Cele mai multe dintre organele utilizate pentru transplant provin de la pacienti decedati. Intrucat nici in acest mod nu s-a reusit sa se satisfaca nevoia tot mai mare de organe, atentia s-a indreptat catre organele care ar putea fi transplantate de la donatorii vii.
Donarea de organe de catre donatorii vii este o dilema etica unica, intrucat medicii ar putea sa riste viata unei perosoane sanatoase pentru a salva sau imbunatati viata unui bolnav. De aceea chirurgii care fac astfel de transplante sunt destul de precauti si s-a incercat imbunatatirea tehnicilor chirurgicale, dar si a rezultatelor obtinute.
Se disting trei categorii de donatii ale persoanelor care sunt in viata: donatia directionata catre o persoana iubita sau un prieten, donatia non-directata in care donatorul ofera un organ pentru a fi transplantat unui beneficiar necunoscut de cele mai multe ori si donatia pentru o persoana straina in cadrul careia donatorul decide carei persoane ii va dona anumite organe (fara sa existe o legatura emotionala anterioara).
Totusi, indiferent de situatie, exista o multime de probleme si temeri fata de donarea de organe. Iata mai jos raspunsurile la unele dintre cele mai frecvent intalnite intrebari legate de acest subiect.
Absolut. Medicii vor face toate eforturile ca atat donatorul cat si bolnavul care trebuie sa primeasca organele sa supravietuiasca interventiei chirurgicale. Daca in ciuda eforturilor lor, pacientul decedeaza, se va lua in considerare donarea de organe si tesuturi.
Pentru confirmartea decesului, vor fi chemati medici care nu fac parte din echipa care se ocupa de transplant, iar decesul va fi confirmat in acelasi mod in cazul persoanelor care doneaza organe ca si in cazul celor care nu fac acest lucru.
Cei mai multi dintre donatorii de organe inceteaza din viata din cauza unei hemoragii cerebrale, a unui traumatism cranian sever sau a unui accident vascular cerebral, iar majoritatea se afla la sectia de terapie intensiva a unui spital.
Se vor face teste specifice pentru confirmarea decesului, in plus, exista standarde si proceduri stricte si clare, iar verificarea se va face intotdeauna de catre doi medici cu experienta.
Exista cazuri in care viata unor persoane poate fi mentinuta cu ajutorul unor ventilatoare cu oxigen care mentin active bataile inimii si circulatia sangelui dupa moarte. Inima, de exemplu, se deterioreaza repede fara o sursa de oxigen dar poate fi donata de pacientii ca sunt ventilati mecanic.
Pacientii al caror deces este inregistrat in spital dar la care nu este utilizat un ventilator cu oxigen, pot dona alte organe cum ar fi rinichii, corneea dar si alte tesuturi.
Organele si tesuturile sunt intodeauna indepartate cu cea mai mare grija si respect pentru donator. Procedura se va desfasura intr-o sala normala de operatie. Ulterior, incizia chirurgicala este atent inchisa si acoperita cu un pansament, ca in cazul oricarei operatii.
Familiilor li se ofera posibilitatea de a petrece un timp cu cei dragi dupa acest tip de operatie, daca doresc. Corpul persoanei decedate care a donat organe nu va suferi modificari comparativ cu alte persoane decedate care nu au donat organe.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.