7 ingrediente speciale cu efect de intinerire a pielii

Actualizat: 28 Aprilie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Alegerea produselor care au in compozitie ingrediente speciale cu efect de intinerire a pielii nu este intotdeauna usoara.

Tesutul cutanat isi pierde capacitatea de retinere a nivelului optim de umiditate in celule odata cu trecerea timpului, iar productia de colagen si elastina (substante cu rol in mentinerea sanatatii si fermitatii pielii) scade pe masura ce aniversarile curg.

Specialistii in cosmetica si intretinere a pielii ofera ponturi pretioase pentru selectarea acelor creme, lotiuni si seruri cu adevarat eficiente, care va ajuta sa va pastrati aerul tanar, proaspat si seducator pana la varste inaintate.

Substante pentru ingrijirea pielii

Informarea este cea mai importanta arma din arsenalul personal al resurselor de infrumusetare. Aflati care sunt ingredientele performante pentru intinerirea pielii si discutati cu dermatologul dumneavoastra despre cele mai bune optiuni pe care sa le aveti in vedere.

1. Ceramidele

Membrana celulelor cutanate contine, in mod natural, moleculele de lipide numite ceramide. Acestea au rolul de a preveni reducerea periculoasa a nivelului de umiditate in tesutul cutanat, de aceea deficitul lor atrage dupa sine deshidratarea pielii si aparitia semnelor de imbatranire.

Prin urmare, ceramidele naturale sau sintetice au ajuns sa fie adaugate in lista de ingrediente ale produselor destinate ingrijirii pielii mature, avand un efect puternic de retinere a apei in interiorul celulelor cutanate. Studiile au descoperit ca pacientii care sufera de eczema sau psoriazis prezinta un nivel semnificativ redus de ceramide in piele, astfel explicandu-se simptomul uscarii grave si descuamarii dermei.

Asadar, utilizand creme sau lotiuni imbunatatite cu ceramide, preveniti eficient deshidratarea pielii, primul pas catre imbatranirea acesteia inainte de vreme.

2. Acizii grasi esentiali

Cu numeroase functii importante in organism, acizii grasi esentiali sunt ca un veritabil combustibil de care celulele cutanate au nevoie pentru procesele biologice de baza care stau la baza sanatatii si stralucirii pielii.

Intrucat corpul nu poate produce singur cantitati mari de acizi grasi esentiali, acesti nutrienti pot fi absorbiti prin hrana care ii contine sau, direct in piele, prin produsele care ii au in compozitie.

Uleiul de masline, fructele de avocado, uleiul de migdale sau untul de shea sunt surse minunate de acizi grasi esentiali, alaturi de alimente precum somonul, macroul, nucile, soia, semintele de in sau de floarea soarelui.

3. Acidul hialuronic

Molecula de acid hialuronic absoarbe de 1000 de ori mai multa apa decat propria sa greutate. Aceasta descoperire stiintifica importanta a condus la utilizarea acestei substante in mentinerea sanatatii si tineretii pielii.

Actiunea rapida si eficienta de hidratare a acidului hialuronic sporeste eficacitatea elastinei si a colagenului, asigurand astfel intretinerea supletei si a prospetimii pielii. Un alt avantaj incontestabil al acidului hialuronic este acela ca, prin textura sa usoara si deloc uleioasa, se potriveste oricarui tip de piele, inclusiv celei grase (seboreice).

4. Glicerina, glicolii si poliolii

Acest trio puternic de ingrediente fac parte din categoria humectantilor, care actioneaza prin atragerea umiditatii in interiorul celulelor cutanate si mentinerea ei perioade lungi de timp. Chimistul american specializat in cosmetica, Jim Hammer, explica modul in care glicerina reactioneaza in contact cu particulele de apa din aer aceasta absoarbe umiditatea din atmosfera daca este lasata descoperita, pana cand compozitia sa ajunge sa fie 20% apa si 80% glicerina.

Tocmai aceasta caracteristica a glicerinei o recomanda in lista ingredientelor multor sapunuri hidratante si lotiuni de curatare, care purifica pielea fara sa o deshidrateze. Glicolii si poliolii actioneaza similar glicerinei, regasindu-se pe eticheta produselor cosmetice si sub denumirea de propilenglicol si butilenglicol.

5. Sodiu APC

Un alt tip de humectant este sodiul APC, care se regaseste in mod natural in proteinele din tesutul cutanat, facilitand absorbtia apei in celule. Proprietatile sale absorbate excelente il recomanda ca ingredient esential in intinerirea pielii, crescand eficacitatea cremelor cu efect de hidratare. Sodiul APC mai este utilizat si in produsele de ingrijire a parului uscat.

6. Acidul alfa lipoic

Acidul alfa lipoic este unul dintre cele mai puternice ingrediente anti-aging, antioxidante si antiinflamatorii, fiind numit si antioxidantul universal, datorita faptului ca este solubil atat in apa, cat si in grasimi.

Prin urmare, aceasta substanta este absorbita usor prin straturile de lipide ale pielii, functionand atat ca o bariera de protectie impotriva actiunii radicalilor liberi, cat si ca un agent de mentinere a umiditatii in interiorul celulelor.

Acidul alfa lipoic este de 400 de ori mai puternic decat actiunea combinata a vitaminelor E si C (amandoua recunoscute pentru proprietatile lor antioxidante). Substanta aduce beneficii majore cand este aplicata topic. Cand este introdusa in cremele pentru ochi, ajuta la reducerea pungilor inestetice. Efectele sale antiinflamatorii reduc roseata si ajuta la uniformizarea pigmentului pielii.

Mai mult decat atat, acidul alfa lipoic micsoreaza dimensiunea porilor si confera o stralucire aparte tesutului cutanat. Totodata, estompeaza aspectul liniilor fine si al ridurior. Acest ingredient are si capacitatea de a regla productia de oxid nitric, ce controleaza fluxul sanguin in piele. Procesul conduce la recapatarea stralucirii si nuantei sanatoase a tesutului cutanat.

7. Vitamina Ester C

Multe produse de ingrijire a pielii si reintinerire a acesteia contin antioxidanti, insa unii dintre acestia pot avea un efect iritant, asa cum este cazul vitaminei C in forma acidului ascorbic. Ceea ce putina lume stie este ca exista doua tipuri de vitamina C - solubila in apa si solubila in grasimi, cu proprietati distincte.

Vitamina Ester C este solubila in grasimi si actioneaza ca un puternic agent anti-ageing, prin capacitatea sa antioxidanta superioara. Intrucat rezida mai mult timp in membrana celulelor grase, regereaza continuu vitamina E epuizata prin lupta acesteia cu radicalii liberi.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Beneficiile uleiului de ricin Modalitati de a combate celulita Proceduri cosmetice: alegerea produselor de ingrijire a pielii - cunoasterea ingredientelor lor Ingrijirea pielii prin metode naturale 8 sfaturi de la profesionisti pentru imbunatatirea aspectului pielii Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Obiceiuri nepotrivite care duc la aparitia ridurilor Top 5 sfaturi anti-imbatranire ale dermatologilor Muraturile, un aliment minune. Beneficii si contraindicatii Terapia Mayr sau tehnica de intinerire a corpului, mintii si spiritului Proceduri cosmetice fara bisturiu