Ce contin cartofii prajiti de la renumitele fast-food-uri?

Actualizat: 25 August 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cartofii prajiti de la binecunoscutele fast-food-uri sunt departe de a fi simpli cartofi. S-a descoperit ca acestia contin 19 ingrediente.

Ce preferati intre cartofii prajiti acasa si cei de la fast-food? Sigur veti alege a doua varianta! Ei bine,o firma a publicat lista ingredientelor.

Este importanta o precizare, si anume ca reteta poate varia de la o tara la alta, in functie de recomandari si de exigentele agentiilor de siguranta a alimentelor.

Produsele folosite in fast-food-uri

Dintre acestea, cateva sunt destul de nocive pentru sanatate:

Cartofii – de calitate indoielnica de cele mai multe ori.

Uleiul de sofranel – acest ulei contine Omega 6 si putin Omega 3 sau el lipseste. Absenta Omega 3 poate cauza inflamari si poate provoca aparitia mai multor boli. Prezenta Omega 6 in acest ulei mareste riscul inflamator.

Acidul citric (E330) – la baza, acidul citric este prezent in mod natural in corpul uman si in lamai. sunt firme care nu folosesc aceasta versiune. Faimosul E330 este folosit foarte des in alimentatia industriala. Se prepara prin fermentatie fungica, sintetizata de mucegaiul negru.

Pirofosfatul (E220) – numit si acid de sodiu. Acest compus este folosit pentru a oferi cartofilor prajiti culoarea aceea apetisanta si bine rumenita caracteristica firmei. Consumat in cantitati mari, acest ingredient poate provoca inflamatii la nesfarsit, putand ajunge pana la osteoporoza.

Dextroza – daca acesti cartofi prajiti sunt la fel de savurosi de fiecare data, este din cauza prezentei extrem de mare a zaharului in alimentul despre care vorbim. Daca mancati prea multi cartofi prajiti dintr-odata, riscati sa vi se mareasca extrem de mult continutul de zahar din sange si sa forteze metabolismul sa pastreze surplusul sub forma de grasime.

Uleiul de canola (rapita) – este un organism modificat genetic, nu este cel original. Nu este altceva de spus despre acest ingredient.

Dimetilpolixiloxanul (E900) – acest ingredient nu este prezent doar in cartofii prajiti, dar si intr-o gama variata de produse alimentare de tip fast-food, dar si in produsele cosmetice ca sampoane, demachiant sau chiar produse de intretinere.

Uleiul in care se prajesc cartofii – este special conceput pentru a praji produsul. Este vorba despre un amestec compus din 7 uleiuri diferite, dintre care cele mai multe sunt modificate genetic: ulei de soia (modificat genetic), acid citric (modificat genetic), ulei de canola (modificat genetic), ulei de porumb (modificat genetic), ulei de soia hidrogenata cu tert-butil-hidro-chinona (modificat genetic) si polidimetilsiloxan.

TBHQ (tert-butil-hidro-chinona – E319) – este un antioxidant chimic extrem de daunator pentru sanatate. De fapt, acesta este capabil sa modifice ADN-ul persoanei daca este consumat o perioada lunga de timp si totodata este suspect de a fi extrem de cancerigen. TBHQ-ul este legat de numeroasele cazuri de dezechilibru hormonal, de probleme cutanate si respiratorii. Aceasta substanta este pe baza de petrol si se regaseste in 18 articole ale anumitor meniuri.

Uleiul de soia hidrogenat – hidrogenarea acestui ulei sanatos presupune modificarea si anularea tuturor binefacerilor reale pentru sanatate.

Amatorii produselor fast-food o stiu prea bine: dupa o masa copioasa, dupa cateva minute sau dupa cateva ore, se instaleaza foamea. Dar de ce?

Exista 2 tipuri de zaharuri: lente si rapide. In alimentele tip fast-food, se regasesc cele rapide, la nivelul inalt al glicemiei. Primind o anumita cantitate de glicemie, corpul secreta insulina. Aceasta este cea care va face zaharul sa penetreze celulele, pentru a evita sa ramana in sange.

Din pacate, atunci cand se grabeste procesul, zaharul se transforma in grasime. Ca rezultat, muschii nu vor folosi decat zaharul care patrunde in celule. Deci, energia stocata se termina rapid. Si pentru ca digestia acestor tipuri de alimente este rapida, senzatia de foame apare imediat dupa ce ati mancat.

Pe termen scurt, corpul inmagazineaza grasime, iar pe termen lung consecintele sunt mai neplacute: celulele devin mai insensibile la insulina, favorizand diabetul de tip 2 si alte boli cronice.


Citeste si despre:

Legea privind interzicerea mancarii fast-food in scoli Fereste-te de boli, cu ajutorul alimentelor naturale Carbohidrati benefici si nocivi pentru organism 10 pericole alimentare Despre vara si prea multe calorii Inceperea noului an scolar: 3 recomandari pentru gestionarea stresului copiilor Cum sa pregatiti o pizza sanatoasa Alimente care dau dependenta Sfaturi care va ajuta sa faceti alegeri alimentare sanatoase Alimente recomandate pentru mentinerea sanatatii 5 alimente pe care nu trebuie sa le mananci niciodata inainte sa faci sport