomele acesteia sunt similare cu simptomele prezentate mai sus. Preeclampsia postpartum este de obicei diagnosticata in 48 de ore dupa nastere, dar se poate sa apara pana la 6 saptamani dupa ce ati nascut.

Diagnosticare

Diagnosticul se bazeaza adesea pe cresterea nivelului tensiunii arteriale (valori mai mari sau egale cu 140/90mm Hg) dar alte simptome pot ajuta la stabilirea hipertensiunii gestationale ca diagnostic. Testele pentru hipertensiunea gestationala pot include urmatoarele:

Masurarea tensiunii arteriale
• Testarea urinei pentru a exclude preeclampsia
• Evaluarea edemelor
• Masuratori frecvente ale greutatii
• Testele functiei hepatice si renale pentru a exclude preeclampsia - din sange
• Testele de coagulare a sangelui pentru a exclude preeclampsia

Riscuri si complicatii

Sindromul HELLP - HELLP este un acronim care inseamna hemoliza, enzime hepatice crescute si numar scazut de trombocite. Aceasta afectiune este severa si pune viata in pericol si poate fi o complicatie a preeclampsiei.

Simptomele asociate cu HELLP includ:
• greata
• varsaturi
• durere de cap
• dureri abdominale superioare

Deoarece sindromul HELLP poate afecta grav sistemele de organe vitale vietii, asistenta medicala de urgenta vizeaza reducerea tensiunii arteriale pentru sanatatea mamei si a copilului. in unele cazuri, este necesara o nastere prematura.

Hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii poate avea, de asemenea, un efect asupra ratei de crestere a bebelusului. Acest lucru poate duce la greutate redusa la nastere. Potrivit Congresului American al Obstetricienilor si Ginecologilor, alte complicatii includ:

• abruptie placentara, o urgenta medicala in timpul careia placenta se desprinde prematur de uter
• nasterea prematura, definita ca nasterea inainte de 38 de saptamani de sarcina

Tratament

Tratamentul specific pentru hipertensiunea gestationala va fi determinat de medicul dumneavoastra pe baza:

• Starii generale si a istoricului medical
• Stadiul afectiunii
• Toleranta dumneavoastra pentru anumite medicamente, proceduri sau terapii
• Opinia sau preferinta pacientei

Scopul tratamentului este de a preveni agravarea afectiunii si de a preveni ca aceasta sa provoace alte complicatii. Tratamentul pentru hipertensiunea gestationala poate include:

• Repausul la pat, fie acasa, fie la spital in cauzurile mai grave, pentru a putea fi monitorizata gravida
• Spitalizare (deoarece personalul si echipamentele specializate pot fi necesare)
• Medicamente antihipertensive pentru constrolul tensiunii arteriale
• Monitorizarea fetala (pentru a verifica starea de sanatate a fatului) care poate include: Numararea miscarilor fetale, urmarirea loviturilor si miscarilor fetale.

O modificare a numarului sau a frecventei poate insemna ca fatul este sub stres.

• Testarea non-stres. Un test care masoara ritmul cardiac fetal ca raspuns la miscarile fatului.
• Profil biofizic. Un test care combina testul nonstres cu ultrasunetele pentru a observa fatul.
• Studii de flux Doppler. Un tip de ultrasunete care utilizeaza unde sonore pentru a masura fluxul de sange printr-un vas de sange.
• Testarea continua in laborator a urinei si a sangelui (pentru modificari care pot semnala agravarea hipertensiunii gestationale sau a progresiei catre preeclampsie)
• Medicamente, numite corticosteroizi, care pot ajuta la maturizarea plamanilor fatului (imaturitatea pulmonara este o problema majora a bebelusilor prematuri).

Preventie si modificari in stilul de viata

Factorii de risc obisnuiti pentru hipertensiunea arteriala, cum ar fi obezitatea, pot fi minimizati prin dieta si exercitii fizice.

In timpul sarcinii, este normal va ingrasati. Daca sunteti ingrijorata pe aceasta tema, discutati cu medicul dumneavoastra despre valorile pe care trebuie sa le atingeti in ceea ce priveste cresterea in greutate si despre modalitati de a ramane intr-un interval care este sanatos pentru dumneavoastra.

Evitati fumatul si consumul de alcool. Ambele sunt cunoscute pentru capacitatea de a creste tensiunea arteriala si pentru a provoca alte complicatii in timpul sarcinii.

Sarea este importanta in timpul sarcinii si de obicei nu este necesara limitarea aportului, nici chiar pentru femeile cu tensiune arteriala crescuta. Restrictia excesiva a sarii este daunatoare femeilor insarcinate si poate avea un impact negativ asupra cresterii si dezvoltarii fetale.

Sarcina provoaca schimbari hormonale, precum si modificari psihologice si fizice. Acest lucru poate provoca stres, care poate face tensiunea arteriala crescuta mai greu de gestionat. Incercati tehnici de reducere a stresului, cum ar fi yoga si meditatia.

Educatia despre simptomele de alarma este, de asemenea, importanta, deoarece recunoasterea timpurie a acestora poate ajuta femeile sa primeasca tratament si sa previna agravarea afectiunii.

Concluzii

Daca hipertensiunea arteriala ramane netratata in timpul sarcinii, aceasta poate pune atat viata mamei in pericol, cat si a bebelusului. Deci este important sa discutati cu medicul despre orice simptome sau preocupari, inca de la primele manifestari.

In general, monitorizarea atenta si cateva modificari ale stilului de viata va pot reduce semnificativ riscul de a dezvolta complicatii din cauza hipertensiunii arteriale.

Bibliografie:
https://www.cdc.gov/bloodpressure/pregnancy.htm
https://www.chop.edu/conditions-diseases/gestational-hypertension

https://www.healthline.com/health/high-blood-pressure-hypertension/during-pregnancy#causes
https://www.healthline.com/health/pregnancy/preeclampsia-magnesium-sulfate-therapy
https://www.healthline.com/health/pregnancy/chronic-hypertension-medicine#medications-to-avoid


Citeste si despre:

Obezitatea si hipertensiunea arteriala pediatrica Sarcina dupa varsta de 35 de ani Monitorizarea tensiunii arteriale si efectele hipertensiunii asupra organismului Metildopa - un antihipertensiv indicat in sarcina Tipuri de hipertensiune Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Astmul bronsic si sarcina Dieta vegetariana in timpul sarcinii Dulciurile in timpul sarcinii Hipertensiunea arteriala la copii Hipertensiunea arteriala: tratamente alternative si complementare