In perioada sarbatorilor se inregistreaza cel mai mare numar de cazuri de probleme si afectiuni digestive din tot anul. Sistemul digestiv este obligat sa indure compozitia si structura unor alimente destul de grele precum carnuri grase, dulciuri, prajituri, bauturi racoritoare, alcool si alte alimente nu tocmai sanatoase.
Consumul lor excesiv si combinatia nefasta a unora dintre ele conduc la probleme precum balonare, arsuri gastrice, diaree, constipatie, enterocolita etc. Exista insa cateva metode prin care se pot evita aceste probleme de stomac suparatoare.
Portii mari de mancare
Exista tendinta excesului alimentar in perioada sarbatorilor. Din dorinta de a se consuma si gusta din cat mai multe preparate, se introduc cantitati foarte mari de alimente in stomac.
Acestea pun presiune pe sfincterul esofagian, muschiul care ajuta la mentinerea alimentelor digerate in stomac. Atunci cand se exercita o presiune prea mare, muschiul sfincterian nu mai face fata si cedeaza, iar alimentele si acidul gastric vin inapoi in cavitatea bucala, cauzand asa numitul reflux gastro-esofagian.
Preparate grase si foarte dulci
Preparatele traditionale de sarbatori sunt in general bogate in grasimi si zahar. Excesul de astfel de produse conduce la formarea si depunerea straturilor adipoase in organism, crescand riscul de obezitate.
In cazul in care sunt consumate o perioada lunga de timp, exista riscul refluxului gastro-esofagian. Alimentele comune care predispun la aparitia refluxului sunt ciocolata, cafeaua, alcoolul, produsele cu menta si mancarurile acide.
Lipsa fibrelor
Fibrele sunt substante nutritive care lipsesc aproape integral din preparatele gatite de sarbatori. Majoritatea gustarilor din aceasta perioada nu sunt formate din cereale integrale, fructe si legume proaspete.
Prin urmare, exista un risc crescut de constipatie si complicatii asociate privarii indelungate a organismului de fibre.
Stresul din preajma sarbatorilor
Pregatirile de sarbatori sunt, pentru multe persoane, o sursa de stres. Curatenia, cumparaturile, gatitul, calatoriile si problemele si grijile de zi cu zi suprasolicita organismul si pun presiune asupra lui, declansand secretia hormonilor responsabili de stres.
Acesta este aosciat cu probleme digestive precum arsuri gastrice si deranj la stomac sau chiar constipatie.
Medicii recomanda cumpatarea in alegerea si consumul alimentelor de pe masa de sarbatori.
Metoda compromisului
Nimeni nu poate rezista preparatelor delicioase de pe masa de sarbatori. Trebuie insa sa se realizeze un compromis si sa se vizeze doar cateva preparate care sa se consume, nu sa se deguste din toate. Nici acestea nu trebuie consumate in exces. Se consuma cantitati mici din fiecare, astfel incat stomacul sa nu fie niciodata prea plin.
Metoda compensatiei
In cazul in care nu se poate face rabat de la niciun preparat traditional de sarbatori si se consuma din tot ce e pe masa, este important sa se compenseze aceste mese grele din punct de vedere nutritional cu unele mai usoare.
De exemplu, daca se mananca un pranz copios, cu alimente grase, dulciuri si prajituri, atunci cina trebuie sa fie foarte usoara. Recomandat este sa fie formata din legume verzi, bogate in fibre si din produse din cereale integrale, pentru a ajuta la functionarea cat mai normala a tranzitului intestinal.
Si semintele de in ajuta la imbunatatirea functiei tranzitului intestinal, iar in cazul in care acestea nu sunt la indemana, este indicat sa se apeleze la suplimente alimentare cu fibre sau antiacide, pentru a ajuta digestia si a preveni efectele nedorite.
Mancatul rational
Este important sa se constientizeze ca incepand de la Craciun si pana dupa Anul Nou, masa va fi tot timpul imbelsugata, plina de bucate care mai de care mai delicioase, dar daunatoare pentru o digestie normala.
De aceea, se recomanda sa se consume rational si treptat din ele si, sa se deguste pe perioade mai lungi de timp.
Mestecarea lenta
Mestecarea lenta a alimentelor si servirea treptata, fara graba a unei mesei, poate face diferenta in felul in care se digera alimentele.
Ajuta la instalarea mai rapida a unei stari de satietate, la amanarea senzatiei de foame si la o mai buna activitate a digestiei si tranzitului intestinal.
Miscarea
Sportul sau activitatile fizice frecvente, mai ales in perioada sarbatorilor, imbunatatesc digestia si contribuie la prevenirea aparitiei obezitatii. In plus, combate riscul aparitiei arsurilor gastrice si a altor probleme digestive comune.
Antiacide
Antiacidele sunt unele dintre medicamentele care nu trebuie sa lipseasca din casa in perioada sarbatorilor.
Exista mai multe tipuri si firme care produc aceste medicamente, care se elibereaza fara prescriptie medicala si sunt utile in combaterea refluxului gastro-esofagian sau arsurilor gastrice.
Blocante H2 histaminergice
Aceste medicamente actioneaza prin blocarea receptorilor H2 si sunt folosite contra arsurilor gastrice ocazionale. Insa eficienta lor este mai mare atunci cand sunt administrate cu o ora inainte de masa, adica pentru prevenirea lor, nu cand simptomatologia este deja prezenta.
Inhibatori ai pompei de protoni
Aceste medicamente sunt eficiente contra arsurilor gastrice, insa nu actioneaza imediat. Efectul lor apare abia dupa 4 zile, de aceea nu sunt de mare ajutor atunci cand simptomatologia refluxului gastroesofagian sau a arsurilor gastrice este severa.
Antidiareice
Medicamentele antidiareice se elibereaza fara prescriptie medicala si ajuta la ameliorarea motilitatii digestive si la incetinirea tranzitului digestiv in perioada manifesta. Administrarea prelungita a unei astfel de medicatii poate avea efect secundar invers, de constipatie.
In cazul in care exista simptome ale prezentei unei infectii (febra, scaun negricios sau cu urme de sange), este indicat sa se evite antidiareicele obisnuite. Ele ajuta la stoparea episoadelor diareice, dar agraveaza infectia prezenta in intestine sau stomac. Este recomandata consultarea unui medic in vederea prescrierii unui tratament adecvat.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.