Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Cabinet Cardiologie Rocordis
Inima este organul care pompeaza sange cu oxigen in intreg corpul. Este de marimea aproximativa a pumnului strans, are greutatea de aproximativ 300 grame si are forma unui con.
Inima este localizata in cavitatea toracica in spatele sternului, intre plamani si deasupra diafragmului. Structural, inima este formata din doi atrii, doi ventriculi, iar la exterior este inconjurata de un sac cu lichid numit pericard.
Sangele este pompat de la inima spre organe prin artere si se intoarce la inima prin vene. Cea mai mare artera din corp este aorta si cele mai mari vene ale organismului sunt venele cave.
Pericardul este un sac cu lichid care inconjoara inima si capetele proximale ale aortei, venei cave si ale arterelor pulmonare.
Pericardul are mai multe functii:
- mentine inima in interiorul cavitatii toracice
- previne supradistensia inimii atunci cand volumul de sange este prea mare
- limiteaza miscarile cardiace
Membranele pericardului
- pericardul este divizat in trei straturi:
- pericardul fibros - sacul exterior fibros care acopera inima
- pericardul seros-localizat la interior, are doua foite: parietala si viscerala(cunoscuta si sub numele de epicard).
Cavitatea pericardica se gaseste intre pericardul visceral si pericardul parietal. Aceasta cavitate este plina cu lichid care functioneaza ca un amortizor al socurilor prin reducerea frictiunilor dintre membranele pericardului.
Bolile pericardului
Pericardita este o afectiune a pericardului in care acesta devine inflamat. Unele cauze ale pericarditei sunt infectii bacteriene sau virale, cancer si infarct miocardic.
Tamponada cardica este o afectiune determinata de acumularea unei cantitati mari de lichid in cavitatea pericardica intr-un timp foarte scurt.
Inima este impartita printr-un sept in doua jumatati. La randul lor cele doua jumatati sunt impartite in camere. Cele doua camere superioare ale inimii sunt numite atrii iar cele doua camere inferioare poarta numele de ventricule.
Atriile primesc sangele neoxigenat din corp si ventriculele pompeaza sangele de la inima spre organe. Valvele permit sangelui sa circule intr-o singura directie intre camerele inimii.
Inima este impartita in patru camere care sunt conectate prin valve. Cele doua camere superioare ale inimii se numesc atriul stang si atriul drept.
Functionarea:
- Atriul drept: primeste sangele care se intoarce la inima de la venele cave superioara si inferioara.
- Atriul stang: primeste sangele care se intorce la inima prin venele pulmonare.
Ventriculele
Inima este impartia in patru camere care sunt conectate prin valve. Cele doua camere inferioare ale inimii poata numele de ventricule. Ele sunt separate printr-un sept in ventriculul drept si ventriculul stang. Cele doua camere superioare ale inimii poarta numele de atrii.
Atriile primesc sangele care se intoarce la inima din organism, iar ventriculele pompeaza sangele primit inapoi in organism. Datorita fortei necesare pentru pomparea sangelui in organism, ventriculele au peretii mai grosi decat atriile.
Functiile ventriculelor - Ventriculele au functia de a pompa sangele in intregul organism.
Inima este alcatuita din muschiul cariac care permite acesteia sa se contracte si sa permita sincronizarea ritmului cardiac. Peretele cardic este alcatuit din trei straturi:
- epicardul- stratul exterior protectiv al inimii
- miocardul – stratul mijlociu, muscular al inimii
- endocardul – stratul interior al inimii care se continua cu stratul interior al vaselor de sange.
Epicardul
Epicardul este stratul exterior al peretelui cardiac. Este alcatuit din tesut conjunctiv acoperit de epiteliu. Epicardul este cuniscut si sub numele de pericard visceral.
Functii - ofera protectie inimii.
Miocardul
Miocardul este stratul mijlociu, muscular al peretelui cardiac. Este compus din fibre cardiace musculare care se contracta spontan si pompeaza sangele
Functii - sustine contractiile cardiace pentru a pompa sangele din ventricule si relaxarea inimii moment in care atriile primesc sangele din vene.
Endocardul
Endocardul este stratul intern al inimii. El este format din tesut epitelial si tesut conjunctiv
Functii:
- acopera cavitatile inimii, valvele cardiace si se continua cu stratul intern al vaselor de sange
- fibrele Purkinje sunt localizate la nivelul endocardului. Acestea participa in mecanismul contractiei muschiului cardiac.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.