Rinichii sunt organe vitale responsabile pentru gestionarea toxinelor, proces esential in mentinerea echilibrului chimic din organism si a presiunii arteriale. Daca nu aveti grija de rinichii dumneavoastra riscati sa suferiti de o multitudine de probleme medicale. Unele conditii pot cauza insuficienta renala grava si chiar oprirea functiei rinichilor. Unele dintre cele mai comune boli de rinichi sunt: pietrele la rinichi, infectiile tractului urinar si hipertensiune arteriala.
De asemenea, bolile de rinichi si diabetul zaharat sunt asociate deseori. De fapt, bolile de rinichi sunt cele mai frecvente cauze de deces in randul diabeticilor. Potrivit expertilor, mai multe milioane de oameni, in special bolnavii de diabet cu un nivel ridicat de zahar in sange, necesita aplicarea de masuri speciale pentru a ajuta rinichii sa functioneze.
- Includeti in dieta zilnica mai multe fructe si legume. Potrivit unor studii recente, includerea in dieta a unei cantitati mai mari de fructe si legume poate reduce riscul de leziuni renale si acidoza metabolica. Acidoza poate provoca simptome care includ accelerarea respiratiei, oboseala, confuzie, iar in cazuri extreme, chiar soc sau deces. Fructele si legumele sprijina rinichii in procesul de eliminare a acidului din organism, prin urina.
Cresterea aportului de fructe si legume poate fi utila in mod special pentru bolnavii care sufera de boli renale cronice, care sunt si mai sensibili sau chiar predispusi la acidoza metabolica. Din schema de tratament pentru acidoza metabolica poate face parte bicarbonatul, dar si alte substante alcaline. In cadrul unor studii, oamenii de stiinta au incercat sa descopere care este aportul unui consum mai mare de fructe si legume (care au rol alcalin), in cazul persoanelor bolnave de insuficienta renala cronica.
Cercetatorii au tratat aleatoriu un grup de bolnavi cu insuficienta renala cronica, cu o dieta speciala, in care au introdus o multime de fructe si legume, iar un alt grup de bolnavi, cu medicamente cu proprietati alcaline. In cazul ambelor grupuri, rinichii au functionat in mod similar, inregistrandu-se o rata scazuta de acidoza metabolica insotita de reducerea riscului de leziuni renale. Studiile sugereaza ca aceste interventii vor ajuta la mentinerea sanatatii rinichilor la personele cu diabet sau la persoanele predispuse la boli renale.
- Luati suplimente de ulei de peste, pentru a imbunatati eficacitatea dializei. Conform unor studii noi, acizii grasi Omega 3 - continuti in carnea de peste, nuci si suplimente - pot reduce riscul de moarte cardiaca subita, la bolnavii care fac dializa. Cercetatorii au urmarit nivelul de acizi grasi Omega 3 din sange la 400 de bolnavi care urmau dializa, dintre care 100 au murit in primii ani de tratament. Riscul de moarte cardiaca subita atinge apogeul in primul an de dializa.
Expertii au descoperit ca un nivel mai ridicat de Omega 3 in sange, in randul persoanelor care tocmai au inceput hemodializa, este direct asociat cu un risc mai mic de moarte subita, in cursul primului an de tratament. Aceste studii sunt primii pasi spre identificarea unui posibil tratament eficient impotriva mortii cardiace subite.
- Reduceti aportul de sare, proteine si apa. Organismul consuma o cantitate mare de energie in procese inutile, cum ar fi gestionarea excesului de zahar, proteine si chiar apa - si implicit pentru desfasurarea functiilor rinichilor, care au rol de sistem de filtrare a organismului. Deci, daca veti consuma prea mult dintre oricare acestea, rinichii vor trebui sa lucreze mai intens si, se poate ajunge la insuficienta renala.
Desi sodiul este un mineral esential in mentinerea unul echilibru hidric sanatos, in cazul in care o persoana face exces de sare, aceasta nu va fi filtrata corect, mai ales in cazul persoanelor cu boli de rinichi si poate avea loc cresterea tensiunii arteriale. In plus, pot creste riscurile de boli mai grave, inclusiv infarct miocardic si accident vascular cerebral.
Consumul exagerat de proteine - mai mult de un gram per kilogram de greutate corporala - poate cauza tensiune asupra rinichilor, obligandu-i sa lucreze din greu pentru a elimina ureea din sange si astfel poate sa apara insuficienta renala.
In mod similar, un aport ridicat de apa (da, exista si o astfel de conditie, numita hiponatremie) poate cauza suprasolicitarea rinichilor si poate provoca aparitia de leziuni renale. Rinichii pot filtra doar aproximativ 840 - 1025 g de apa, in fiecare ora.
- Faceti exercitii fizice. Potrivit expertilor, exercitiile fizice regulate sunt extrem de benefice pentru bolnavii diagnosticati cu boli renale cronice, precum si pentru cei care au suferit un transplant de rinichi. Cercetarile noteaza faptul ca cei care fac antrenamente regulate, nu numai ca isi imbunatatesc aspectul fizic, dar beneficiaza si de o tensiune arteriala sanatoasa.
- Limitati utilizarea de analgezice care contin ibuprofen, naproxen sau acetaminofen. Aceste antiinflamatoare nesteroidiene determina constrictia vaselor de sange de la nivelul rinichilor, ducand la reducerea fluxului de sange in acea zona. Daca luati oricare dintre aceste medicamente, discutati mai intai cu medicul dumneavoastra. In plus, nu luati aceste medicamente impreuna cu cofeina, deoarece aceasta combinatie poate afecta si mai mult functia renala.
- Cereti informatii despre posibilele efecte secundare nedorite asupra rinichilor, ale medicamentelor pe care urmeaza sa le luati. Daca aveti deja insuficienta renala (chiar si usoara sau moderata) sau sunteti predispusi la infectii renale, evitati medicamentele in a caror prescriptie este notat faptul ca pot interfera cu desfasurarea normala a functiei renale.
- Renuntati la fumat. Cercetatorii au descoperit ca persoanele cu boli renale cronice care fumeaza, au o cantitate mai mare de proteine in urina lor. La fumatorii cu diabet zaharat, insuficienta renala progreseaza de doua ori mai repede. Cereti ajutor pentru a putea sa reuntati la acest viciu.
Alte masuri de mentinere a sanatatii rinichilor:
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.