Detoxifierea

Actualizat: 11 Octombrie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Este un lucru bine-cunoscut faptul ca traim intr-o lume toxica. Daca suneti ca majoritatea oamenilor, care traiesc intr-o comunitate metropolitana, urbana sau suburbana, acest aspect ar trebui sa va preocupe in mod special.

Orasele sunt printre cele mai poluate zone ale lumii. Printre factorii importanti care contribuie la acest atac violent asupra mediului sunt poluarea sonora, fumul de tutun, emisiile vehiculelor, deseurile industriale, canalizarile, deseurile menajere, precum si erbicidele si pesticidele.

Cine trebuie sa faca detoxifiere


Aproape orice persoana are nevoie de detoxifiere si sa-si odihneasca functiile organismului. Curatarea sau detoxifierea este o parte a trilogiei proceselor nutritive, celelalte doua fiind cladirea sau tonifierea, echilibrul sau intretinerea.

Cu un regim alimentar obisnuit, echilibrat, lipsit de excese, veti avea nevoie de o detoxifiere mai putin intensa, dar o curatire ocazionala este recomandata oricarei persoane, doarece nivelul de contaminare actual este mai ridicat decat in trecut.

Corpul dumneavoastra are un ciclu zilnic de eliminare a deseurilor, cea mai mare parte a ciclului are loc in timpul noptii si dimineata inainte de micul-dejun. Cu toate acestea, atunci cand dieta dumneavoastra este mai degraba solida si bogata in grasimi, carne, produse lactate, alimente procesate si substante chimice, detoxifierea devine necesara. Momentul in care aveti nevoie de aceasta detoxifiere depinde de stilul personal de viata si de nevoile individuale.

Cele mai comune simptome ale toxicitatii includ durerile de cap, oboseala, probleme digestive, simptome alergice si sensibilitatea la agentii de mediu, cum ar fi produsele chimice, parfumurile si substantele, respectiv materialele sintetice.

Semnele si simptomele toxicitatii


Manifestarile specifice toxicitatii sunt:

Ce este detoxifierea


Detoxifierea reprezinta procesul de eliminare, neutralizare sau transformare a toxinelor, eliminarea excesului de mucus si ameliorarea congestiei. Multe dintre aceste toxine provin din dieta, consumul de medicamente si din expunerea la mediu, fie acute sau cronice.

Pe plan intern, grasimile, in special cele oxidate si colesterolul, radicalii liberi si alte molecule iritante, pot actiona ca si toxine. Functional, digestia slaba, un colon lenes sau disfunctii ale acestuia, functia hepatica redusa, precum si functia inadecvata a rinichilor, tractului respirator si piele, pot contribui la amplificarea toxicitatii.

Detoxifierea presupune schimbari in dieta si stil de viata, pentru a reduce aportul de toxine si a imbunatati eliminarea acestora.

Cand este timpul sa se faca detoxifierea


Este nevoie sa includeti ciclul naturii in ciclul dumneavoastra individual. Este posibil sa observati perioade in care nivelul de toxine din organism este ridicat, dar le puteti preveni sau reduce prin masuri de detoxifiere. Ori de cate ori va simtiti congestionati, primul pas este sa urmariti indeaproape pasii detoxifierii, adaptati insa la necesitatile dumneavoastra particulare.

De fiecare data cand va simtiti afectati de raceala sau congestie, faceti exercitii pentru a transpira, bai calde sau sauna, beti multe lichide, cresteti aportul de vitamina C si A, odihniti-va si incercati sa nu mancati prea mult - de fiecare data va veti recupera mult mai repede.

Fiecare persoana are propriul sau ceas biologic, cand organismul solicita o dieta mai usoara, mai multe lichide si scaderea aportului de alimente. Acest ciclu sezonier este intr-adevar cel mai important in ceea ce priveste perioadele de detoxifiere naturala. Daca puteti armoniza cu aceste perioade, este posibil sa ramaneti sanatosi pentru mai mult timp. Schimbarile sezoniere sunt momentele cheie de stres in natura, asadar aveti nevoie de liniste si este momentul sa dati atentie lumii interioare, care reflecta ciclurile naturale. Sunt recomandate cel putin 2 saptamani de detoxifiere in timpul sezonului de primavara si al celui de toamna.

Program anual simplu de detoxifiere


Primavara - 7-21 zile intre 10 martie si 15 aprilie, utilizati unul sau mai multe dintre aceste metode de detoxifiere:

Aceste planuri pot fi alternate si puteti chiar include 3-5 zile in care sa consumati numai apa. Trecerea la dieta obisnuita dureaza cel putin jumatate din timpul acordat detoxifierii. Eliminarea sau testarea unor produse alimentare se poate face in acest timp.

3 zile de curatire la aparitia lunii noi (mai) au rolul de constientizare a alimentelor consumate.

Vara - O saptamana de fructe si legume si/sau sucuri proaspete, poate inaugura vremea calda intre 10 iunie si 4 iulie.

Vara tarziu - 3 zile de curatire cu sucuri de fructe si legume in luna august

Toamna - 7-10 zile de purificare intre 11 septembrie si 5 octombrie cu:

Toamna tarziu - 3 zile de curatire bazate pe sucuri sau produse de sezon la sfarsiul lunii octombrie si inceputul lui noiembrie.

Iarna - O dieta mai usoara inaintea pregatirilor pentru sarbatori (se poate face intre 10 decembrie si 5 ianuarie).


Citeste si despre:

Slabiti 10 kilograme in 21 de zile - dieta de detoxifiere Martha Vineyard Detoxifierea organismului Detoxifierea limfatica Detoxifierea de toamna Detoxifierea naturala - adevar si mit Dieta de detoxifiere cu lamaie Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Detoxifierea prin masaj Retete pentru detoxifiere Diete specifice pentru detoxifiere 10 modalitati de detoxifiere a organismului Detoxifierea pentru infrumusetarea pielii Detoxifierea intestinelor
Cere sfatul medicului ×