Infectia cu streptococ de grup B

Actualizat: 09 Martie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Ce este streptococul de grup?


Infectia cu streptococ de grup B este provocata de bacteria cunoscuta si sub denumirea de streptococcus agalactiae. Acest tip de bacterie (care nu trebuie sa fie confundata cu streptococul de grup A cel care cauzeaza infectiile la nivelul gatului), se gaseste in mod normal in organismul uman si nu determina nici un simptom.

Cu toate acestea, in anumite cazuri acesta poate deveni periculos si poate cauza diverse infectii care afecteaza femeile insarcinate si copii nou-nascuti. Streptococul de grup B poate afecta si adultii care sufera de anumite boli cronice. Aceasta infectie este destul de cunoscuta la nivelul populatiei.

Care sunt cauzele infectiei cu streptococ de grup?

Streptococul de grup B este intalnit la o proportie de 10-15% dintre adultii sanatosi. Acesta este localizat de obicei in vagin, intestin sau in zona rectala. Majoritatea femeilor care sunt purtatoare ale acestei bacterii nu au nici un simptom sau semn. Important este ca, in anumite situatii, infectia se poate declansa atat la mama cat si la copilul nou-nascut.

Cum se poate transmite strepotococul de grup?

La nou-nascut infectia cu streptococul de grup B este dobandita prin contact direct cu bacteria in timp ce se acesta se afla in uter sau in timpul nasterii vaginale, cand infectia se transmite de la mama la copil. Cu toate acestea nu orice copil a carui mama este infectata, va contacta infectia. Statisticile arata ca sansa transferarii infectiei de la mama la nou-nascut este de una la 100-200 de cazuri.

Exista totusi factori de risc maternali care sporesc posibilitatea transmiterii bolii la nou-nascut:
- ruptura membranelor sau travaliul inainte de varsta de 37 de saptamani a sarcinii
- ruptura membranei cu mai mult de 18 ore inainte de nastere
- infectii ale tractului urinar cu streptococ de grup B in timpul sarcinii
- infectie anterioara a copilului cu streptococ de grup B
- febra in timpul travaliului
- rezultate pozitive a culturii de streptococ de grup B in saptamanile 35-37 de sarcina.

Infectia cu streptococ de grup B nu este o boala cu transmitere sexuala (BTS)!

Care sunt simptomele infectiei cu streptococ de grup?

La nou-nascuti, cele mai multe infectii cu streptococ de grup B apar in prima saptamana de viata, deseori chiar pe parcursul primelor 24 de ore. In aceasta perioada are practic loc debutul precoce al bolii. Daca infectia cu stroptococ B se declanseaza de la o saptamana pana la 3 luni de viata ale nou-nascutului se considera ca debutul bolii este tardiv.

Semnele si simptomele bolii includ:
- febra
- tulburari respiratorii (murmur)
- convulsii
- moleseala
- rigiditate
- anomalii ale ritmului cardiac si ale tensiunii arteriale
- lipsa poftei de mancare
- stare de nervozitate.

Infectia cu streptococ de grup B la copii poate determina infectii in sange (sepsis), infectii pulmonare (pneumonie) si infectii ale fluidului si membranelor care inconjoara creierul (meningita) sau, ocazional, chiar si moarte.

La femeile insarcinate, infectia cu streptococ de grup B poate provoca infectii ale tractului urinar, infectii ale uterului si placentei precum si nasterea unui copil mort. La persoanele care manifesta boli cronice (diabet sau cancer), infectia cu streptococ de grup B poate produce penumonie, infectii ale tractului urinar, sepsis si/sau infecta pielii (celulita).

Cum poate fi diagnosticat streptococul de grup?

La femeile gravide se recomanda screeningul de rutina pentru depistarea streptoculului de grup B. Acest test se efectueaza, in general, intre saptamanile 35-37 de gestatie. Testul implica recoltarea unei probe cu ajutorul unui betisor care are la capat un tampon, a unei probe, atat din zona vaginala cat si rectala. Rezultatele sunt disponibile, de obicei in termen de 24-72 de ore.

La nou-nascuti, infectia cu streptococ de grup B poate fi diagnosticata in urma testelor de sange si/sau a analizelor din lichidul spinal (acest test poate fi folosit si pentru diagnosticarea bolii la adulti).

Care este tratamentul pentru streptococul de grup?

Pentru femeile care sunt infectate cu streptococ de grup B in timpul sarcinii dar si pentru cele care prezinta anumiti facori de risc pentru dezvoltarea sau transmiterea streptococului de grup B in timpul sarcinii, se recomanda tratament cu antibiotice, administrate intravenos, inainte de nastere.

S-a demonstrat ca utilizarea antibioticelor reduce in mod semnificativ riscul transmiterii infectiei cu streptococ de grup B la nou-nascuti. In cazul in care o gravida purtatoare de streptococ de grup B primeste antibiotice, intravenos, inainte de nastere, copilul are o sansa la 4000 de a dezvolta infectia cu streptococ de grup B. Fara antibiotice, un nou-nascut din 200 contacteaza infectia.

La adultii care sunt infectati cu streptococul de grup B, indiferent daca este vorba despre femei insarcinate sau persoane cu boli cronice, sunt recomandate antibioticele administrate intravenos.

In prezent, unul din cele mai bune tratamente pentru infectia cu streptococ de grup B este prevenirea prin screeningul de rutina in timpul sarcinii. Acest test are rolul de a reduce numarul total de infectii cu streptococ de grup B la nou-nascuti. In prezent, cercetatorii incearca sa descopere un vaccin contra infectiei cu streptococ de grup B.

Concluzii

- Streptococul de grup B este o bacterie care se gaseste in mod normal in vagin, intestin si/sau zona rectala la 10-35% din toate femeile sanatoase
- Majoritatea femeilor care sunt purtatoare ale acestui streptococ nu au simptome
- In anumite cazuri, infectia se poate dezvolta atat la mama cat si/sau la copil
- Infectia se poate transmite la sugari inainte sau in timpul nasterii
- Infectia cu streptococ de grup B are consecinte negative grave, inclusiv sepsis, pneumonie, meningita sau, ocazional chiar moarte
- La femeile insarcinate se recomanda screeningul de rutina pentru depistarea infectiei cu streptococ de grup B
- Infectia se trateaza prin administrarea intravenoasa de antibiotice.


Citeste si despre:

Infectiile streptococice Ce este si cum se manifesta faringita streptococica la copii? Fasceita necrozanta – infectia necrotizanta a fasciei si a tesutului subcutanat Infectia tractului urinar la tineri si adulti Corioamniotita, sau infectia in sarcina. Simptome si complicatii Infectiile in timpul sarcinii si implicatiile asupra fatului Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Faringita streptococica acuta Supravegherea si controlul infectiilor nosocomiale in unitatile sanitare Stafilococul auriu si alte infectii stafilococice Cum pot fi prevenite cele mai des intalnite infectii Infectii osoase Calmantele indicate in functie de tipul durerii
Cere sfatul medicului ×