Cum sa ramanem sanatosi pe timpul verii? 6 reguli de care trebuie sa tinem cont cu totii

Actualizat: 01 Iulie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Care sunt complicatiile frecvente vara


Vara reprezinta pentru multe persoane un moment in care sa se bucure de odihna, relaxare si distractie in aer liber. Totusi, acest anotimp frumos poate veni la pachet cu anumite riscuri sezoniere pentru sanatate. Luand masuri de precautie simple, starea de sanatate poate fi protejata, iar vara poate fi mai placuta si mai sigura.

Pe langa zilele insorite, vremea calda si numeroasele activitati distractive, vara vine insotita si de complicatii frecvente, precum:

- arsurile solare;
- insolatia;
- alergiile;
- muscaturile de insecte.

Petrecerea timpului in aer liber si cresterea nivelului de activitate

Vara reprezinta un moment extrem de bun pentru ca oamenii sa aiba un nivel de activitate fizica mult mai ridicat si sa-si imbunatateasca aptitudinile fizice. Zilele lungi si vacantele ofera oportunitati suplimentare pentru activitati de agrement care pot stimula chiar si sanatatea.

Totusi, trebuie tinut cont de faptul ca temperaturile de vara pot fi foarte ridicate, iar expunerea ar trebui limitata. In multe cazuri, lupta contra temperaturilor inalte se face prin utilizarea aerelor conditionate, dar trebuie stiut ca expunerea directa la acestea poate avea efecte secundare asupra sanatatii. Plimbarile si activitatile in aer liber se pot desfasura in mod optim dimineata si in apropierea serii.

Cateva exemple de activitati de agrement in aer liber ce pot fi facute pentru ca activitatea fizica sa fie intensificata sunt reprezentate de:

- mersul pe jos pe distante lungi;
- vizitarea unei gradini zoologice sau a unui alt centru de recreere in aer liber;
- explorarea unei rezervatii naturale sau a unui parc;
- practicarea unor sporturi, precum ciclismul, jogging-ul sau inotul.

Activitatea fizica are urmatoarele beneficii:

- imbunatateste sanatatea mintala;
- reduce stresul;
- previne si combate obezitatea;
- imbunatateste calitatea somnului;
- reduce riscul de aparitie a cancerului;
- ofera protectie impotriva problemelor cardiace;
- imbunatateste cognitia, mai ales in cazul copiilor si varstnicilor.

Utilizarea protectiei solare

Lumina soarelui este o sursa excelenta de vitamina D, astfel incat este necesar ca oamenii sa se expuna zilnic la soare pentru a ramane sanatosi. Cu toate acestea, prea multe radiatii UV pot deveni periculoase, contribuind la deteriorarea pielii si la cresterea riscului de cancer.

Razele de lumina solara din atmosfera se clasifica in doua tipuri: UVA si UVB. Radiatiile UVA patrund adanc in pielea oamenilor, daunand tesuturilor conjunctive si vaselor de sange.

Expunerea prelungita la acest tip de radiatii poate duce la pierderea elasticitatii pielii, dar si la riduri si imbatranire prematura. Razele UVB nu patrund la fel de adanc in piele, dar produc roseata si leziuni cutanate imediate, pe care oamenii le asociaza cu arsurile solare.

Conform cercetatorilor, foarte multe tipuri de cancer de piele se dezvolta din cauza expunerii ridicate la radiatiile UVA. O teorie corelata cu acest lucru consta in faptul ca radiatiile UVA pot duce la stres oxidativ, adica la dezechilibre intre moleculele de radicali liberi si antioxidanti. Radicalii liberi sunt structurile ce favorizeaza aparitia bolilor, iar antioxidantii sunt agentii ce protejeaza organismul impotriva lor.

Pentru a proteja pielea de radiatii, oamenii trebuie sa foloseasca produse ce ofera protectie solara cu spectru larg, atat pentru radiatiile UVA, cat si pentru cele UVB.

De asemenea, produsele indicate trebuie sa aiba un factor de protectie solara (SPF) de cel putin 50. Factorul de protectie solara face referire la necesarul de timp de care soarele are nevoie pentru a arde pielea. Astfel, produsele cu SPF50 pot proteja pielea in mod optim timp de 50 de minute, cu conditia ca protectia solara sa fie aplicata corect.

Persoanele ce au un risc ridicat de a dezvolta cancer de piele ar trebui sa utilizeze produse de protectie solara cu SPF mai mare. De asemenea, trebuie tinut cont de faptul ca protectia solara trebuie reaplicata intotdeauna dupa inot sau dupa ce s-a transpirat abundent.

Purtarea de haine protectoare, precum palariile, dar si statul la umbra sunt modalitati eficiente de reducere a riscului de arsuri solare.

Cresterea consumului de apa

Atunci cand temperatura este ridicata, hidratarea este vitala pentru a completa cantitatea de fluide pierduta de organism prin transpiratie. Apa reprezinta cea mai buna solutie pentru hidratare, bauturile care contin alcool sau cofeina fiind ineficiente impotriva deshidratarii.

Cele mai frecvente simptome asociate deshidratarii sunt reprezentate de:

- uscaciunea gurii;
- sete;
- dureri de cap;
- confuzie si senzatie de lesin;
- ameteli;
- reducerea frecventei urinarilor, dar si a cantitatii de urina eliminata;
- constipatie;
- crampe musculare.

Oamenii trebuie sa evite deshidratarea, deoarece poate duce la o serie de complicatii periculoase, precum insuficienta renala si socul. Astfel, se recomanda un consum de minim 2 litri de apa in fiecare zi.

Reducerea temperaturii corporale

Temperaturile foarte ridicate pot duce la anumite modificari corporale manifestate prin:

- transpiratii;
- slabiciune;
- ameteala;
- greata;
- dureri de cap;
- fatigabilitate;
- tahicardie si puls filiform;
- hipotensiune arteriala;
- crampe musculare.

Orice persoana care resimte aceste simptome trebuie sa isi opreasca activitatea si sa se odihneasca, dar si sa se adaposteasca din calea razelor de soare intr-un loc racoros si cu umbra. De asemenea, trebuie consumate cantitati crescute de lichide, in special apa. Epuizarea organismului din cauza caldurii poate duce la insolatie, o afectiune ce poate fi fatala.

Protejarea impotriva insectelor

Intepaturile de insecte sunt responsabile pentru multe dintre vizitele la unitatile de primiri urgente. Insectele cel mai frecvent incriminate sunt albinele, capusele, viespile si furnicile. O persoana care petrece mult timp in aer liber, in special in zone cu temperaturi ridicate, poate folosi diferite spray-uri sau solutii anti-insecte.

Produsele ce contin DEET sau dietiltoluamid sunt cele mai indicate, deoarece pot ascunde mirosul omului de insectele daunatoare. DEET cu o rezistenta de 30% protejeaza impotriva insectelor timp de 4-6 ore.

Intepaturile insectelor pot produce chiar si infectii sau reactii alergice, iar prevenirea se poate face si prin urmatoarele metode:

- inchiderea usilor si a ferestrelor sau utilizarea de plase speciale;
- aruncarea gunoiului cat mai des posibil;
- purtarea de incaltaminte inchisa si a hainelor care acopera zone cat mai mari;
- evitarea excesului de parfum;
- evitarea purtarii de haine cu motive florale, deoarece pot atrage viespile;
- realizarea de dezinsectii regulate.

Daca in urma intepaturii apar reactii alergice trebuie sa se solicite cat mai urgent cadrele medicale. In schimb, daca intepatura nu este grava, indepartarea acului si spalarea zonei cu apa si sapun pot ajuta la reducerea inflamatiei si a durerii.

Aplicarea unor tampoane reci si administrarea de antiinflamatoare nesteroidiene si antihistaminice reprezinta alte metode prin care disconfortul, pruritul, durerea si inflamatia pot fi reduse.

Supravegherea focului si a surselor de caldura

Caldura si focul reprezinta doi factori de risc importanti atunci cand vine vorba despre activitatile in aer liber. Astfel, trebuie sa se tina cont de urmatoarele sfaturi de siguranta pentru a reduce riscul de accidente termice si incendii:

- pastrarea gratarelor departe de produse inflamabile;
- utilizarea artificiilor doar conform instructiunilor;
- ascunderea produselor inflamabile de copii;
- supravegherea constanta a copiilor atunci cand in apropiere sunt gratare sau activitati cu risc;
- verificarea regulata a vehiculelor, iar daca radiatorul este supraincalzit sa se evite continuarea utilizarii pana la racire.

Concluzii

Mentinerea starii de sanatate pe timpul verii implica constientizarea riscurilor si pregatirea amanuntita pentru a face fata unor anumite evenimente. Beneficiile asociate urmarii unor sfaturi importante sunt foarte multe si ajuta la mentinerea distractiei pe toata durata verii, fara evenimente neplacute.

Bibliografie:

Fireproof your summer with tips from the Hearst Burn Center. (2010). http://www.newswise.com/articles/fireproof-your-summer-with-tips-from-the-hearst-burn-center
Hot weather safety for older adults. (2016). https://www.nia.nih.gov/health/hot-weather-safety-older-adults
Key statistics for melanoma skin cancer. (2016). http://www.cancer.org/cancer/skincancer-melanoma/detailedguide/melanoma-skin-cancer-key-statistics
Heat-related illnesses. (2017). https://chemm.nlm.nih.gov/heatstress.htm#heatstroke
Kenny, G. P., et al. (2018). Heat exhaustion [Abstract]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30459023
Linos, E., et al. (2011). Hat, shade, long sleeves, or sunscreen? Rethinking US sun protection messages based on their relative effectiveness [Abstract]. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21637987
Steer clear of stinging insects this summer. (2016). http://npmapestworld.org/newsroom/press-releases/2016/steer-clear-of-stinging-insects-this-summer/
Skin cancer. (n.d). http://www.cancer.org/cancer/cancercauses/sunanduvexposure/skin-cancer-facts
Skin cancer screening. (2018). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK65861/
Sting care and wasps. (n.d.). http://www.waspsite.info/prevention/skin-care
The known health effects of UV. (n.d.). http://www.who.int/uv/faq/uvhealtfac/en/


Citeste si despre:

Sfaturi de sanatate pe timp de ger. Cum eviti degeraturile si alte probleme Cum sa-ti pastrezi sanatatea pe timp de iarna Modalitati de mentinere a sanatatii pe timpul iernii Cum sa imbatranim sanatos Cum va influenteaza sanatatea pozitia in care dormiti? Care sunt optiunile de tratament pentru cancerul la san Cum rezolvi problemele dentare din timpul sarcinii? Stil de viata sanatos pe timpul verii Top 8 pericole pentru sanatate pe timpul verii Cum iti afecteaza sanatatea lipsa somnului Masuri pe care sa le iei, ca sa fii mai sanatos vara