Fitnessul cardiovascular

Actualizat: 17 Octombrie 2011
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Fitnessul cardiovascular este fitnessul care implica inima, sangele si vasele de sange. Cardio este un cuvant care se refera la inima, iar termenul vascular se refera la vasele de sange. Dintre toate tipurile de fitness, acesta este unul din cele care ajuta o persoana sa se simta mai bine, sa aibe o stare mai buna de sanatate si sa se bucure mai mult de viata.

Fitnessul cardiovascular contribuie la mentinerea sub control a greutatii si la obtinerea unei siluete de invidiat. Cei care aleg acest tip de activitati fizice vor avea un muschi al inimii mai puternic decat cei care nu practica exercitii fizice.

Tipuri de fitness cardiovascular

Exista diverse exercitii fizice care pot mentine sanatatea inimii. Fiecare trebuie sa aleaga activitatea care i se potriveste cel mai bine. Printre acestea se enumera:
- dans aerobic sau step
- tae bo
- atletism
- jogging
- alergari rapide
- canotaj
- ski
- inot
- curse de masina (raliu)
- ciclism.

Fiecare trebuie sa ia in considerare ca unele activitati pot fi mai eficiente decat altele in cresterea frecventei cardiace. Atunci cand o persoana foloseste doua grupe musculare majore in cadrul unui sport (inot sau dans aerobic, de exemplu) creste sansa ca activitatea inimii sa fie mai intensa si sa fie mentinuta un ritm adecvat al batailor inimii. Folosind doar un singur grup muscular major (cum este cazul mersului pe jos sau ciclismului) este mai dificil sa se atinga o frecventa cardiaca optima.

Beneficiile fitnessului cardiovascular

Fitnessul cardiovascular ofera multiple beneficii, sanatatii.
- Viata mai lunga. Cu cat functiile inimii se desfasoara la capacitate maxima, iar circulatia sangelui este mai intensa, cresc sansele de a trai o viata lunga si sanatoasa. In plus, anumite boli cardiovasculare pot fi prevenite prin aceste tipuri de exercitii, iar altele ameliorate. O dieta sanatoasa, lipsita de stres, alaturi de exercitii fizice cardiovasculare reprezinta combinatia ideala pentru o viata indelungata.

- Un corp frumos si mai multa incredere in sine.
Fitnessul cardiovascular imbunatateste capacitatea organismului de a oxida grasimea corporala, iar corpul persoanei care va face activitati fizice de acest gen va fi mai suplu si mai puternic. Iar acest lucru va duce la cresterea increderii in sine, amplificarea performantei optime a organismului si aparitia unei stare generale de bine.

- Imbunatatirea frecventei cardiace. Cu cat o persoana include in cat mai des fitnessul cardiovascular in activitatile de zi cu zi, cu atat inima va functiona mai eficient. Asfel inima va pompa mai mult sange la fiecare bataie, spre deosebire de persoanele care nu practica activitati fizice, la care sustinerea cardiaca a efortului implica cresterea frecventei cardiace (inima trebuie sa bata mai repede petnru a trimite sangele oxigenat la periferie).

- Cresterea rezistentei. Pe masura ce o persoana face mai multe exercitii cardio va creste capacitatea acesteia de a rezista la efort, fara sa apara oboseala.


Citeste si despre:

Fitness (exercitii pentru o conditie fizica buna) Cum va ajuta exercitiile fizice sa va cresteti nivelul de testosteron De ce nu obtineti rezultate in urma antrenamentelor fizice, 8 motive posibile L-arginina Mersul pe role: metoda relaxanta pentru arderea caloriilor Muschi vs Grasime Stabilirea unei greutati normale (platoul greutatii optime) Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Mituri despre exercitiile Pilates Beneficiile si pericolele sporturilor de iarna Efectele zaharului din fructe asupra organismului Importanta activitatii fizice in fiecare anotimp Exista vreo legatura intre masa musculara si riscul de boli cardiovasculare Exercitiul fizic - esential in sanatatea organismului Noi abordari in fitness