Formularea de boli renale este generala si include orice boala, tulburare sau stare a rinichilor. Rinichii sunt organe vitale interne situate in partea superioara a abdomenului. In mod normal, oamenii au doi rinichi, care fac parte din componenta tractului urinar al sistemulului genito-urinar.
Bolile renale sunt cauzate de multiple conditii care determina deteriorarea rinichilor si a functiei acestora. La o persoana diagnosticata cu afectiuni renale, rinichiul isi realizeaza functia cu dificultate sau chiar se afla in imposibilitatea de a functiona, situatie critica atat pentru viata cat si starea sa generala de sanatate.
In situatia in care nu functioneaza normal, rinichiul poate intampina greutati in:
- filtrarea produselor reziduale si a excesului de apa si saruri din sange, care sunt apoi eliminate din organism prin uretere, vezica si uretra sub forma de urina
- producerea anumitor hormoni cum ar fi renina, care ajuta la reglarea tensiunii arteriale
- producerea formei active a vitaminei D, calcitrol
- echilibrarea electrolitilor si a altor substante vitale, cum ar fi sodiu, calciu si potasiu
- reglarea cantitatii si calitatii de lichid din organism
- stimularea productiei de celule rosii din sange.
Exista doua tipuri generale de boli renale grave:
- insuficienta renala acuta - o afectiune caracterizata prin deteriorarea functiei renale, care debuteaza brusc si poate fi cauzata de conditii cum ar fi traumatisme, pielonefrita acuta, obstructie a tractului urinar sau ingestia de anumite substante toxice.
- afectiunile renale cronice sunt cele in care deteriorarea functiei renale persista, pe termen lung, pe parcursul anilor sau lunilor.
Cercetatorii au descoperit legaturi intre mai multe boli cronice, inflamatie si anumite tipuri de alimente care pot preveni sau contribui la protectia impotriva oxidarii nedorite a acizilor grasi - actiune care se declanseaza in urma reactiei dintre oxigen si a grasimilor si celulelor din organism.
Oxidarea este un proces normal in producerea energiei si este intalnita in cazul multor reactii chimice din organism, dar oxidarea excesiva a grasimilor si colesterolului da nastere la molecule cunoscute sub denumirea de radicali liberi. Acestia pot deteriora proteinele, membranele celulare si genele. Bolile de inima, cancerul, boala Alzheimer, Parkinson si multe afectiuni cronice si dengenerative au legatura cu procesele oxidative.
Cu toate acestea, alimentele care contin antioxidanti pot ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si pot proteja organismul. Multe dintre produsele alimentare care protejeaza impotriva oxidarii sunt incluse in dietele pentru mentinerea sanatatii rinichilor si sunt alegeri excelente pentru pacientii care sufera de boli renale cronice sau urmeaza dializa.
Un regim alimentar adecvat este recomandat in mod special in cazul persoanele diagnosticate cu afectiuni ale rinichilor intrucat acestea au un risc mai mare de a dezvolta boli cardiovasculare.
1. Ardeiul gras rosu - 1/2 cana de ardei rosu contine un mg de sodiu, 88 mg de potasiu, 10 mg de fosfor. Ardeiul rosu are un continut scazut in potasiu si este o sursa excelenta de vitamina C si A, B6, acid folic si fibre. Ardeiul gras rosu contine licopen - un antioxidant care protejeaza impotriva anumitor tipuri de cancer.
Acesta poate fi inclus in dieta crud, sub forma de gustare, aperitiv sau amestecat in salata de ton sau pui, servit cu biscuiti sau paine. Ardeiul gras mai poate face parte din compozitia sandvisurilor, poate fi adaugat intr-o omleta, alaturi de salata verde la orice fel de friptura, sau copt, ca fel principal de mancare.
2. Varza - 1/2 cana de varza contine 6 mg de sodiu, 60 mg de potasiu si 9 mg de fosfor. Varza face parte din familia cruciferelor si este bogata in fitochimicale, compusi chimici care se regasesc in compozitia fructelor sau legumelor, impiedicand actiunea negativa a radicalilor liberi.
Fitochimicalele mai sunt cunoscute pentru protectia pe care o ofera organismului contra cancerului si pentru faptul ca sustin sanatatea sistemului cardiovascular. Sulforafanul este un elemnent nutritiv regasit in legumele crucifere, care poate preveni sau chiar stopa cresterea celulelor canceroase specifice cancerulu pulmonar, de colon, san, vezica urinara, prostata si ovarian.
Cu un nivel crescut de vitamina K, vitamina C si fibre, vaza este o sursa importanta de vitamina B6 si acid folic. Un alt avantaj pentru care varza poate fi adaugata in dieta pentru sanatatea rinichilor este continutul scazut de potasiu.
3. Conopida - 1 cana de conopida fiarta contine 9 mg de sodiu, 88 de potasiu si 20 mg de fosfor. O alta leguma care face parte din familia cruciferelor, conopida are un continut ridicat de vitamina C si este o sursa esentiala de vitamina C, acid folic si fibre.
Are un continut generos de indoli, glucosinolate si tiocianati - compusi care ajuta ficatul sa neutralizeze substantele toxice ce ar putea deteriora membranele celulare si ADN-ul.
4. Usturoiul - 1 catel de usturoi contine 1 mg de sodiu, 12 mg potasiu si 4 mg fosfor. Usturoiul ajuta la prevenirea placilor de bacterii care se formeaza pe dinti, scade colesterolul si reduce inflamatiile. Poate fi consumat proaspat, conservat sau sub forma de praf si se poate adauga atat la carne si legume cat si la paste. Usturoiul ofera un gust delicios, iar praful de usturoi poate fi un substitut eficient pentru sare, recomandat persoanelor care urmeaza dializa.
5. Ceapa - 1/2 ceasca de ceapa contine 3 mg sodiu, 116 mg potasiu, 3 mg de fosfor. Ceapa este un membru al famliei Allium si are o aroma care sta la baza multor feluri de preparate culinare, gratie compusilor de sulf, cei care ii ofera mirosul intepator.
Ceapa este bogata in flavonoide (mai ales quercetina - un antioxidant puternic care contribuie la diminuarea riscului aparitiei bolilor de inima si protejeaza impotriva multor tipuri de cancer). Ceapa are un continut redus de potasiu si este o sursa adecvata de crom, un mineral care ajuta la metabolizarea glucidelor, grasimilor si proteinelor. Pot fi utilizate diferite soiuri, de la ceapa alba la cea rosie.
1. Merele - 1 mar mediu cu coaja contine 0 mg de sodiu, 158 mg de potasiu, 10 mg de fosfor. Merele sunt cunoscute pentru rolul lor de a reduce colesterolul, de a preveni constipatia, de a proteja impotriva bolilor cardiovasculare si de a diminua riscul aparitiei cancerului. Marul este bogat in fibre si compusi cu rol antiinflamator.
2. Merisorul - 1/2 cana de suc de merisor contine 3 mg sodiu, 22 mg potasiu, 2 mg de fosfor; 1/4 ceasca de sos de merisor contine 35 mg sodiu, 17 mg potasiu, 6 mg fosfor; 1/2 cana merisor uscat contine 2 mg sodiu, 24 mg potasiu si 5 mg de fosfor.
Aceste fructe de padure cu gust acrisor sunt cunoscute pentru preventia infectiior vezicii urinare prin impiedicarea aderarii bacteriilor la peretele vezicii urinare. In mod similar, merisorul preintampina dezvoltarea ulcerului gastric si protejeaza mucoasa tractului gastrointestinal, fapt ce sustine sanatatea sistemului gastrointestinal. S-a demonstrat ca merisorul previne aparitia cancerului si a bolilor de inima.
3. Afine - 1/2 cana de afine proaspete contine 4 mg sodiu, 65 mg potasiu, 7 mg de fosfor. Afinele sunt bogate in fitonutrienti antioxidanti numiti antocianide, care le confera culoarea albastra. Acestia contin multipli compusi naturali care reduc inflamatia.
Afinele sunt o sursa buna de vitamina C, mangan (care mentine oasele sanatoase) si fibre. Aceste fructe ajuta la protejarea creierului de unele dintre efectele imbatranirii. S-a dovedit ca antioxidantii din afine si alte fructe de padure previn distrugerea lenta o oaselor ca urmare a nivelurilor scazute de estrogen.
Afinele pot fi consumate proaspete sau uscate si pot fi pastrate congelate, cateva luni. Sunt delicioase amestecate cu cereale, frisca, briose si alte tipuri de deserturi.
4. Zmeura - 1/2 ceasca de zmeura contine 0 mg sodiu, 93 mg potasiu, 7 mg fosfor. Zmeura contine un fitonutrient numit acid elagic care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi din organism, pentru a preveni deteriorarea celulelor.
Acestea contin si flavonoide numite anticiani, antioxidanti care le ofera culoarea rosie si sunt o sursa excelenta de vitamina C, fibre si acid folic. Zmeura inhiba cresterea celulelor canceroase si formarea de tumori. Ea poate fi consumata alaturi de cereale, piureuri, deserturi sau sub forma de sosuri si suc, dar si proaspata.
5. Capsunile - 1/2 ceasca de capsuni proaspete contin 1 mg de sodiu, 120 mg de potasiu, 13 mg fosfor. Capsunile sunt bogate in doua tipuri de fenoli: antociani si ellagitannins. Antocianii sunt cei care confera capsunilor culoarea rosie, antioxidanti puternici care ajuta la protejarea structurilor celulare ale organismului si previn daunele oxidative.
Capsunile sunt o sursa excelenta de vitamina C si mangan si contin multe fibre. Acesta sunt cunoscute pentru rolul lor in protectia inimii, pentru lupta impotriva cancerului si pentru continutul lor de componente antiinflamatorii. Capsunile pot fi combinate cu cereale, piureuri, frisca sau pot fi consumate in stare proaspeta.
6. Ciresele - 1/2 cana de cirese dulci contine 0 mg de sodiu, 160 mg potasiu, 15 mg fosfor. S-a dovedit ca ciresele reduc inflamatia atunci cand sunt consumate zilnic. Acestea au un nivel ridicat de antioxidanti si fitochimicale care protejeaza inima. Ciresele pot face parte proaspete din dieta unei persoane, in compozitia placintelor sau sub forma de suc.
7. Strugurii rosii - 1/2 jumatate de cana de suc de struguri rosii contin 1 mg de sodiu, 88 mg potasiu, 4 mg de fosfor. Strugurii rosii sunt bogati in flavonoide, cele care le ofera culoarea rosiatica. Flavonoidele ajuta la protejarea organismului impotriva bolilor cardiovasculare prin prevenirea oxidarii si diminuarii sanselor formarii de cheaguri de sange.
Resveratrolul, un flavonoid descoperit in boabele de struguri, poate stimula productia de oxid nitric, care ajuta la relaxarea celulelor musculare in vasele de sange, crescand astfel fluxul de sange. Aceste flavonoide ofera protectie impotriva cancerului si previn inflamatia.
Fitochimicalele din struguri, vin si din suc de struguri au fost intens studiate mai ales in dupa ce specialistii au confirmat ca daca strugurii sunt inclusi in dieta scad sansele aparitiei bolilor de inima, chiar daca se consuma o cantitate mai mare de grasimi saturate. Este indicat sa se consume mai ales struguri de culoare rosie sau violet, intrucat acestia au un continut mai mare de antociani.
1. Albusul de ou - 2 albusuri de ou contin 7 grame de proteine, 110 mg sodiu, 108 mg potasiu, 10 mg de fosfor. Albusurile de oua sunt proteine pure si furnizeaza organismului proteina de cea mai buna calitate prin aminoacizii esentiali din structura lor.
Pentru dieta pentru sanatatea rinichilor, albusurile de ou furnizeaza proteine cu fosfor si mai putin proteine de alt gen, fata de cele intalnite in galbenusul de ou sau carne. Din albusul de ou se pot prepara omlete, gustari sau pot fi adaugate la salate.
2. Peste - 100 grame de somon contin 50 mg sodiu, 368 mg potasiu, 274 fosfor. Pestele furnizeza proteine de inalta calitate si este bogat in substante antiiflamatorii, numite acizi grasi Omega-3. Grasimile sanatoase din somon sunt utile pentru lupta impotriva bolilor, cum ar fi cele cardiovasculare si cancerul.
Acizii grasi Omega-3 ajuta la acumularea de grasimi bune in organism si diminuarea colesterolului rau. Specialistii recomanda ca pestele sa faca parte de doua-trei ori pe saptamana din dieta oricarei persoane. Pestii care au cel mai inalt continut de Omega-3 sunt tonul alb, heringul, macroul, pastravul si somonul.
3. Ulei de masline - 1 lingura de ulei de masline contine mai putin de 1 mg de sodiu, mai putin de 1 mg de potasiu si 0 mg de fosfor. Uleiul de masline este o sursa importanta de acid oleic, un acid gras antiinflamator. Grasimile monosaturate din uleiul de masline protejeaza impotriva oxidarii.
Uleiul de masline contine polifenoli si compusi antioxidanti care previn inflamatia si oxidarea. Studiile arata ca cei care utilizeaza cantitati mari de ulei de masline in loc de alte tipuri de uleiuri au un risc scazut de a dezvolta boli cardiovasculare si cancere. Este recomandat uleiul de masline virgin sau extravirgin intrucat acestea cuprind cantitati mai mari de antioxidanti.
Inainte de a consuma aceste alimente, orice persoana diagnosticata cu o boala renala trebuie sa consulte medicul dietetician. Aceste alimente sunt sanatoase pentru toti membrii familiei sau alti oameni care nu sufera de afectiuni ale rinichilor.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.