Misterioase si foarte grave! 6 boli greu de diagnosticat

Actualizat: 22 Februarie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Unele boli au simptome care pot fi confundate cu cele ale unor afectiuni psihosomatice, adica acele boli care sunt influentate de factori psihologici. Chiar si medicii pot fi pusi la incercare cand trebuie sa puna un diagnostic, pentru ca simptomele ii pot induce in eroare. Afla care sunt afectiunile cel mai des diagnosticate gresit.

Fibromialgia

Fibromialgia este o boala caracterizata prin aparitia tulburarilor de somn, dureri de cap, pierderi de memorie, furnicaturi resimtite la nivelul mainilor si picioarelor, o durere difuza in tot corpul.

Nu este un singur muschi, nerv, os care sa dea aceste simptome, de aceea boala poate fi greu de depistat. Sunt simptome vagi, care pot fi acompaniate si de stari depresive sau de anxietate, de aceea medicii pot crede ca este totul doar in capul unui pacient.

Este nevoie de mai multe teste pentru ca boala, ale carei cauze nu sunt cunoscute, sa fie depistata.

Boala Lyme

Cunoscuta drept boala cu 1.000 de fete, Lyme este o afectiune provocata de muscatura unei capuse. Boala se instaleaza treptat si are simptome care seamana cu cele ale unei gripe sau ale racelii, mai ales in prima faza, cand apar febra, durerile de cap, oboseala. La cateva ore de la muscatura, pe piele poate sa apara un cerc rosu, care este un indiciu pretios pentru medici.

Multe persoane ajung insa la medic cand boala este in stadiu avansat si apar tulburari neurologice, precum problemele de memorie. Poate sa fie confundata cu scleroza multipla, cu ADHD sau cu poliartrita reumatoida.

Cistita interstitiala

O durere pelvina insotita de nevoia de a urina este unul dintre simtpomele cistitei interstitiale, boala care pate sa fie confundata cu o infectie urinara. Cand vezica urinara se umple, poate sa apara durerea. Pentru ca, de multe ori, simptomele se pot acutiza in perioadele de ciclu menstrual, femeile pot crede ca menstruatia este de vina.

Afectiunea este identificata in urma unui examen clinic, dar si al unor analize medicale de specialitate.

Endometrioza

O afectiune care afecteaza 10-15% dintre femeile din intreaga luma, endometrioza, poate fi confundata cu crampele menstruale, dar si cu o infectie a tractului urinar. Boala consta in dezvoltarea endometrului, mucoasa care trebuie sa protejeze uterul femeii, in afara acestuia. Apar simptome ca oboseala, crampele abdominale, dureri in timpul actului sexual.

Lupus

Lupusul este o boala autoimuna, care poate sa afecteze mai multe organe ale corpului. Se poate manifesta la nivelul plamanilor, al inimii, al glandelor salivare, al rinichilor, dar pote sa afecteze si productia de celule rosii din corp. De asemenea, poate sa afecteze si pielea. Pacientul are o stare generala proasta, se simte obosit, dar poate sa nu aiba niciun simptom.

Este o boala care poate fi usor confundata cu alte afectiuni, de aceea este si greu de depistat de catre medici. In tara noastra peste 9.000 de persoane sufera de aceasta boala.

Scleroza multipla

Mancarimi, dureri de cap, dificultati de inghitire, ameteli, dar si tulburari sexuale, probleme de vedere si slabiciune musculara - acestea sunt simptome care pot indica prezenta sclerozei multiple, o alta boala greu de diagosticat.

Este nevoie de mai multe teste medicale ca sa fie pus un diagnostic corect. Aceasta afecteaza sistemul nervos central, ceea ce inseamna ca organismul nu mai receptioneaza unele semnale primite de la creier.


Citeste si despre:

Diagnosticul imagistic al osteoporozei Diagnosticul infertilitatii masculine Amniocenteza – metoda invaziva de diagnostic Sindromul ovarelor polichistice: cauze, diagnostic si tratament Cancerul de colon - simptome si diagnostic Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Principii si metode de diagnostic in cancer Pasii care trebuie urmati pentru stabilirea unui diagnostic corect Erorile de diagnostic - o realitate tot mai crunta RMN-ul de san – recomandat in diagnosticul cancerului mamar Cistita interstitiala: nu ignorati durerea pelvina