Hipertensiunea arteriala: simptome si monitorizare

Actualizat: 30 Martie 2021
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Hipertensiunea arteriala este o boala cardiovasculara dificil de detectat. Medicii diagnosticheaza adesea hipertensiunea atunci cand sunt efectuate controale medicale anuale.

Semnele si simptomele hipertenisunii arteriale sunt extrem de subtile si s-ar putea ca aceasta boala sa nu fie depistata multi ani. Iar acest lucru, din pacate, poate afecta in mod destul de grav inima, vasele de sange, rinichii si alte parti ale corpului.

Prejudiciile aduse de hipertensiunea arteriala duc de multe ori la boli coronariene, insuficienta renala sau accident vascular cerebral.

Expertii sugereaza ca orice persoana trebuie sa isi monitorizeze tensiunea arteriala cat mai des posibil, chiar daca se simte bine, mai ales daca poate avea un risc crescut pentru a dezvolta aceasta boala.

Hipertensiunea arteriala este mentionata adesea ca fiind un ucigas tacut din cauza lipsei de simptome evidente.

Faze ale hipertensiunii arteriale

Hipertensiunea arteriala se manifesta in trei faze:

1. Prima faza

Medicii atribuie urmatoarele simptome ca fiind specifice hipertensiunii arteriale, dar acestea pot fi intalnite la majoritatea oamenilor, inclusiv, ca urmare a mai multor boli:

- dureri de cap
- sangerari nazale
- oboseala
- stres
- accese de furie
- ameteli
- sensibilitate la lumina
- inrosirea fetei.

2. A doua faza

Urmatoarele semne ale hipertensiunii arteriale sunt caracteristice bolii, apar cel mai frecvent si pot afecta organele vitale:

- insuficienta cardio-respiratorie congestiva sau oboseala care provoaca dificultati de respiratie
- rigidizarea arterelor coronariene care provoaca dureri chinuitoare in piept
- tulburari de vedere
- simptome de accident vascular cerebral care pot afecta functiile creierului
- edem sau umflarea unor portiuni mai mici ale corpului.

3. A treia faza

Faza a treia implica manifestari ale hipertensiunii arteriale, care nu sunt intalnite in mod frecvent si care indica faptul ca tensiunea arteriala este extrem de ridicata:

- varsaturi
- somnolenta
- greata
- agravarea durerilor de cap
- confuzie
- inconstienta
- convulsii
- tulburari de vedere.

5 pasi simpli de a reduce tensiunea arteriala crescuta fara medicatie

S-au efectuat mai multe studii in incercarea de a se reduce numarul de decese cauzate de tensiunea arteriala ridicata. Hipertensiunea este un factor major de risc in dezvoltarea atacului de cord si a accidentului vascular cerebral.

Din pacate, medicii prescriu medicamente in mod constant bolnavilor de hipertenisune arteriala pentru diminuarea valorilor tensiunii arteriale si incetinirea efectelor pe termen lung. Majoritatea oamenilor nu cunosc faptul ca hipertensiunea arteriala poate fi tratata prin simpla schimbare a stilului de viata.

Atat si barbatii cat si femeile care au o dieta nesanataosa si un stil de viata inadecvat sunt susceptibili de a dezvolta tensiune arteriala crescuta. Desi medicamentele s-au dovedit a fi eficiente in multe dintre cazuri, acestea au destul efecte adverse neplacute.

Exista cel putin cinci metode simple pe care oricare persoana le poate pune in aplicare zi de zi, metode ce vor echilibra tensiunea arteriala fara ca medicatia sa fie administrata zilnic.

1. Adoptarea dietei DASH - un plan de alimentatie care include substante nutritive care reduce in mod semnificativ tensiunea arteriala.

2. Adaugarea de fructe si legume in regimul alimentar - acestea pot fi o sursa stabila de energie, au putine calorii, ajuta la scaderea poftei de mancare si echilibreaza nivelul de zahar din sange.

3. Consumul decereale integrale - o sursa importanta de glucide complexe care pot ajuta la controlul nivelului de colesterol.

4. Exercitii fizice zi de zi - care pot ajuta la cresterea nivelului de energie, stimuland activitatea inimii.

5. Mentinerea unei greutati normale - este esentiala pentru sanatatea inimii, obezitatea fiind unul dintre factorii care provoaca cresterea tensiunii arteriale.

Un plan de alimentatie sanatoasa va ajuta nu doar la reducerea tensiunii arteriale fara medicatie dar va contribui la o stare generala buna de sanatate.

Se va solicita medicului sfaturi dietetice, in cazul in care este stabilit diagnosticul de hipertensiune arteriala.

In plus, alaturi de schimbarea stilului de viata, orice bolnav va monitoriza in mod regulat tensiunea arteriala pentru a se asigura ca este in afara oricarui pericol.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES
Tel: 40319300
Bucuresti, Str. Tony Bulandra Nr. 27 Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza...
Spitalul de Boli Cardiovasculare Angiomedica
Tel: 031.9995
Bucuresti, Strada Cosminului, Nr.13, Sector2, București

Afla cum sa-ti intaresti imunitatea Afla cum sa-ti intaresti imunitatea

Citeste si despre:

Hipertensiunea arteriala si durerile de cap: exista vreo legatura? Hipertensiunea arteriala la copii Hipertensiunea arteriala Preeclampsia si hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii Ce este matreata, de ce apare si cum o tratam? Laserele medicale, solutia ideala pentru multe dintre afectiunile dermatologice, dar si estetice! Melasma – cea mai raspandita afectiune a pielii post sezon cald Hipertensiunea arteriala maligna Hipertensiunea arteriala in sarcina Nu ignora hipertensiunea arteriala, chiar daca ai 30 de ani Hipotensiunea arteriala la varstnici – o problema la fel de importanta ca si hipertensiunea arteriala? Hipertensiunea arteriala - generalitati