6 condimente si plante care tin diabetul sub control!

Actualizat: 10 Martie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Diabetul afecteaza peste doua milioane de romani, tara noastra situandu-se printre tarile cu cea mai mare prevalenta a acestei afectiuni in Europa.

Pentru aceste persoane diagnosticate cu diabet de tip 1 si 2 este important sa duca un stil de viata sanatos, astfel incat sa mentina glicemia sub control.

Din fericire, exista plante si condimente care ajuta la mentinerea glicemiei sub control, dar care previn si aparitia kilogramelor in plus, problema cu care se confrunta diabeticii.

1. Scortisoara

Scortisoara este unul dintre cele mai cunoscute condimente, datorita aromei, fiind ideala la prepararea prajiturilor sau pentru vinul fiert. Vestea buna este ca acest condiment le este util si persoanelor care sufera de diabet, fiindca are componente active, care ajuta la reducerea nivelului de zahar din sange.

Cercetarile au aratat ca persoanele care au consumat doar cateva grame de scortisoara in fiecare zi, pe stomacul gol, au avut o glicemie mai mica. De asemenea, scortisoara ajuta si la scadera nivelului de colesterol rau din sange.

2. Ghimbirul

Ghimbirul este un condiment excelent in lupra cu diabetul, deoarece controleaza nivelul de zahar din sange. Mai multe studii au aratat ca este eficient atat in ceea ce priveste diabetul de tip 1, cat si diabetul de tip 2.

Cantitatea administrata pacientilor cu diabet care au participat la unul dintre studii a fost de jumatate de lingurita.Poti sa bei doua-trei cani de ceai de radacina de ghimbir pe zi.

3.Turmericul

Turmericul, acel condiment galben stralucitor, care da un gust special mancarurilor, este si un medicament natural excelent contra diabetului. Turmericul este util pentru a scadea nivelul de zahar din sange.

Cercetatorii au descoperit, de-a lungul mai multor studii, ca o componenta a acestui condiment indian, curcumina, este cea care ajuta la reducerea simptomelor cauzate de diabetul de tip 2.

Turmericul este, de asemenea, un antiinflamator dovedit, avand si proprietati antioxidante, ceea ce inseamna ca este bun pentru inima.

4. Usturoiul

Usturoiul este un antidiabetic dovedit care contine compusi ai sulfului, care ajuta la reglarea nivelului glicemiei. Un studiu efectuat in SUA a aratat ca persoanele care au luat cate o capsula pe baza de usturoi, in fiecare zi, au avut scaderi ale glicemiei. Mai mult, a fost redus si nivelul trigliceridelor din sange.

Acest condiment este util si pentru a combate complicatiile bolii, pentru ca are un nivel crescut de antioxidanti si ajuta la intarirea imunitatii.

5. Aloe vera

Aloe vera este una dintre cele mai puternice plante medicinale, deoarece contine peste 240 de substante active, care ajuta in diverse procese ale organismului.

Unul dintre beneficiile acestei plante miraculoase este acela ca poate sa scada nivelul glicemiei. Poti lua suplimente de aloe vera sau poti bea cate un pahar cu suc proaspat de aloe.

6.Ginseng

Ginsengul a fost folosit in scopuri medicinale de secole intregi, unul dintre motive fiind ajutorul pe care il da persoanelor cu diabet. Aceasta planta ajuta la cresterea sensibilitatii la insulin si reduce complicatiile asociate cu diabetul.

Aceasta poate ajuta chiar si la metabolizarea carbohidratilor, o problema comuna pentru persoanele cu diabet zaharat de tip 2. Pentru a adauga ginseng in dieta ta, il poti lua sub forma de suplimente sau poti bea una-doua cani cu ceai de ginseng, zilnic.


Citeste si despre:

Genetica diabetului Esti predispus la diabet de tip 2? Programul national de diabet zaharat Ingrijiri pentru diabeticii cu deficiente de vedere (vedere slaba) Monitorizarea consumului de carbohidrati la copiii diabetici 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Teste de laborator utile in monitorizarea diabetului zaharat Diabetul si exercitiile fizice Masurarea carbohidratilor la femeile cu diabet zaharat gestational Diabetul si menopauza, o dubla provocare Consumul de alcool si diabetul zaharat