Ce ingrediente contin cele mai folosite condimente din lume

Actualizat: 29 Iulie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cele mai folosite condimente din lume imbunatatesc gustul preparatelor culinare, insa va pot sabota in secret silueta, daca nu le cunoasteti exact ingredientele.

Acestea pot furniza calorii suplimentare, al caror numar ajunge sa fie subestimat de cei mai multi consumatori.

In general, condimentele nu au, individual, o valoare nutritiva ridicata. In schimb, ajuta alimentele deja dense in nutrienti sa fie mai aromate, dar si mai calorice.

Compozitia condimentelor populare

Atentie la unele sosuri si arome care pot cauza dureri de cap sau sindromul de colon iritabil! Condimentele care contin gluten sunt periculoase pentru pacientii cu boala celiaca sau alergici la aceasta proteina. Analizati cu atentie ingredientele condimentelor pe care le consumati de obicei si nu neglijati nici aportul lor caloric, in unele cazuri semnificativ.

Mustar

Iute sau dulce, maroniu sau galben, mustarul este un condiment intens aromat, sarac in calorii si recomandat in preparatele cu continut ridicat de grasimi de origine animala. Mustarul este preparat din boabele pisate ale plantei cu acelasi nume, ulei si sare. Daca este necesar sa reduceti aportul de sodiu in alimentatie, tineti cont de faptul ca doar o lingurita de mustar galben contine pana la 60 de miligrame de sare (chiar mai mult, in cazul mustarului Dijon).

Ketchup

Faimosul ketchup a calatorit din SUA, peste Ocean, ajungand si in frigiderele romanilor cu mai multi ani in urma. Este adaugat de regula in sandwich-uri, peste pizza sau cartofi prajiti, fiind apreciat pentru gustul sau dulce sau piperat.

Acest condiment disponibil in supermaketuri nu este recomandat intr-o dieta echilibrata, deoarece contine multe zaharuri si sare adaugate. Daca il preparati acasa, din rosii proaspete, este mult mai sanatos si mai slab caloric. Amestecati pasta de tomate naturala cu o lingura de zahar brun, o lingurita de pudra de usturoi si aceeasi cantitate de ceapa pudra. Puteti adauga si piper, daca va doriti un ketchup iute.

Maioneza

Maioneza este un sos indragit pentru textura cremoasa si gustul deosebit, insa are o reputatie proasta din pricina caloriilor si grasimilor saturate pe care le contine (o lingura de maioneza furnizeaza circa 40 kcal). In compozitia sa se afla oua, ulei din abundenta si sare. Variantele comercializate in magazine contin si alte adaosuri periculoase, de la zaharuri si sodiu, pana la potentiatori de aroma si coloranti artificiali.

Medicii nutritionisti recomanda un consum moderat de maioneza cu continut redus de grasime, pentru prevenirea ingrasarii si a instalarii bolilor cardiovasculare. Un truc util este sa amestecati o cantitate mica de maioneza cu iaurt grecesc, pentru a obtine acelasi sos cremos, dar mult mai slab din punct de vedere caloric.

Sosul barbecue

Foarte popular peste Ocean, sosul barbecue a inceput sa fie consumat si in tara noastra de iubitorii de gratar. Ingredientele sale difera de la un producator la celalalt, daca il cumparati din supermarket. In lista acestora intra, de regula, otet, piper, fulgi de ardei iute, pasta de tomate, ceapa, usturoi si ierburi aromatice.

Aceste sosuri contin de obicei mult zahar adaugat si sodiu, de aceea este bine sa comparati etichetele si sa optati pentru varianta cu cat mai putine zaharuri si sare.

Otetul balsamic

Acest condiment cu statut de delicatesa este produs din sucul strugurilor albi proaspat culesi, fiert pana la reducerea volumului sau initial cu circa 30%, pentru obtinerea unui must care sa fie lasat apoi la fermentat.

Otetul balsamic are un continut redus de calorii, fiind recomandat in dietele echilibrate si care favorizeaza scaderea in greutate. Combinat cu ulei de masline, sare si piper, inlocuieste cu succes orice dressing hipercaloric pentru salate. Totodata, otetul balsamic poate fi folosit si la asezonarea carnii pentru fragezire si aroma.

Otetul balsamic si otetul din vin contin aminoacizi care pot provoca migrene, la fel ca otetul din mere, al carui continut de tanine poate favoriza instalarea durerilor de cap in randul persoanelor susceptibile la aceasta problema de sanatate.

Sosul de soia

Acest condiment indispensabil bucatariei asiatice este produs din boabe de soia fermentate, sare si, deseori, grau. Sosul de soia cu continut redus de sodiu este un condiment cu continut redus de calorii (doar 3 kcal pentru fiecare lingurita consumata). De aceea, poate ajuta la pierderea kilogramelor in plus, atunci cand este folosit ca substituent al marinatelor uleioase si al sosurilor.

Chiar si asa, sosul de soia nu este recomandat hipertensivilor, deoarece poate creste tensiunea arteriala. Daca suferiti de migrene sau de sindromul colonului iritabil, sosu de soia poate fi un declansator ai simptomelor, deci este necesar sa il evitati. Verificati eticheta produsului pentru a observa daca are in compozitie grau, in cazul in care suferiti de boala celiaca sau alergie la gluten.

Sosul salsa

Sosul salsa este preparat din rosii, ceapa si ardei iuti, fiind un condiment sarac de calorii, excelent pentru a fi servit impreuna cu carnea prajita, sendvisuri, chipsuri de cartofi etc. Patru linguri de sos salsa contin aproximativ 30 kcal. Puteti sa il folositi ca inlocuitor pentru maioneza, dressinguri cremoase si alte sosuri grase.

Sosurile salsa cumparate din supermarket pot contine mult sodiu, de aceea este recomandat sa le preparati acasa, mai ales daca suferiti de hipertensiune arteriala. De asemenea, sosurile salsa intens condimentate pot declansa simptomele sindromului de colon iritabil si ale migrenelor. Produsul din comert poate contine gluten.

Crema de hrean

Crema de hrean este un condiment care stimuleaza circulatia sanguina si intensifica aroma fripturii de vita, pui sau peste, fiind servit de multe ori si cu sfecla sau varza. Il puteti adauga si in omleta sau piure, pentru un gust mai intens.

Crema de hrean contine hrean ras, iaurt, miere, mustar, suc de lamaie, piper si sare. In functie de reteta, poate avea in compozitie si smantana. Sortimentele cumparate din supermarket pot contine coloranti alimentari, zaharuri si sodiu in exces, de aceea este de preferat sa il preparati acasa.


Citeste si despre:

7 preparate culinare care sunt mai sanatoase gatite in casa Reducerea aportului de sare din organism Capsunile: surse naturale de antioxidanti Cum pot duce salatele la ingrasare Informatii pe care trebuie sa le aflati despre branza Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Adevarul despre sare si sodiu Boala Parkinson nu este doar un tremurat 10 beneficii pentru sanatate ale alimentelor condimentate 11 plante si condimente care amelioreaza simptomele artritei reumatoide 9 condimente si plante cu reale beneficii asupra pielii