10 modalitati de a preveni cancerul de piele

Actualizat: 14 Ianuarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Exista variate tipuri de cancer. Dintre toate acestea, melanomul este al treilea in topul celor mai raspandite. Cel mai frecvent intalnite tipuri de cancer de piele sunt carcinomul bazocelular si carcinomul cu celule scuamoase. Ambele pot fi vindecate daca sunt depistate in fazele timpurii.

Majoritatea oamenilor agreeaza razele calde ale soarelui. Soarele ofera energie, lumina, activeaza starea de vigilenta si ofera corpului uman vitamina D. Cu toate acestea, lumina soarelui face parte din principalele cauze ale cancerului de piele. Cea mai buna metoda de a preveni aparitia cancerului de piele este de a lua masuri de protectie impotriva razelor ultraviolete. Personele care petrec multe ore in aer liber in zilele insorite ar trebui sa utilizeze creme pentru protectie solara, sa isi acopere cat mai mult corpul, sa poarte palarii largi si ochelari de soare.

Totusi, nu doar razele soarelui sunt vinovate de aparitia cancerului de piele. Exista multi factori de risc care ar putea creste probabilitatea ca o persoana sa dezvolte cancer de piele, inclusiv:

Cum puteti preveni aparitia cancerului de piele

- Evitati orele de varf in zilele insorite. Razele UV daunatoare ale soarelui sunt mai puternice atunci cand, soarele este situat chiar deasupra capului dumneavoastra: intre orele 10-14. In aceasta perioada a zilei, incercati sa ramaneti in interior. Mergeti la plaja sau planificati-va activitatile in aer liber in afara acestor ore sau relaxati-va la umbra.

Intensitatea razelor UV nu are legatura cu temperatura sau stralucirea soarelui. Daca doriti ca pielea dumneavoastra sa nu fie afectata de razele nocive ale soarelui, feriti-va sa va expuneti in acest interval orar.

- Incercati sa nu va ardeti pielea la soare. Chiar si o arsura solara poate sa creasca riscul aparitiei melanomului. Mai mult de cinci arsuri solare cresc riscul ca viata dumneavoastra sa fie amenintata de forma mortala a cancerului de piele.

- Purtati haine care sa va protejeze pielea si care blocheaza patrunderea razelor solare. Medicii recomanda purtarea de haine care sa fie fabricate din fibre strans tesute sau tesaturile sa fie tratate cu substante chimice care sa blocheze patrunderea razelor soarelui. In orice caz, important este ca in zilele insorite sa va imbracati cu haine lejere care sa va acopere corpul si sa-l protejeze de razele ultraviolete ale soarelui.

- Evitati solarele si lampile pentru bronzat. Acestea emit radiatii UVA intr-o concentratie de 2-4 ori mai puternice decat lumina naturala a soarelui. Radiatiile UVA cauzeaza arsuri ale pielii, imbatranesc pielea prematur si pot declansa cancer de piele. Inclusiv radiatiile de tip UVB eliberate de lampile pentru bronzat sunt un factor declansator important al cancerului de piele.

- Acoperiti-va capul cu palarie de soare. Purtarea de palarii de soare este o modalitate de a va proteja partea superioara a corpului impotriva razelor solare. Specialistii recomanda purtarea de palarii cu boruri largi care pot proteja nu doar capul, ci si gatul, ochii, urechile si fruntea. Evitati sa purtati palarii din paie pentru ca acestea nu sunt fin tesute si soarele poate ajunge la pielea dumneavoastra prin lucratura acestora. Indiferent de tipul palariei, asigurati-va ca aceasta este confortabila.

- Purtati ochelari de soare. Cancerul poate afecta chiar si ochii. Acest tip de cancer poarta denumirea de cancer ocular. Ca si in cazul cancerului de piele, expunerea la soare este un factor major de aparitie a acestuia. Oamenii care au pielea alba sau cei cu ochii verzi sau albastri sunt mai sensibili. Pentru o protectie mai buna, alegeti ochelari de soare curbati, care sa acopere cat mai bine pielea delicata din jurul ochilor. Asigurati-va ca lentilele acestora blocheaza lumina UVA si UVB a soarelui, in proportie de 99%.

- Protejati-va buzele. Multe rujuri de buze nu contin factor de protectie solara. Achizitionati-va un balsam special pentru buze care sa aiba un factor de protectie solara de cel putin 30 si care sa blocheze atat razele UVA, cat si pe cele UVB ale soarelui. Utilizati-l cat mai des pe parcursul zilei si nu uitati sa-l folositi de fiecare data cand ati terminat de mancat.

- Analizati-va si evaluati-va alunitele cat de des puteti. Verificati in mod regulat daca alunitele dumneavoastra si-au modificat forma, marimea, conturul si culoarea. Faceti acest lucru in mod special daca in familia dumneavoastra au existat cazuri de cancer de piele. Utilizati o oglinda in care sa puteti vizualiza o parte cat mai mare din corpul dumneavoastra. Este o idee buna sa notati schimbarile pe care le observati sau chiar sa faceti poze. Daca veti constata modificari ale alunitelor, consultati imediat medicul dermatolog.

- Urmati o dieta adecvata, bogata in antioxidanti. Afinele, rodia, murele, dar si alte alimente sunt bogate in acid elagic si antociani, antioxidanti care lupta impotriva oricarui tip de cancer.

In plus, consumati alimente care contin vitamina A - cea care poate reduce riscul aparitiei melanomului. Flavonoidele care se gasesc in struguri si alte fructe neutralizeaza activitatea radicalilor liberi care pot deteriora celulele pielii. Cafeaua contine cafeina care absoarbe lumina ultravioleta si suprima activitatea unei enzime care stimuleaza aparitia cancerului de piele provocat de razele ultraviolete ale soarelui. In plus, cafeina contribuie la eliminarea celulelor atipice ale pielii.

- Acordati atentie luminii soarelui care se reflecta. Nu doar lumina directa a soarelui este vinovata de dezvoltarea cancerului de piele. Acelasi efect negativ il au si reflexiile razelor solare. Soarele se poate reflecta in apa, nisip, beton, zapada etc. De aceea, este indicat sa va protejati zilnic, in zilele insorite, de razele ultraviolete ale soarelui, chiar daca stati la umbra. Cand schiati, nu uitati sa purtati ochelari de soare sau sa folositi creme de protectie solara.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Indicatiile vaccinului anti-HPV in prevenirea cancerului de col uterin Cancerul de piele: tipuri, preventie, tratament Soarele, prieten sau dusman: cancerul de piele Petele pe piele pot indica diferite afectiuni Top 8 forme de cancer la barbati Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Informatii generale despre cancer Dieta anticancer - Sfaturi alimentare pentru prevenirea si lupta impotriva cancerului Ce este cancerul gastrointestinal? Depistarea si prevenirea bolilor cu transmitere sexuala Leziunile cutanate precanceroase si cancerul de piele