Transplantul de organe: beneficii si riscuri

Actualizat: 14 Iunie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Alexe Raluca-Maria
Consultant medical:

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Cabinet Medical Individual Dr. Alexe Raluca Maria

Cand este necesar transplantul de organe


Transplantul de organe este necesar atunci cand unul dintre organele unei persoane nu functioneaza corect sau nu mai functioneaza deloc. Transplantarea reusita de organe poate prelungi viata unei persoane in mod semnificativ si poate permite persoanelor cu boli cronice sa traiasca o viata  apropiat de  normal.

Multe persoane au nevoie de un transplant de organ din cauza unor afectiuni genetice, cum ar fi boala polichistica renala, fibroza chistica sau defectele cardiace. Infectiile organelor, ranirile fizice ale acestora, dar si afectiunile cronice, precum diabetul, pot determina, de asemenea, ca o persoana sa necesite un transplant de organ.

Liste de asteptare pentru transplantul de organe

Cercetarile arata ca numarul de interventii pentru transplantul de organe este crescut, dar nu suficient pentru toti pacientii. Astfel, foarte multe persoane au nevoie de organe si se afla pe liste de asteptare pentru transplant. Studiile din 2019 estimeaza ca, doar in Statele Unite ale Americii, peste 2.000 de copii au nevoie de transplant de organe, iar peste 113.000 de persoane se afla pe listele de asteptare.

Procesul de transplantare variaza in functie de organ, dar necesitatea unui donator reprezinta un element comun si care reprezinta o tema extrem de importanta si de actualitate.

Asteptari

In majoritatea cazurilor, o persoana va deceda daca nu va primi un organ compatibil in timp util. In medie, peste 20 de persoane mor zilnic asteptand sa primeasca organul de care au nevoie. Deoarece oamenii care au nevoie de organe au de obicei boli foarte grave, starea lor de sanatate inainte de transplant este una precara.

In cazurile favorabile, transplantul de organe imbunatateste calitatea vietii unei persoane prin diferite aspecte, de exemplu prin eliminarea necesitatii de dializa sau prin refacerea vederii in cazul transplantului de cornee.

Procesul transplantului de organe incepe prin inscrierea persoanei in cauza pe o lista speciala. Acest lucru necesita ca medicul sa examineze persoana si sa diagnosticheze o afectiune medicala grava ce necesita transplantul de organe. De asemenea, transplantul de organe implica un proces extrem de complex care necesita o stransa concordanta intre beneficiar si donator.

Donatorul si beneficiarul trebuie sa aiba, de exemplu, tipuri de sange compatibile. In functie de organul implicat, pot fi relevanti si alti factori. Spre exemplu, donatorii de rinichi si primitorii acestora trebuie sa aiba anticorpi compatibili si dimensiuni similare ale corpului.

Pozitia unei persoane pe lista de transplant depinde de multi factori, inclusiv de severitatea bolii. Odata ce o persoana ajunge in partea initiala a listei de asteptare, transplantul este posibil cand apare un donator potrivit.

Cand este disponibil un organ, primitorul trebuie sa fie pregatit imediat, deoarece interventia chirurgicala trebuie realizata cat mai rapid. Motivul acestui lucru consta in faptul ca organele nu pot supravietui mult timp in afara organismului.

Dupa transplant, primitorul de organe va trebui sa ramana internat pentru o anumita perioada, in timp ce medicii ii monitorizeaza atent starea de sanatate. Durata sederii in spital depinde de diversi factori, inclusiv modul in care a decurs operatia, dar si existenta altor afectiuni de sanatate ce ar putea produce efecte secundare.

Trebuie stiut ca organismul primitorului de organe poate respinge noul organ, iar medicul trebuie sa fie informat cu privire la orice semn de infectie, de exemplu febra. Primitorii de organe trebuie sa ia anumite medicamente anti-respingere, dar si alte medicamente pentru a-si sustine starea de sanatate pe termen lung. Aceste medicamente impiedica respingerea prin slabirea sistemului imunitar, ceea ce inseamna ca organismul va avea o capacitate redusa de lupta impotriva infectiilor si va avea un risc crescut de imbolnavire.

Gasirea donatorului

Pentru persoanele care au nevoie de un organ, gasirea unui donator poate dura saptamani, luni sau chiar ani. Exista doua modalitati principale prin care se pot obtine organele necesare:

- persoana care are nevoie de organ poate astepta ca un donator sa devina disponibil pe lista de transplant;

- persoana care are nevoie de organ isi poate gasi propriul donator. Acesta este, de obicei, un membru al familiei sau un prieten apropiat. Totusi, unii oameni sunt dispusi sa doneze chiar si persoanelor pe care nu le cunosc, stiind ca pot salva o viata.

Trebuie stiut ca exista doua tipuri de donatori. Acestia includ:

- donatorii vii – acestia trebuie sa aiba o stare de sanatate rezonabila si pot dona un rinichi, un plaman sau o portiune de pancreas, ficat sau intestine;

- donatorii decedati – acestia pot dona ambii rinichi, ambii plamani, inima, pancreasul, corneea si intestinele. De asemenea, pot dona tesuturi corporale, cum ar fi valvele cardiace, tendoanele, pielea, mainile si fata.

Beneficiile transplantului de organe

Beneficiile unui transplant de organe depind in principal de organul pe care il primeste o persoana. Astfel, cateva exemple sunt reprezentate de:

- evitarea unor proceduri medicale, precum dializa;
- sansa la o viata mai lunga;
- posibilitatea de a trai o viata mai sanatoasa sau mai putin lipsita de durere;
- imbunatatirea calitatii vietii, de exemplu atunci cand transplantul de cornee restabileste vederea unei persoane;
- reducerea numarului de interventii chirurgicale;
- reducerea numarului de medicamente necesare pentru anumite afectiuni de sanatate.

Riscurile transplantului de organe

Majoritatea persoanelor care au nevoie de un organ vor deceda sau vor trai o viata mult mai scurta fara transplant. Cu toate acestea, transplanturile de organe sunt operatii riscante, mai ales ca cei care au nevoie de ele sunt adesea foarte bolnavi. Unele riscuri asociate cu transplantul de organe sunt reprezentate de:

- complicatii legate de utilizarea anesteziei, inclusiv deces;
- sangerari sau alte complicatii in timpul procedurii chirurgicale;
- complicatii postoperatorii, cum ar fi infectiile;
- respingerea organului primit;
- insuficienta de organ;
- risc de boli cauzate de medicamentele asociate transplantului.

Totusi, in ciuda acestor lucruri, s-a dovedit concret ca pentru aproape toti beneficiarii de transplant de organe beneficiile depasesc cu mult riscurile.

Concluzii

Transplantul de organe reprezinta un act medical prin care viata multor persoane poate fi salvata. Astfel, un donator decedat poate salva viata a pana la 8 persoane si poate imbunatati calitatea vietii pentru alte aproximativ 100 de persoane prin donarea de tesuturi.

Modul prin care transplantul de organe afecteaza speranta de viata a unei persoana variaza in functie de varsta, organul transplantat si motivul transplantului. De asemenea, nu toate organele transplantate vor fi eficiente toata viata. De exemplu, un rinichi de la un donator viu este viabil, in medie, timp de 12-20 de ani, in timp ce un rinichi de la un donator decedat este viabil pentru aproximativ 8-12 ani.

Stilul de viata afecteaza in mod direct sanatatea organelor, inclusiv pe cea a organelor transplantate. Astfel, primitorii organelor trebuie sa discute cu medicul despre cele mai bune sfaturi cu privire la protejarea si ingrijirea organismului, inclusiv a noului organ.

Bibliografie:
Barnieh, L., et al. (2013). The cost-effectiveness of using payment to increase living donor kidneys for transplantation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3848395/
Diseases. (n.d.). https://transplantliving.org/before-the-transplant/diseases/
Facts and myths. (n.d.). https://www.americantransplantfoundation.org/about-transplant/facts-and-myths/
Ghods, A. J., Savaj, S. (2006). Iranian model of paid and regulated living-unrelated kidney donation. https://cjasn.asnjournals.org/content/1/6/1136
Matching donors and recipients. (n.d.). https://www.organdonor.gov/about/process/matching.html
Organ and tissue donation and transplantation. (2015). https://kidney.org.au/cms_uploads/docs/organ-tissue-donation-fact-sheet.pdf
Organ donation and children. (n.d.). https://www.organdonor.gov/about/donors/child-infant.html
Organ donation statistics. (2019). https://www.organdonor.gov/statistics-stories/statistics.html
Reyna-Sep lveda, F., et al. (2017). Outcomes and surgical complications in kidney transplantation. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5549004/
The benefits of kidney transplant versus dialysis. (n.d.). https://www.bidmc.org/centers-and-departments/transplant-institute/kidney-transplant
The organ transplant process. (n.d.). https://www.organdonor.gov/about/process/transplant-process.html
What can be donated. (n.d.). https://www.organdonor.gov/about/what.html


Citeste si despre:

Cand se poate realiza transplantul de mana? Transplantul pancreatic Beneficiile pentru sanatate ale uleiului de peste Evolutia limfomului non - Hodgkin in sarcina Aspecte esentiale despre ficat Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Cardiomiopatia restrictiva Fibroza chistica sau mucoviscidoza Cum sa va protejati rinichii Testele genetice intra in practica medicala Organele corpului uman si transplantul de organe
Cere sfatul medicului ×