O dieta cu un continut scazut de fibre poate sa determine constipatia. Sentimentul de blocaj rectal si eliminarea unui scaun la mai mult de 24 de ore poate creste riscul dezvoltarii constipatiei cronice. O data ce apar primele simptome trebuie consultat medicul.
Printre factorii care contribuie la instalarea constipatiei sunt: lipsa exercitiilor fizice, rutina si utilizarea anumitor medicamente. La toate acestea se adauga alegerile alimentare gresite si consumul insuficient de apa.
Fibrele (atat solubile cat si insolubile) sunt partile constituitive ale plantelor, fructelor sau cerealelor pe care organismul nu le poate digera. Fibrele solubile se dizolva usor in apa, iar consistenta lor, in intestin, va fi vascoasa sau asemanatoare cu a unui gel.
Fibrele insolubile trec prin intestin intr-o stare aproape neschimbata fata de cea initiala. Textura moale a fibrelor ajuta la prevenirea formarii de scaune tari si uscate, dificil de eliminat.
O dieta saraca in fibre este principala cauza a constipatiei din randul adultilor in varsta. La aceasta categorie de persoane scade interesul de a manca, iar veniturile restranse si dificultatile de deplasare sau prezenta diverselor afectiuni medicale stau la baza alegerilor alimentare.
In consecinta varstnicii consuma mai ales alimente sarace in fibre. In plus, intervin in aceste cazuri si probleme de inghitire sau mestecat care determina oamenii in varsta sa manance alimente moi prelucrate sau cu un continut redus de fibre.
O dieta saraca in fibre care poate cauza constipatia poate include:
- inghetata
- branza
- carne
- gustari (pizza, chips-uri)
- alimente procesate (cartofi piure instant sau mancaruri congelate).
Atat copiii cat si adultii consuma in mod frecvent alimente rafinate si prelucrate din care fibra naturala a fost eliminata. In aceasta categorie se incadreaza multe feluri de mancare si gustari preambalate.
Consumul de alimente bogate in fibre ajuta la tratarea constipatiei. Iata cateva sugestii:
Fructe | Legume | Paine, cereale, fasole |
Mere | Broccoli, crud | Fasole ochi-negri, gatita |
Piersici | Varza de Bruxelles, cruda | Fasole uscata, gatita |
Zmeura | Varza, cruda | Fasole Lima, gatita |
Mandarine | Morcovi, cruzi | Cereale integrale: fulgi din tarate, fulgi de ovaz |
Conopida, cruda | ||
Spanac, gatit | ||
Dovlecel, crud |
Modul de preparare al legumelor si leguminoaselor (mazare, linte, fasole, naut etc.) influenteaza aparitia constipatiei. In general, legumele gatite pot contine beta-carbolina care constipa. Majoritatea legumelor contin cantitati ridicate de proteine care favorizeaza constipatia, dar un rol important il are si cantitatea de fibre din componenta acestor legume.
Fasolea uscata si cerealele au cantitati mari de proteine si fibre care nu determina constipatia dar, probabil, vor provoca flatulenta si crampe. Pentru a nu intampina probleme de digestie se va evita consumul excesiv de alimente bogate mai ales in fibre insolubile.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.