Condimentele utilizate in preparatele de sarbatori dau savoare festinului de Craciun si Revelion.
Insa nu doar aroma lor care aminteste de zilele festive le face sa fie speciale, ci si numeroasele beneficii pe care le aduc sanatatii.
Utilizati cat mai des urmatoarele condimente specifice preparatelor din sezonul rece, pentru feluri de mancare aromate si sanatoase in acelasi timp.
Scortisoara este consumata in mod special pe timpul iernii, parfumul sau unic amintind de sarbatori.
Introdus in bauturi calde, specialitati cu alcool, deserturi sau chiar preparate cu carne si sosuri, acest condiment special creste temperatura interna a corpului, faciliteaza digestia si amelioreaza congestia nazala.
Cele mai importante beneficii ale scortisoarei sunt:
- Reglarea nivelului glicemiei in sange. Condimentul are un efect similar asupra indicelui glicemic, precum anumite medicamente prescrise in tratarea diabetului de tip II.
Totodata, scortisoara previne oscilatiile glicemiei, in special in randul persoanelor rezistente la insulina.
- Tratarea infectiilor fungice. Scortisoara s-a dovedit a fi eficienta in tratarea infectiilor fungice rezistente la medicamente, precum infectiile cu bacteria E.coli si Candida albicans.
- Tratarea gastroenteritei. Datorita proprietatilor sale antibacteriene, scortisoara este un remediu natural impotriva gastroenteritei si a afectiunilor provocate de E.coli, Salmonela sau Campylobacter.
Unele studii au descoperit ca substantele active din scortisoara combat cu succes adenovirusul.
- Ameliorarea simptomelor Sindromului de colon iritabil. Actionand ca un bun agent digestiv, scortisoara amelioreaza senzatiile neplacute ale acestei tulburari intestinale frecvente, asa cum este balonarea.
Condimentul omoara bacteriile si tractul digestiv si ajuta secretiile gastrice sa actioneze corespunzator.
- Prevenirea cancerului. Cercetarile recente au descoperit ca scortisoara poate fi un adjuvant in prevenirea si tratarea tumorilor canceroase, a cancerului gastric si al melanoamelor.
Motivul principal ar fi acela ca scortisoara elimina zaharul in exces, care ajuta celulele canceroase sa se dezvolte.
- Controlul artritei si al osteoporozei. Scortisoara contine un nivel crescut de mangan, mineral necesar in dezvoltarea oaselor si a tesuturilor conjuctive.
Deficienta in mangan favorizeaza instalarea osteoporozei si agravarea simptomelor artritei, asadar scortisoara este un bun aliat al sanatatii osoase.
- Tratarea gripei si a racelii. Condimentul este un remediu natural impotriva gripei si racelilor, grabind procesul de vindecare odata ce s-au instalat simptomele de tuse, stranut si dureri in gat.
Scortisoara dizolva mucozitatile vascoase si ajuta la tratarea tusei iritative si a congestiei bronsice.
- Neutralizarea mirosurilor neplacute. Odata consumata, scortisoara este remediu si impotriva halenei.
- Prevenirea imbatranirii premature. Fiind in top 7 cei mai puternici antioxidanti din lume, scortisoara protejeaza celulele sanatoase ale corpului de actiunea distructiva a radicalilor liberi, prevenind astfel imbatranirea prematura si instalarea diverselor afectiuni asociate cu inaintarea in varsta.
- Imbunatatirea circulatiei sanguine. Scortisoara faciliteaza buna circulatie a sangelui in corp si actioneaza ca un anticoagulant, fiind benefica in mod special cardiacilor.
- Imbunatatirea starii de spirit. Aroma scortisoarei are efecte terapeutice in ameliorarea starilor depresive si reducerea irascibilitatii.
Adaugata frecvent in sosuri cu smantana si branza, preparate cu oua, deserturi cremoase, tarte si bauturi calde, nucsoara este un alt condiment specific perioadei sarbatorilor cu numeroase beneficii pentru sanatate
- Tratarea tulburarilor de somn. Un pahar de lapte cald, aromatizat cu nucsoara in forma de pudra, ajuta la o adormire mai rapida si la obtinerea unui somn de calitate.
- Intarirea sistemului imunitar. Nucsoara este o sursa excelenta de minerale care ajuta sistemul imunitar sa functioneze optim potasiu, calciu, fier si mangan.
- Imbunatatirea sanatatii sistemului digestiv. De secole intregi, nucsoara este folosita in medicina traditionala pentru ameliorarea tulburarilor digestive, de la indigestie si balonare, pana la diaree sau constipatie.
- Protectia cavitatii bucale. Datorita proprietatilor antibacteriene ale nucsoarei, consumul acestui condiment vine in sprijinul sanatatii gingiilor si a danturii.
Nucsoara contine o substanta speciala, numita eugenol, care actioneaza ca un analgezic natural pentru durerile de dinti.
- Protectia sanatatii cerebrale. Nucsoara furnizeaza un compus organic natural numit miristicina, despre care oamenii de stiinta au descoperit ca protejeaza creierul de bolile degenerative, precum sindromul Alzheimer.
- Ameliorarea durerilor musculare. Uleiurile esentiale din nucsoara amelioreaza durerile musculare si articulare, reducand inflamatiile de la acest acest si inlaturand disconfortul.
- Tratarea infectiilor renale. In medicina holistica, nucsoara este prescrisa pentru imbunatatirea circulatiei sanguine si tratarea infectiilor renale.
Cunoscute pentru aroma lor intepatoare, cuisoarele detin capacitati vindecatoare mai putin popularizate.
Gustul bogat, cald si pregnant al acestor condimente este potrivit pentru preparatele dulci, precum deserturile cu crema sau placintele aburinde. Beneficiile principale ale cuisoarelor pentru sanatate sunt urmatoarele
- Tratarea racelii comune. La fel ca scortisoara, cuisoarele fluidifica mucozitatile vascoase, curata sinusurile si faciliteaza eliminarea flegmei acumulare in tractul respirator (actioneaza ca un excelent expectorant).
- Ameliorarea durerilor de dinti. Intrucat au efect antiinflamator si antibacterian, cuisoarele combat cu succes durerile de dinti si previn infectiile de la nivelul cavitatii bucale.
- Reducerea inflamatiilor in corp. Uleiul de cuisoare poate fi folosit in masajul recomandat pentru ameliorarea simptomelor de artrita si reumatism.
- Imbunatatirea sanatatii sistemui digestiv. Cuisoarele au efect relaxant asupra tractului gastro-intestinal, ameliorand varsaturile, diareea, gazele intestinale si durerile de stomac.
- Imbunatatirea performantei sexuale. Cuisoarele actioneaza ca un puternic afrodisiac si ca un adjuvant in tratarea ejacularii premature.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.