Raspunsuri la cele mai importante intrebari legate de insecte

Actualizat: 06 Iunie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Tantarii sunt atrasi de cantiatea de dioxid de carbon, caldura si umiditatea emisa de un individ. Din pacate, aceste elemente sunt determinate de genetica si sunt dificil de masurat. Cu cat o persoana transpira mai tare cu atat are sanse mai mari sa fie ciupita de tantari.

Specialistii nu pot explica daca acest aspect este legat de parfumul sau umiditatea prezente in transpiratie. Cercetatorii au descoperit ca organismul unei persoane produce unele mirosuri care atrag tantarii.

Oamenii nu le pot detecta, dar tantarii le pot identifica de la 50 de metri distanta. Tantarii au tendinta sa ciupeasca mai ales persoanele la care nivelurile de acid lactic si sudoare sunt ridicate. Tipul si cantitatea mirosului sunt determinate genetic.

Evitarea muscaturilor de insecte cand va petreceti timpul in aer liber

Evitati prelungirea evenimentelor pana la amurg atunci cand creste numarul tantarilor si insectelor. Cel mai bine este sa folositi si spray-uri antiinsecte, care va vor proteja in mod evident de muscaturile de insecte si le vor tine la distanta.

Lumanarile care contin citronella s-au dovedit ca pot respinge gandacii, dar doar pe cei care se afla la maxim un metru de lumanare, iar aparatele electronice pentru insecte sunt eficiente si le distrug doar insectele care se apropie de acestea.

Prevenirea patrunderii insectelor in casa

Insectele mici nu pot supravietui atunci cand in casa sunt curenti puternici de aer. Ca atare, solutia ar fi sa faceti tot posibilul sa folositi aerul conditionat sau sa faceti curent in casa pentru ca insectele sa fie distruse si sa evitati ciupiturile acestora.

Tratamentul optim pentru muscatura unei insecte

Nu va scarpinati si nu atingeti locul ciupiturii. Cu cat va veti scarpina mai mult cu atat se vor elibera mai multe histamine, substante chimice care vor provoca senzatia de mancarime care va vor amplifica senzatia de mancarime.

Aplicarea de creme sau solutii cu 1% hidrocortizon sau chiar a unui cub de gheata va calma temporar zona afectata. Atat pentru adulti cat si pentru copii ar putea fi utile antihistaminicele orale.

Compozitia solutiilor pentru insecte

In general, solutiile pentru eradicarea insectelor sunt produse chimice extrem de eficiente care ajuta la distrugerea acestora (unele nu omoara insectele, doar le amortesc). Problema o reprezinta toxicitatea acestor substante si reactiile adverse care variaza de la iritarea pielii la decesul celor care le-au folosit in cantitati excesive.

Majoritatea expertilor sunt de acord insa, ca atunci cand sunt utilizate corect, aceste substante nu prezinta nici un risc pentru sanatatea adultilor. Acestea nu trebuie aplicate frecvent si contactul lor cu pielea nu trebuie sa fie indelungat.

Acoperiti alimentele si evitati folosirea solutiilor pentru eradicarea insectelor in spatiile mici, inchise sau pe rani deschise.

Medicii recomanda ca substantele din compozitia solutiei pentru eradicarea insectelor sa nu se depaseasca o concentratie de 30%. Se va evita contactul acestora cu ochii, gura sau mainile copiilor mici. Sunt indicate repelentele care nu au miros.

Remedii naturale pentru indepartarea insectelor

Specialistii recomanda utilizarea substantelor care contin doua ingrediente active naturale derivate de ulei de eucalipt si lamaie si aminoacizi IR 3535.

Acestea sunt numite repelente biopesticide care ofera o protectie rezonabila de lunga durata, impotriva insectelor. Exista in prezent si branduri de produse cosmetice care au dezvoltat diverse creme sau spray-uri pentru respingerea insectelor, cum sunt cele care contin aminoacizi.

Aplicarea produselor pentru protectie solara si cele contra insectelor

Se va aplica pe piele crema pentru protectie solara, se va lasa sa patrunda in piele si sa se usuce, iar peste aceasta se va pulveriza spray contra insectelor. Crema pentru protectie solara trebuie sa fie intinsa direct pe piele pentru a fi mai usor absorbita, iar spray-ul contra insectelor trebuie sa stea la suprafata pentru a indeparta insectele care au contact cu pielea.

Exista si produse care contin ambele solutii, recomandate pentru cei care isi petrec mult timp in aer liber. Indicat ar fi sa se utilizeze totusi separat, intrucat protectia solara trebuie sa fie reaplicata mai frecvent decat spray-ul contra insectelor. In plus, exista unele studii care au demonstrat ca cele doua nu sunt la fel de eficiente atunci cand sunt folosite impreuna.

Indepartarea albinelor din curte si casa

Daca proprietatea dvs. pare sa fie un magnet pentru albine, specialistii recomanda sa cautati in exteriorul peretilor, burlanelor, cosului de fum al casei ori in trunchiurile copacilor fisuri in care albinele si-ar putea forma stupuri.

Daca veti gasi un astfel de stup, apelati la un profesionist care sa le indeparteze. In caz contrar, acestea va pot intepa si pe dvs. dar si animalele de companie.

Tratamentul muscaturilor de insecte in functie de simptome

Expertii considera ca suferinta provocata de insecte va fi tratata in functie de tipul simptomelor care apar

Muscatura de tantar

Simptome: o umflatura roz sau rosie, mancarime intensa, urticarie
Tratament: Spalati cu apa si sapun zona afectata si aplicati comprese reci pentru a calma mancarimea. Puteti pune pe locul unde v-a muscat insecta o pasta groasa pe care ati obtinut-o dintr-un amestec de bicarbonat de sodiu si apa care se va lasa sa se usuce si apoi se va curata, fara apa.

Nu exista dovezi clinice care sa confirme eficienta acestui procedeu, dar nu poate fi daunator. Daca intervine urticaria, se vor administra antihistaminice si apoi o crema cu 1% hidrocortizon. Se va evita zgarierea si ruperea pielii pentru a evita suprainfectarea.

Important: Tantarii pot transmite numeroase boli, printre care si virusul West Nile, o boala destul de grava care poate provoca febra, dureri de cap si corp si varsaturi. Daca apar aceste simptome intre 3-14 zile dupa muscatura insectelor, se va consulta medicul.

Muscatura de albine sau vespi

Simptome: Daca vedeti acul in piele, scoateti-l usor, curatati pielea cu apa si sapun.
Tratament: Pentru a controla durerea, folositi gheata (10 minute aplicatie cu gheata, 10 minute pauza), si se va folosi un medicament antiinflamator nesteroidian. Daca apare urticaria se va administra un antihistaminic. Cand durerea este accentuata medicul poate injecta un anestezic pentru a amorti temporar zona.

Important: Un procent mic din populatie poate avea o reactie grava la muscatura de albine, numita anafilaxie. Semnele de anafilaxie includ: umflarea gatului sau a limbii, dificultati de respiratie si greata. Daca apar aceste manifestari contactati imediat serviciul medical de urgenta.

Muscatura de musca


Simptome
: Dureri imediate la locul muscaturii si umflaturi rosii insotite de mancarime.
Tratament: Se va spala zona cu apa si sapun. Se va aplica gheata pentru aproximativ 15 minute de mai multe ori pe zi. Se va utiliza un produs calmant topic contra muscaturilor de insecte care contine amoniac pentru a diminua durerea si mancarimea. Se va evita zgarierea pentru ca pielea sa nu se rupa si sa nu se suprainfecteze.

Important: La locul muscaturilor de muste poate sa apara sangerare. Daca sangerarea nu se opreste de la sine consultati medicul.

Muscatura de furnica

Simptome: Senzatie de arsura, urmata de umflaturi rosii, pruriginoase care se vor transforma in leziuni albicioase umplute cu lichid.

Tratament: Se va curata locul muscaturii cu apa si sapun. Pentru a opri mancarimea se va aplica o lotiune calmanta sau un antiinflamator care contine hidrocortizon. Daca durerile si roseata se agraveaza sau apare febra se va contacta imediat medicul (ar putea fi implicata o infectie secundara).

Important: In unele cazuri rare, unele persoane pot dezvolta reactii anafilactice. Se va contacta serviciul medical de urgenta daca apar manifestarile specifice.

Muscatura de purice

Simptome: Se manifesta sub forma unor pete rosii, de dimensiuni reduse, aglomerate pe o portiune restransa de piele. Aceste manifestari sunt insotite de mancarimi puternice. Mancarimile pot fi calmante de cuburi de gheata aplicate local sau solutie cu 1% hidrocortizon.

Tratament: Simptomele pot persista fara tratament o saptamana sau doua. Procesul vindecarii poate fi grabit prin utilizarea de antihistaminice administrate pe cale orala.

Important: In cazul suprainfectarii ranilor, medicul poate recomanda antibiotic.

Muscatura de paianjen

Simptome: Acestea pot varia de la umflaturi destul de mari la crampe musculare, dureri toracice si greata.

Tratament: In primele 72 de ore se aplica gheata la fiecare doua ore, alternand cu pauze aplicatiile cu gheata timp de 20 de minute. S-a demonstrat ca gheata incetineste ritmul in care enzimele circula in corpul persoanei muscate de paianjen.

Inaltarea partii afectate a corpului poate reduce inflamatia si va reduce cantitatea de venin care a patruns in fluxul sanguin. Pentru a calma durerea luati acetaminofen sau antiinflamator nesteroidian. Daca durerea va fi prea severa pentru a fi controlata pe cont propriu sau va aparea greata semnificativa, se va consulta medicul, de urgenta.

Important: Daca este posibil, capturati si ucideti paianjenul pentru ca medicul sa identifice specia si tipul de muscatura. Interesant este faptul ca deseori cand oamenii acuza o muscatura de paianjen si au o leziune dar nu au confirmarea faptului ca au fost muscati, iar rana este rezultatul unor stafilococi prezenti la nivelul pielii.

Desi mai putin frecventa, muscatura de vaduva neagra poate produce reactii rare dar severe, cum ar fi insuficienta renala sau chiar deces. De aceea este foarte important sa se consulte medicul daca apar si alte simptome decat durerea.

Muscatura de capusa

Simptome: Muscatura de capusa este confirmata cel mai des atunci cand este depistata capusa pe piele. Aceasta are cativa milimetri in diametru. Uneori capul capusei poate sa cada inainte ca acesta sa fie observat. Manifestarile pot include roseata, mancarime si senzatie de arsura.

Tratament: Daca observati o capusa pe piele, folositi o penseta dezinfectata in alcool si incercati sa o extrageti cu mare atentie. Aplicati o presiune usoara pe masura ce extrageti capusa afara din piele. Evitati sa presati pielea intrucat saliva capusei ar putea patrunde in sange, in interiorul ranii, fapt ce ar putea creste riscul dezvoltarii de boli. Asezati capusa intr-un recipient mic cu alcool pentru ca aceasta sa moara. Curatati zona muscaturii cu apa si sapun.

Important: Capusele pot transmite boli cum ar fi boala Lyme si tifosul exantematic Rocky Mountain. Daca zona muscata va avea forma unei tinte (un punct rosu, inconjurat la distanta de un cerc rosu), roseata se amplifica sau apar simptome asemanatoare gripei (febra, dureri de cap, dureri articulare, frisoane) consultati medicul.

Daca este posibil, aduceti capusa cu dvs. Desi poate parea o masura extrema, unii experti recomanda pastrarea capusei in alcool si pana la trei luni, perioada de timp in care pot sa apara complicatiile. De cate ori frecventati zonele in care sunt intalnite capuse (paduri, camp), verificati-va corpul de capuse, inainte de a ajunge in interior.

Pentru tratarea multora dintre intepaturile de insecte exista remedii naturiste care aplicate local amelioreaza considerabil manifestarile si contribuie la vindecarea cu rapiditate a zonelor ciupite de insecte. Printre acestea se enumera: sarea amara, bicarbonatul de sodiu, aspirina, echinaceea.

Indiferent de situatie, in cazul in care apar manifestari caracteristice anafilaxiei sau suprainfectia se va contacta serviciul medical de urgenta si se va evita instituirea altor tipuri de tratamente. De cele mai multe ori preventia este cel mai bun tratament: curatenia in locuinta sau purtarea de haine care sa acopere corpul, in aer liber ar putea fi metode eficiente de protectie.


Citeste si despre:

Reactie alergica la muscatura de insecte – cum acordam primul ajutor? Muscaturile de capuse Muscaturile de animale si intepaturile de insecte Prevenirea bolilor declansate de muscaturile de capuse Cat de periculoasa este muscatura de capusa Prim ajutor in cazul unei muscaturi de capusa Top 5 lucruri esentiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Boala Lyme, cauzata de muscatura de capuse, confundata cu gripa! Cum este diagnosticata muscatura de paianjen? Tot ce trebuie sa stii despre muscaturile de capuse Muscatura de paianjen-lup. Cum arata si cat este de periculoasa? Febra patata a Muntilor Stancosi cauzata de muscatura de capusa Pediculoza - infestatia cu paduchi
Cere sfatul medicului ×