Beneficiile oferite de mersul pe jos

Actualizat: 05 Aprilie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati



Mersul pe jos este un exercitiu bland cu impact redus, care va poate mentine atat conditia fizica, dar si sanatatea. Mersul pe jos este o forma de activitate fizica accesibila tuturor. Este sigur, simplu si nu are nevoie de practica, iar beneficiile pentru sanatate sunt numeroase.


In cazul persoanelor care merg pe jos exista mai putine probabilitati de a manifesta cancer, boli de inima, accident vascular cerebral, diabet si alte boli mortale. Acestea traiesc mai mult si obtin mai multe beneficii pentru sanatatea mentala si spirituala ca urmare a acestei practici.

Beneficii ale mersului pe jos


1. Mersul pe jos previne aparitia diabetului de tip 2. Specialistii au demonstrat ca o persoana care merge pe jos timp de 150 minute pe saptamana, pierde aproximativ 7% din greutatea corpului si poate reduce cu pana la 58% riscul declansarii diabetului zaharat.


2. Mersul intareste inima, in cazul barbatilor. In urma unui studiu s-a constatat ca rata mortalitatii in randul barbatilor pensionari care au mers mai putin de 1.5 km pe zi a fost de doua ori mai ridicata decat a celor care merg pe jos minim 3 km pe zi.


3. Mersul intareste inima, daca sunteti femeie.
Cercetatorii afirma ca femeile care au mers pe jos timp de trei ore sau mai mult pe saptamana, au avut un risc mai redus de aparitie a atacului de cord sau a altor evenimente coronariene, cu pana la 35% comparativ cu femeile care nu au mers pe jos.


4. Mersul pe jos este bun pentru sanatatea creierului. Specialistii au descoperit ca la femeile care au mers pe jos minim 1.5 ore pe saptamana functia cognitiva s-a imbunatatit si declinul cognitiv a fost mai mic decat la cele care au mers mai putin de 40 de minute pe saptamana.


5. Mersul pe jos este sanatos pentru oase. Cercetarile au aratat ca femeile aflate la menopauza care au mers pe jos aproximativ 1.5 km in fiecare zi aveau o densitate osoasa mai mare la nivelul intregului corp. Mersul pe jos incetineste nivelul de pierdere osoasa de la nivelul picioarelor.


6. Mersul pe jos ajuta la atenuarea simptomelor de depresie.
Cei care merg pe jos 30 de minute intre 5-3 ori pe saptamana, timp de 12 saptamani, vor manifesta cu pana la 47% mai putine simptome de depresie.


7. Mersul pe jos reduce riscul formarii cancerului mamar si de colon. Femeile care au mers pe jos intre 1.15 si 2 ore si jumatate pe saptamana, au avut un risc cu pana la 18% mai scazut de cancer de san, comparativ cu femeile inactive.

Exercitiile fizice pot preveni cancerul de colon. In plus, chiar daca o persoana dezvolta cancer de colon, beneficiile activitatii fizice par sa continue, atat prin cresterea calitatii vietii, cat si prin reducerea mortalitatii.


8. Mersul pe jos imbunatateste nivelul conditiei fizice. Este suficient ca o persoana sa mearga pe jos doar 30 de minute, de trei ori pe saptamana, pentru a-si imbunatati sanatatea cardiovasculara.


9. Chiar si plimbarile scurte sunt eficiente. Un studiu a aratat ca femeile sedentare care fac plimbari scurte pe jos (3-10 minute pe zi) au avut rezultate importante privind imbunatatirea conditiei lor fizice. Cantitatea de grasime din organism s-a redus in cazul plimbarilor de 30 de minute pe zi.


10. Mersul pe jos imbuntateste functia fizica. Cercetarile au demonstrat ca mersul pe jos imbunatateste atat conditia fizica, functia fizica si previne dizabilitatile de ordin fizic la persoanele in varsta.


11. Mersul pe jos sustine viata sexuala. Viata sexuala si activitatea fizica sunt strans legate. Specialistii au confirmat ca femeile cu varste intre 45-55 de ani care au facut exercitii fizice (inclusiv mers pe jos) au constatat o crestere a libidoului, la care s-a adaugat o satisfactie sexuala crescuta.


12. Mersul pe jos ajuta la estomparea durerii cauzate de fibromialgie. Un studiu restrans a constatat ca la femeile cu varsta intre 32-70 de ani, care au mers 60 de minute pe jos, au facut exercitii usoare si stretching de trei ori pe saptamana timp de 18 saptamani, s-a imbuntatit semnificativ mersul pe jos si capacitatea mentala, au fost mai putin obosite si deprimate.

Pregatirea previne aparitia leziunilor


Exista posibilitati destul de mici ca mersul pe jos sa determine leziuni sau traumatisme ca alte tipuri de exercitii fizice. Totusi, ar trebui sa va incalziti inainte pentru a preveni orice tip de prejudiciu, cum ar fi durerea musculara sau aparitia ranilor.

Alte recomandari


Incepeti sa practicati mersul pe jos incet si usor. Daca sunteti in forma fizica, stiti ce aveti de facut. Daca ati fost inactiv o perioada lunga de timp, este bine sa incepeti lent si sa cresteti ritmul doar cand va veti simti confortabil.

Pentru inceput este suficient sa mergeti pe jos doar cateva minute pe zi. De exemplu, cate 10 minute pe zi, iar apoi puteti creste spre 15, timp de doua ori pe saptamana. In urmatoarele saptamani puteti extinde timpul alocat mersului pe jos pana la 30-60 minute, in majoritatea zilelor saptamanii.


Masurati intenstiatea antrenamentului pentru a verifica bataile inimii. Cunoscand ritmul batailor inimii, va puteti permite sa cresteti intensitatea antrenamentului pentru a maximiza sau a incetini, dar si pentru a evita exagerarea.


Inregistrati progresul. Notati recordul legat de distanta, timp pentru a avea surse de inspiratie si motivatie. Totusi, cel mai indicat ar fi sa insumati timpul parcurs pe jos, in fiecare saptamana, luna sau an.


Chiar daca primii pasi din programul de mers pe jos ar putea fi cei mai dificili, pastrati-va obiectivele in minte si nu uitati destinatia: o sanatate mai buna.


Citeste si despre:

Dezvaluirea secretelor celor care fac miscare Solutii simple pentru a scapa de calcaiele crapate 13 obiceiuri sanatoase Managementul stresului Cum functioneaza exercitiile cardio Terapii alternative pentru cancer Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Joggingul Topul motivelor pentru a face exercitii fizice Durerile de calcai – cauze si tratament nechirurgical Distrofia musculara congenitala Sfaturi pentru a slabi sanatos Ce afectiuni poti preveni daca mergi pe jos zilnic?
Cere sfatul medicului ×