Afectiunile care provoaca durere faciala

Actualizat: 28 Septembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

La stomatolog


Durerea este un simptom complex si cu multe aspecte.
Cea mai intalnita sursa de durere in regiunea maxilarelor si a fetei este pulpa dintilor. Durerea poate sa nu fie in relatie directa cu dintele afectat, fiind posibila si implicarea maxilarului.

Afectiunile care provoaca durere faciala sunt urmatoarele:
- nevralgiile;
- paralizia bell.

Nevralgiile

Afectiune chinuitoare, nevralgia de trigemen este observata in principal la persoanele in varsta de peste 50 de ani. Este o durere de tip "soc electric" cu debut rapid si durata scurta, fiind stimulata deseori prin atingerea unui punct sensibil din distributia nervului trigeminal.
Pacientii refuza sa se mai barbiereasca sau sa se spele pe zona care stimuleaza durerea. Este dificil de pus un diagnostic, deoarece pacientii, in incercarea de a usura simptomele, suporta deseori extractii multiple.

Diagnosticul se pune pe baza istoricului, iar medicamentul carbamazepina este util terapeutic si in scop de diagnosticare, cu rata de raspuns de aproximativ 80%. Anestezia locala poate intrerupe ciclurile de durere. Crioterapia (folosirea frigului extrem in scop terapeutic) induce analgezie prelungita, dar sectionarea nervului este rareori utila.

Nevralgia glosofaringiana este o afectiune similara nevralgiei de trigemen, dar mai putin intalnita. Provoaca puseuri de durere ascutita la deglutitie.
Atentie! Pacientii sub 50 de ani care se prezinta cu simptome de nevralgie a nervilor cranieni necesita examinare si investigare neurologica amanuntita, deoarece ar putea prezenta simptomele unui neoplasm intracranian.

Arterita temporala
este o boala care apare la grupurile de varsta inaintata. Zona afectata este sensibila la atingere, caracterizandu-se prin risc de pierdere a vederii. Diagnosticul este de artera temporala fara puls, durere distribuita clasic.

Migrena, durerea asociata cu Herpes Zoster sunt alte boli care au printre simptome durerea faciala. De asemenea, glaucomul provoaca durere unilaterala severa, centrata deasupra ochiului. In cazul infarctului miocardic si anginei, durerile pot radia ocazional pana la maxilare. La scleroza multipla se poate mima nevralgia trigeminala. In cazul durerii faciale atipice, diagnosticul tinde sa fie utilizat in general pentru un numar mare de pacienti cu presupunerea ca durerea are o origine psihogena.

Paralizia bell

Principalul simptom este paralizia faciala, durerea in sau in jurul urechii, radiind deseori spre maxilar.
Tratamentul de electie este prednisolonu, dat in urma consultului de specialitate. In concluzie, durerea este "personala" si variabila in functie de pacientul care o suporta. Ea poate fi indusa prin leziuni reale, dar si prin probleme imaginare sau prin amenintare.
Rolul medicului este de a ajuta pacientul in a-si exprima suferinta intr-un mod in care sa poata fi diagnosticata si pronosticata exact de specialist. Fiind subiectiva si proprie fiecarui pacient, durerea nu poate fi generalizata si exprimata decat tot in termeni subiectivi.

Dr. Ceris Popescu
Medic stomatologie generala
Cabinet Stomatologic CERISDENT
Tel: 021/636.10.06


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Clinica Stomatologica Smilewy
Tel: 0751171107
Timisoara, Smileway, Strada Loichiță Vasile 1-3 Sc. D, Parter, Timișoara 300633

Citeste si despre:

Afectiuni ale cavitatii bucale Pasi importanti si eficienti in gestionarea durerilor Copilul pana in 2 ani - afectiuni frecvente 14 lucruri pe care ochii le dezvaluie despre sanatatea ta Cele mai frecvente afectiuni genitale si varsta la care acestea apar Durerile sinusale – simptome si remedii Este zona zoster contagioasa? Care sunt complicatiile acestei afectiuni? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Evolutia aparaturii stomatologice: De la instrumente traditionale la tehnologii de ultima ora Rinita alergica sau raceala? Afla cum poti face diferenta intre cele doua afectiuni Profilaxie - cum se previne aparitia cariilor la copii? Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Afectiunile oftalmologice - simptome ce pot fi observate de pacient Botox, acid hialuronic - riscuri care apar in urma injectarii Ochi umflati dimineata? Afla care sunt cauzele si cum poti ameliora aceasta problema Cefaleea repetitiva (nevralgia migrenoasa)