Beneficiile pentru sanatate ale consumului de usturoi

Actualizat: 10 Septembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Adevarul despre usturoi este usor de descoperit. Ce este interesant este faptul ca de-a lungul timpului, calitatile sale au fost confirmate.

In prezent, usturoiul este considerat important gratie modului in care acesta poate ajuta la prevenirea a multiple boli.

Usturoiul a fost folosit inca din Evul Mediu pentru o sanatate optima.

Oamenii de stiinta au descoperit noi utilizari interesante ale acestui aliment si beneficiile pe care aceasta le poate oferi.

Rolul pozitiv al usturoiului pentru sanatate

- Tratarea cancerului - Da, usturoiul poate ajuta inclusiv in tratarea cancerului.

Studiile au aratat ca anumite substante din compozitia usturoiului, cum ar fi dialil disulfidul, au efecte veritabile in distrugerea celulelor canceroase si ajuta la dezvotlarea unui sistem imunitar puternic.

Usturoiul este cunoscut pentru reducerea dezvoltarii tumorilor papilare.

- Echilibrarea tensiunii arteriale - Uimitor dar adevarat.

Usturoiul poate ajuta la echilibrarea hipertensiunii arteriale.

Medicina traditionala din Asia recunoaste faptul ca usturoiul este eficient in controlarea hipertesiunii arteriale, fapt confirmat de specialistii din intreaga lume.

Pentru ca usturoiul sa contribuie la scaderea tensiunii arteriale, puteti consuma suc proaspat, un catel de usturoi in lapte cald sau pur si simplu un catel de usturoi, in fiecare zi.

- Usturoiul este cunoscut pentru faptul ca ajuta la vindecarea infectiilor urechii la copii.

Acesta actioneaza ca antibiotic natural, fara efecte secundare intrucat are puternice proprietati antibacteriene si antimicrobiene.

Sucul crud obtinut din cativa catei de usturoi poate fi introdus direct in ureche.

Acest lucru poate determina durere, intrucat ustoroiul incepe sa actioneze asupra microbilor care au declansat infectia.

Durerea nu va persista foarte mult timp, iar infectia va fi inlaturata.

- Usturoiul ca antibiotic - Usturoiul este un antibiotic natural si cea mai buna parte este ca acesta nu distruge si bacteriile sanatoase.

Destul de multe persoane folosesc usturoiul ca antibiotic, in mod eficient.

- Cresterea nivelului de antioxidanti - Usturoiul stimuleaza cresterea nivelului de antioxidanti din organism, ajuta la scaderea valorilor glucozei serice si a tensiunii arteriale.

- Usturoiul ajuta la eliminarea toxinelor din organism, fiind o alternativa buna de detoxifiere.

- Usturoiul contine alicina, un compus puternic care actioneaza ca antibiotic si ajuta la vindecarea infectiilor cutanate.

Este interesant de stiut ca alicina se formeaza doar atunci cand usturoiul este taiat sau zdrobit.

- In trecut usturoiul era recunoscut nu doar pentru faptul ca respingea vapirii ci si pentru faptul ca ajuta la vindecarea ranilor si vanatailor.

De asemenea, usturoiul era un tratament popular pentru indigestie si balonare.

- Usturoiul are efecte benefice si asupra pielii. Consumul regulat de usturoi tonifica pielea si o face neteda, iar unghiile devin mai tari.

Un alt avantaj este ca usturoiul poate tine sub control matreata.

Consecintele consumului exagerat de usturoi

Exista desigur si unele efecte secundare pe care trebuie sa le luat in considerare inainte de a consuma cantitati mari de usturoi, pentru a obtine toate aceste beneficii.

Orice, consumat cu moderatie functioneaza bine, dar daca se exagereaza, apar efecte negative.

- Mirosul neplacut al corpului - Daca o persoana va consuma prea mult usturoi va observa ca organismul sa va incepe sa miroasa a usturoi.

Acest lucru este rezultatul faptului ca usturoiul este secretat prin pori si fenomenul va persista pana cand usturoiul va fi complet eliminat din organism.

Mirosul corpului poate fi jenant si poate provoca destul de mult stres.

- Respiratie dezagreabila - Consumul unei cantitati prea mari de usturoi crud poate cauza respiratie urat mirositoare si acest lucru ar putea afecta viata sociala a consumatorului.

Singura modalitate de a contracara acest lucru este sa se consume usturoi crud, impreuna cu mancare si acest lucru sa se faca, de preferat, inainte de a merge la culcare.

- Probleme de digestie - Prea mult ustoroi nu poate decat sa faca rau, intrucat acesta poate sa arda mucoasa stomacului si sa provoace durere accentuata.

- Alergii - Pentru unele dintre persoanele alergice, usturoiul ar putea declansa eruptii cutanate, febra sau varsaturi. Acesta ar putea reactiona negativ in prezenta unor anticoagulante.

- Botulism - Sulful din usturoi poate declansa chiar si botulism, care determina tulburari severe de stomac sau chiar deces.

Utilizarea usturoiului ca medicament

Un catel de usturoi pe zi este, de cele mai multe ori, valoarea recomandata in scopuri medicale. Usturoiul contine o serie de nutrienti, vitamine si minerale dar si fitochimicale.

Cum sa consumati usturoiul in siguranta

Usturoiul poate fi consumat in siguranta de majoritatea adultilor. Cu exceptia aromei sale intense si a faptului ca provoaca transpiratie, usturoiul are putine efecte secundare.

Totusi, trebuie sa stiti ca exista anumite reguli pentru a fi in siguranta in urma consumului de usturoi:

- daca sunteti alergici la plante din familia liliaceae, inclusiv ceapa, praz, arpagic sau flori cum ar fi zambilele si lalelele, evitati usturoiul.

Perosanele care sunt alergice la usturoi pot manifesta diverse reactii, fie ca inhaleaza, consuma sau aplica usturoiul pe piele.

- oamenii care urmeaza sa suporte interventii chirurgicale sau dentare, femeile insarcinate si cei cu tulburari de coagulare, ar trebui sa evite sa consume cantitati mari de usutroi in mod regulat din cauza proprietatii acestuia de a subtia sangele, fapt ce a putea provoca sangerari excesive.

Cei care utilizeaza anticoagulanti, aspirina si antiinflamatoare nesteroidiente nu ar trebui sa consume si usturoi decat dupa ce primesc avizul medicului privind cantitatea pe care o pot ingera.

Usturoiul poate interactiona cu actiunea anticonceptionalelor, ciclosporinei si altor medicamente.

De asemenea, reduce eficacitatea anumitor medicamente antivirale utilizate pentru tratamentul SIDA-HIV. Femeile care alapteaza au constatat ca usturoiul ofera laptelui o aroma pe care copilul o poate respinge.

Consumul unei cantitati mari de usturoi poate irita mucoasa stomacului si poate determina arsuri stomacale, dureri abdominale, flatulenta, diaree sau constipatie.

Fiti precauti in utilizarea usturoiului daca aveti un stomac sensibil.

Daca se aplica direct pe piele, usturoiul poate provoca arsuri, iar acest lucru este valabil mai ales in cazul copiilor.

Daca ati decis ca usturoiul sa faca parte din stilul dvs. de viata, asigurati-va ca mancati un usturoi organic ce are toate calitatile acestei plante.

In magazine poate fi intalnit usturoi tratat chimic care nu are nici unul din beneficiile usturoiului natural.

Daca usturoiul este inflorit, inseamna ca acesta si-a pierdut mare parte din compusii sai valorosi.


Citeste si despre:

Beneficiile surprinzatoare ale rosiilor pentru sanatate Semintele de dovleac, un adevarat elixir pentru sanatate! Alimentele colorate: ce beneficii aduc sanatatii si cum le alegem Tratamente alternative pentru astm Cum se administreaza probioticele pentru maximum de beneficii? Delfino Romania – manifest pentru sanatatea ta Remedii naturale pentru cancerul de san Dovleacul, beneficii si retete sanatoase Efectele uimitoare ale usturoiului consumat pe stomacul gol Alimente care previn cancerul de colon Bicarbonatul de sodiu pentru frumusete si sanatate