Care sunt riscurile in cazul donarii unui rinichi?

Actualizat: 05 August 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Antonius Adriana
Consultant medical:

Dr. Antonius Adriana
Medic specialist Medicina Interna

Clinica MedLife

Generalitati


Conform ultimelor studii, riscurile afectarii, pe termen lung, a sanatatii celor care doneaza rinichi sunt destul de scazute. Inclusiv acesti donatori pot trai la fel de mult ca si alte persoane de acelasi sex, varsta si grup etnic.

Persoanele care doneaza rinichi vor fi supusi unei serii de investigatii pentru depistarea cancerului, diabetului, hipertensiunii arteriale si a functiei renale, inainte de interventia chirurgicale. Ca atare, acesti oameni ar avea o stare de sanatate mai buna decat majoritatea oamenilor.

Cercetatorii au analizat starea de sanatate a donatorilor de rinichi in urmatorii ani, dupa donatie. Foarte putini dintre acestia au manifestat vreo afectiune si cele prezente au avut legatura cu inaintarea in varsta, mai degraba, decat cu donarea unui rinichi. In prezent, numarul de donatori de rinichi vii este in crestere.

Riscuri

Care ar fi totusi, riscurile in cazul donarii rinichilor?
Starea de sanatate a donatorilor vii trebuie sa fie cel putin la fel de buna ca cea a restul populatiei. Donarea unui rinichi nu pare sa inrautateasca starea de sanatate a rinichiului ramas si nici functia acestuia. Dar, riscurile difera in functie de fiecare persoana si vor fi necesare multiple teste pentru a se stabili daca o persoana poate sau nu dona un rinichi. Interventia chirurgicala in sine, ca orice operatie, presupune riscuri pe care fiecare donator trebuie sa si le asume. Orice tip de anestezie implica aparitia unor posibile complicatii. Cele mai frecvente riscuri in cazul donatiei de rinichi sunt: hemoragia, infectia si hernia incizionala. Poate exista inclusiv necesitatea unei a doua operatii.

Decesul este rar intalnit in cazul donatiei de rinichi.
Medicul trebuie sa comunice donatorului, inainte de interventie, care este starea sa generala de sanatate, rezultatele testelor si posibilele probleme care pot sa apara in urma donarii unui rinichi.

Exista riscuri pentru sanatate pe termen lung?
Nu, nu exista riscuri in urma donarii unui rinichi, pe termen lung.

Candidatul ideal

Cine poate dona rinichi?
Cei care decid sa doneze un rinichi trebuie sa decida acest lucru voluntar, fara nici o presiune din partea cuiva si sa inteleaga riscurile presupuse de aceasta interventie chirurgicala. Donatorul trebuie sa aibe varsta cuprinsa intre 18 si 60 de ani. De cele mai multe ori, cel care doneaza un rinichi este o ruda a celui care are nevoie de transplant. Important este sa exista compatibilitate intre grupa de sange si tesuturile bolnavului si cel care doneaza rinichiul.

Cine nu poate dona rinichi?
Orice persoana care are prezent in istoric o boala anterioara sau curenta de rinichi, care sufera de HIV sau cancer, nu poate fi donator. Cel care doneaza nu trebuie sa fie supraponderal sau sa consume sau sa fi consumat alcool in mod abuziv.

Unele boli de rinichi sunt mostenite, ca atare, parintele unui copil care sufera de vreo boala nu poate fi candidatul potrivit pentru donatie. Donatorul nu trebuie sa manifeste hipertensiune arteriala, diabet zaharat, boli mintale sau cardiovasculare si nici nu trebuie sa aibe vreo boala infectioasa grava care ar putea afecta bolnavul si trebuie sa fie in deplinatatea facultatilor mintale pentru a lua decizia de a dona. Nu va exista nici o recompensa financiara sau de alt gen pentru donator.

Evaluarea pentru donare

Evaluarea pentru donarea de rinichi cuprinde:
- grupa de sange si analiza tesuturilor pentru a se demonstra compatibilitatea cu potentialul beneficiar;
- evaluare psihologica;
- examinarea de rutina realizata de medicul de familie;
- analiza urinei realizat de doua ori in 24 de ore;
- analize de sange;
- examen ginecologic si papanicolau pentru femei si mamografie in cazul persoanelor de sex feminin trecute de 35 de ani;
- antigen specific prostatic pentru barbatii trecuti de 45 de ani;
- electrocardiograma;
- radiografie toracica;
- istoric medical si examen fizic realizate de catre medicul specialist;
- ecografie renala si arteriograma renala;
- evaluare chirurgicala si intalnirea cu chirurgul care va sustine operatia.

Intrebari frecvente

Cat timp va ramane donatorul sub supraveghere medicala si cand isi poate relua activitatile zilnice?
Cei mai multi dintre oameni raman in spital intre trei si sapte zile de la interventia chirurgicala. Majoritatea oamenilor se pot intoarce la activitatile obisnuite in maxim trei saptamani.

Care sunt beneficiile pentru donator?
Nu exista beneficii directe pentru sanatatea donatorului dar pot exista beneficii psihologice. Multi donatori sunt fericiti si se simt recompensati ca au reusit sa ajute o persoana care avea nevoie de un rinichi. Satisfactia creste atunci cand acestia pot vedea ca durata si calitatea vietii bolnavului a crescut semnificativ dupa transplant.

Faptul ca are un singur rinichi, va afecta stilul de viata al donatorului?
De obicei, nu. Dupa recuperarea de la interventie, donatorul va fi capabil sa se reintoarca la rutina zilnica, sa conduca o masina sau sa desfasoare activitati fizice ca inainte de operatie.

Donatia unui rinichi nu schimba prea mult viata unei persoane. Multe studii au demonstrat ca aceasta nu creste sansele de a dezvolta insuficienta renala in viitor. Donatorul poate lucra, in majoritatea domeniilor, fara nici o problema. Cu toate acestea, cei care au un singur rinichi nu pot lucra in politie, armata sau ca pompieri. Societatile de asigurari au reguli diferite cu privirea la furnizarea asigurarilor de viata pentru persoanele care au un singur rinichi. Potentialul donator trebuie sa discute despre aceste tipuri de probleme cu un asistent social.

Care sunt avantajele unui transplant de rinichi cu un donator in viata?
Un pacient ar putea sa astepte chiar si ani de zile pe lista de asteptare pentru un rinichi de la un donator decedat. In cazul in care exista un donator viu, interventia chirurgicala ar putea fi planificata mai repede. De asemenea, bolnavul nu trebuie sa astepte o perioada prea indelungata pentru transplantul de rinichi.

Rezultatul va fi mai bun in cazul unui donator in viata decat in cazul in care rinichiul provine de la un pacient decedat. Dupa transplantul de rinichi, cei mai multi dintre pacienti pot duce o viata activa si sanatoasa, pot merge la scoala sau serviciu full-time.

Pot consuma diverse produse alimentare iar dieta lor nu va fi atat de restrictiva. Totusi, majoritatea pacientilor se pot simti, mai putin obositi si vor fi capabili sa calatoreasca. Aceste activitati ar putea fi mai dificile pentru pacientii care au suportat, pe termen lung dializa renala sau au suferit de insuficienta renala.


Citeste si despre:

Nefropatia diabetica Importanta fierului in dieta Ingrijirea pacientilor muribunzi Intrebari si raspunsuri in legatura cu celulele stem Beneficiile pentru sanatatea generala a consumului de merisoare menoTEST, evaluarea personala pentru menopauza Transplantul de organe: beneficii si riscuri Tipuri de dializa Esentialul despre dializa peritoneala Informatii esentiale despre dializa Dieta pentru boala polichistica renala sau rinichii polichistici