Transplantul de cornee

Actualizat: 18 Octombrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Ochii nostri sunt doua organe destul de inteligente, de dimensiuni reduse, localizate la nivelul fetei.

Acestia pot procesa 36.000 biti de informatie la fiecare ora si au peste 2 milioane de parti care conlucreaza.

Uneori chiar si ochii, mai exact corneea se degradeaza si este necesara inlocuirea acesteia cu ajutorul transplantului.

Dintre toate tipurile de transplant, transplantul de cornee nu este cel mai des realizat dar are cel mai mare succes.

Corneea

Corneea este stratul periferic de la nivelul ochilor, suprafata clara care acopera irisul colorat si pupila rotunda a ochiului unei persoane.

Corneea are un anumit scop de a concentra lumina care patrunde in ochi astfel incat vederea sa fie clara.

Pentru a face eficient acest lucru, corneea trebuie sa fie clara si transparenta.

Aceasta are forma de cupola, fiind un grup de proteine si celule cu o grosime de cativa milimetri.

Uneori corneea se cicatrizeaza, este afectata de anumite boli si se degradeaza, se distorsioneaza lumina si in anumite zone ale ochiului apare orbirea sau incetosarea vederii.

Pentru a corecta problema, un oftalmolog poate sugera purtarea de ochelari sau lentile speciale de contact, dar si medicamente pentru a atenua durere provocata de inflamatie.

Daca nici una din aceste metode de tratament nu functioneaza pasul urmator ar putea fi operatia de transplant de cornee.

Candidatul potrivit pentru transplantul de cornee

Daca va confruntati cu opacifierea corneei dupa operatia de cataracta, daca aveti o cicatrice oculara rezultata in urma unui accident sau zgarieturi ale ochiului, daca in ochi sunt prezente bacterii sau fungi ca urmare a purtarii necorespunzatoare a lentilelor de contract sau daca ochiul unei persoane a respins anterior tesutul corneal provenit de la un donator, sunteti candidatul potrivit pentru un transplant de cornee.

Practic daca vederea unei persoane nu poate fi corectata prin alte metode non-chirurgicale, transplantul ar putea fi urmatoarea alternativa.

Procedura si recuperare

Persoanei care va suporta interventia chirurgicala de transplant de cornee i se va face anestezie locala sau generala, in functie de varsta, starea generala de sanatate sau nivelul de afectare al ochiului. Aceasta procedura se poate face ambulatoriu.

Exista mai multe tipuri de interventii chirurgicale prin care se poate face transplantul de cornee. Cel mai des este practicata keratoplastia penetranta care implica eliminarea in totalitate a corneei opacifiate.

Medicul va decupa partea centrala a corneei bolnave, iar corneea donatorului va fi plasata in locul acesteia, fiind suturata cu fire care vor ramane in interiorul ochiului pana cand ochiul va fi vindecat.

Dupa interventia chirurgicala medicul oftalmolog va recomanda utilizarea de picaturi cu antibiotice pentru a se asigura ca nu va interveni nici o infectie la nivelul ochiului operat.

Uneori trebuie sa fie inlocuita doar o parte din cornee. In loc sa elimine complet corneea, medicii elimina celulele bolnave endoteliale si le inlocuiesc cu tesut endotelial sanatos pentru a reconstrui corneea.

Acest tip de procedura chirurgicala se numeste keratoplastie endoteliala DSEK.

Atunci cand boala corneana afecteaza doar partea frontala a ochiului, va fi necesara keratoplastia anterioara profunda lamelara metoda care implica eliminarea doar a partii din fata a ochiliului si inlocuirea acesteia cu o parte in tesutul cornean donat.

Dupa operatie si recuperare, pacientii nu vor putea sofa. A doua zi se vor intoarce la consult, la medic, care va decide cand pot fi indepartate firele.

Uneori acestea pot fi indepartate peste un an sau pot fi lasate permanent in ochi.

Transplanturile de cornee sunt sigure, dar pot sa apara complicatii care ar putea include infectii oculare, cataracta, glaucom, probleme cu suturile, inflamatie si respingerea corneei transplantate.

Respingerea se refera la procesul in care sistemul imunitar ataca in mod gresit corneea donatorului.

Aproximativ 20% dintre pacienti se confrunta cu aceasta problema.

Semnele respingerii includ durere, pierderea vederii, roseata, sensibilitate la lumina. Depistate din timp, problemele pot fi remediate.

Dupa recuperare, vederea ar putea fi mai slaba decat era inainte, dar se va imbunatati pe masura ce ochiul se obisnuieste cu noua sa cornee.

Acest lucru este normal, deci nu trebuie sa va alarmati. Procesul de vindecare poate dura de la cateva saptamani la cateva luni.

Riscuri

Transplantul de cornee este o procedura destul de sigura.

Totusi chiar si acesta implica riscuri minore de aparitie a complicatiilor grave, cum ar fi:

- infectii oculare

- posibilitatea de opacifiere a cristalinuli ochiului (cataracta)

- cresterea presiunii intraoculare (glaucom)

- probleme cu suturile folosite in timpul interventiei chirurgicale

- respingerea corneei transplantate

- inflamatia corneei

Semne si simptome ale respingerii corneei

In unele cazuri, sistemul imunitar al organismului poate ataca in mod gresit corneea transplantata.

Acest fenomen se numeste respingere si poate necesita tratament sau un alt transplant de cornee.

Consultati medicul daca observati oricare din urmatoarele manifestari:

- pierderea vederii

- durere

- roseata

- sensibilitate la lumina.

Respingerea apare in aproximativ 20% din cazurile de transplant de cornee.

La fiecare 10 persoane care suporta transplant de cornee, doi oameni ar putea experimenta respingerea corneei transplantate.

Corectarea vederii dupa operatie

Vederea poate fi initial mai slaba decat inainte de interventia chirurgicala intrucat ochiul trebuie sa se adapteze la noua cornee.

Poate dura mai multe luni pana cand vederea se va imbunatati.

Dupa ce stratul exterior al corneei s-a vindecat - cateva saptamani sau luni dupa operatie - medicul ar putea considera necesar sa faca unele ajustari care ar putea imbunatati vederea, cum ar fi:

- Corectarea neregularitatilor formei corneei (astigmatism) - Suturile care mentin pe pozitie corneea transplantata pot cauza inflamatii si adancituri in cornee si ar putea ca persoana in cauza sa vada incetosat, in anumite portiuni ale campului vizual.

Medicul va corecta o parte dintre aceste neregularitati, prin eliberarea unor cusaturi si strangerea altora.

- Corectarea problemelor de vedere - Erorile de refractie cum ar fi miopia si hipermetropia pot fi corectate prin purtarea de ochelari, lentile de contact sau chiar chirurgie cu laser.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Tel: 0374499499
Constanta, Strada Mircea Cel Bătrân 99c

Medici

Medic Primar Oftalmolog, Chirurg, FEBO-SP Dr. Raluca Nițescu
Oftalmologie - NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Constanta, 0374499499

Citeste si despre:

Donarea de organe: intre etica si ingrijorare Boala Creutzfeldt-Jakob - afectiune degenerativa a creierului Keratita interstitiala Keratoconul Bolile ochiului Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Ce este boala Creutzfeldt-Jakob? Infectiile herpetice oculare Donarea de organe si tesuturi de la persoane decedate Glaucom primar cu unghi deschis Glaucomul - generalitati