10 alimente care va protejeaza de soare

Actualizat: 22 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cei mai multi dintre noi considera ca protectia impotriva efectelor negative ale razelor de soare se face numai la exterior.

Adevarul este ca si substantele nutritive sunt la fel de importante ca si lotiunile cu factor de protectie solara, intrucat acestea pot proteja din interior pielea de razele de tip UVB si UVA care cauzeaza cancerul.

De ce aveti nevoie de protectie solara interna

Radiatiile de tip UVB sunt cel mai des intalnite in timpul verii, intrucat acestea sunt cele care cauzeaza arsurile pielii, in prezent exista diverse filtre pentru acestea. Totusi, radiatiile de tip UVA sunt mai dificil de filtrat si pot penetra pielea pana la celulele bazale.

Aceste raze pot distruge colagenul de la nivelul pielii si astfel pot sa apara ridurile. Cremele cu rol de protectie solara se aplica pe stratul exterior al pielii, epiderma care reprezinta doar aproximativ 20% din pielea care acopera corpul.

Astfel ca 80% din derma va avea nevoie de o nutritie adecvata pentru a putea lupta impotriva daunelor rezultate in urma oxidarii si a soarelui, care pot imbatrani pielea in mod dramatic.

O nutritie echilibrata, care ofera protectie maxima impotriva stresului oxidativ este esentiala pentru o piele sanatoasa si tanara.

Cele mai bune alimente pentru protectia pielii

Ati putea fi surprinsi sa aflati ca multe dintre alimentele comune ofera o oarecare protectie a pielii impotriva razelor solare potential daunatoare, de la interior spre exterior. Acest aspect de protectie al produselor alimentare este explicat prin prezenta anumitor compusi antioxidanti.

Plantele produc antioxidanti in tesuturi care protejeaza celulele acestora de distrugerea prematura declansata de expunerea la caldura, lumina, aer, umiditate sau timp.

Cand o persoana mananca o cantitate mai mare de plante care contin antioxidanti, cu ajutorul acestor medicamente naturale pot asigura protectia celulelor corpului, inclusiv a celulelor pielii. Prin consumul anumitor alimente, in special a celor care sunt viu colorate, se va reduce deteriorarea pielii cauzata de expunerea la razele soarelui de tip UVA si UVB.

- Ardei colorat - Ardeii rosii, galbeni, portocalii care au un aspect minunat si un gust dulce, au culoarea gratie pigmentilor naturali numiti carotenoide. Acesti antioxidanti se convertesc in vitamina A in organism si ajuta la protejarea celulelor pielii prin stoparea distrugerii stratului subtire de lipide care inconjoara celulele pielii.

- Dovlecel de vara - Poate fi introdus in sendvisuri, in compozitia bruschetelor sau consumat sub forma de salate. Dovlecelul contine carotenoizi care vor apara pielea de razele soarelui.

- Rosii coapte - Rosiile coapte sunt un deliciu la fiecare masa. Antioxidantul numit licopen care se gaseste in rosii reduce sensibilitatea pielii la soare, prevenind arsurile solare. In cazul rosiilor, in urma fierberii, cantitatea de licopen creste. Pasta de tomate contine mai mult licopen decat rosiile proaspete. Oamenii care consuma aproximativ un sfert de ceasca de pasta de tomate pe zi vor suferi de mai putine arsuri solare si pielea lor va fi mai protejata.

- Spanac - Spanacul este benefic pentru sanatate. Vitaminele prezente in spanacul crud ofera protectie eficienta impotriva soarelui, in mod natural, iar procesul de imbatranire al pielii va fi incetinit.

Antioxidantii prezenti in frunzele verde inchis ale spanacului vor distruge radicalii liberi proveniti de la soare. In urma studiilor s-a demonstrat ca la persoanele care au un istoric medical de cancer de piele care au consumat o portie de verdeturi pe zi a scazut riscul de a dezvolta noi tumori cu peste 50%. Mancati spanac usor fiert pentru a maximiza absorbtia de antioxidanti (mai ales vitamina E) si fito-antioxidanti, cum ar fi betacaroten.

- Pepene verde - Pepenele verde este si acesta bogat in licopen, cel care le ofera culoarea rosie. Consumati acest fruct delicios pentru ca pielea dvs. sa fie protejata de razele soarelui.

- Ceai verde - Ce nu face ceaiul verde pentru sanatate? Acesta imbunatateste functia cardiovasculara, are o activitate demonstrata anticancer, sprijina sistemul imunitar, detoxifica organismul, controleaza greutatea si chiar protejeaza celulele pielii care au fost expuse la raze UVA si UVB.

Ingredientele secrete sunt compusii antioxidanti numiti catechine polifenoli care au un rol important de aparare. Pentru ca ziua sa inceapa bine, beti ceai verde in fiecare dimineata.

- Cacao - Cacao este o substanta foarte sanatoasa care contine 712 compusi, dintre care multi au rol antioxidant puternic si protectiv pentru piele. Flavonolii prezenti in cacao protejeaza inima, reduc riscul de atac de cord, accident vascular cerebral si previn hipertensiunea arteriala, dar aceiasi compusi apara si celulele pielii. Mancati ciocolata neagra si cacao organice.

- Boabe albastre si violete - Coacaze, afine, fructe de acai, murele ce au toate in comun? Sunt bogate in pigmenti care le ofera culoarea violet numiti anticiani. Acestia sunt unii din cei mai puternici compusi cu rol de aparare al organismului, care contribuie la reducerea riscului aparitiei multora dintre bolile cronice si degenerative si ofera protectie excelenta impotriva razelor ultraviolete. Mancati cat mai multe fructe de padure, care pe langa faptul ca sunt delicioase mentin sanatatea organismului.

- Radacina de tumeric - Aceasta radacina de culoare galbena contine niste compusi numiti curcumina cu efect antiinflamator care sustin sistemul imunitar, imbunatatesc activitatea creierului si protejeaza pielea. Curcumina sau tumericul poate face parte din compozitia mancarurilor pe care le preparati.

- Peste - Acizii grasi Omega-3 ofera o protectie excelenta atat pentru inima, cat si pentru piele. Acestia sunt esentiali pentru o stare buna de sanatate si bunastare generala. Ajuta la mentinerea sanatatii celulelor pielii.

Doar pentru ca unele dintre alimente ofera protectie impotriva razelor nocive ale soarelui nu inseamna ca este suficient sa le consumati, iar apoi puteti sa va expuneti la soare toata ziua. Daca va expuneti la soare, veti beneficia de protectia antioxidantilor care actioneaza in interiorul organismului pentru ca pielea dvs. sa fie protejata din interior spre exterior.

Bronzati-va si stati la soare intr-un mod responsabil. Utilizati creme cu rol de protectie solara si bucurati-va de vara in conditii de siguranta.

Alimente care va sensibilizeaza la razele soarelui

In compozitia unora dintre alimente si medicamente pot exista substante foto-iritante care vor creste sensibilitatea la soare si la razele daunatoare ale acestuia. Printre acestea se numara:

- zaharina;
- telina;
- morcovii;
- lime;
- smochinele;
- pastarnacul;
- ibuprofenul;
- uleiurile esentiale de citrice cum ar fi cel de bergamota.


Citeste si despre:

Alimente bogate in vitamine Frumusete din interior catre exterior Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta Topul vitaminelor pentru iarna Reguli pentru ingrijirea in mod natural a pielii 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani Nutritia pe timpul verii Protejati-va pielea pe timp de iarna cu ajutorul unui regim alimentar echilibrat Cele 7 substante nutritive esentiale unei diete echilibrate Cum alegi crema de protectie solara potrivita