Condimente si ierburi aromatice pe care merita sa le incercati

Actualizat: 08 Mai 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Multe condimente si ierburi aromatice mai putin familiare celor care respecta retetele traditionale romanesti merita sa fie incercate, atat pentru aroma lor speciala, cat si pentru proprietatile benefice pentru organism pe care le detin.

Acestea permit, totodata, inlocuirea cantitatilor mari de sare sau zahar din preparate, oferind un plus de gust, fara sa puna sanatatea in pericol.

Gatiti cu condimente si ierburi aromatice noi, pentru o experienta noua in bucatarie si mai putine calorii in fiecare farfurie!

Ierburi aromatice si condimente sanatoase

Mancarea poate fi gustoasa si fara sare, ulei si zahar utilizate in cantitati generoase. Secretul sta in gustul special oferit de numeroase ierburi aromatice si condimente folosite de alte popoare in bucataria lor traditionala.

Rozmarinul

Rozmarinul este o iarba aromatica cu aroma proaspata, asemanatoare pinului, care condimenteaza excelent carnea de pui, miel, porc sau somon. Versatilitatea rozmarinului este remarcabila, acesta putand fi adaugat si in sosuri, tocanite, garnituri cu ciuperci sau in aluatul painii preparate din faina integrala.

O alta intrebuintare minunata a rozmarinului este adaugarea lui in uleiul de masline si folosirea acestuia din urma pentru sosurile de marinat.

Pudra de curry

Aroma intepatoare a pudrei de curry, condiment folosit frecvent in preparatele bucatariei indiene, adauga un plus de savoare gratarului de pui, orezului, legumelor sotate, omletei, orezului brun, salatei de ton sau garniturilor cu quinoa.

Pudra de curry este de fapt un mix de condimente mai mult sau mai putin picante si va ofera o alternativa sanatoasa de aromatizare a mancarii fara calorii suplimentare, care provin de regula din grasimi, sare sau zahar.

Pudra de usturoi

Mai practica decat usturoiul proaspat, pudra de usturoi pastreaza o parte din proprietatile benefice ale acestei legume si va ajuta sa accentuati gustul sosurilor, supelor, hummusului, carnii etc.

Amestecati pudra de usturoi cu pudra de ardei iute si dulce, apoi presarati mixul de condimente peste floricele de porumb facute in casa, fara grasime. Veti obtine o gustare delicioasa si slab calorica, perfecta pentru o dupa-amiaza relaxanta in fata televizorului.

Scortisoara

Nu agreati gustul cafelei fara zahar? Presarati deasupra scortisoara si veti obtine o aroma placuta la gust, fara sa platiti pretul caloriilor in exces. Scortisoara este un condiment extrem de bogat in antioxidanti, fiind considerata o arma puternica impotriva imbatranirii premature si a cancerului.

Mai mult decat atat, scortisoara poate fi folosita atat la prepararea retetelor dulci, cat si a celor de la felurile principale. O puteti presara peste cerealele de la micul dejun, peste toast, iaurt, ceai, lapte, garnituri de quinoa sau cuscus, placinte cu dovleac etc.

Ghimbirul

Dac apreciati gustul bucatariei asiatice, ghimbirul trebuie sa fie nelipsit din bufetul bucatariei. Aceasta planta cu nenumarate beneficii asupra sanatatii poate fi consumata sub mai multe forme. Pudra de ghimbir poate fi adaugata in dressinguri pentru salate, legume sotate, sosuri marinate sau ingrediente calite. La fel de binevenita este si in cereale, iaurt, smoothie-uri sau alatul painii facute in casa.

Fulgii de ardei iute

Bogati in capsaicina, o substanta asociata de cercetatori cu un risc redus de dezvoltare a cancerului, fulgii de ardei iute satisfac pofta de preparate intens condimentate. Pot fi adaugati peste sparanghel, legume preparate pe gratar, carnea de pui, supe, sosuri sau pizza. Intrucat aroma lor se intensifica in timpul gatirii, este de preferat sa utilizati cantitati mici, treptat.

Cimbrul

Cimbrul face o pereche excelenta cu oregano, salvia si rozmarinul. Iarba aromatica schimba semnificativ gustul carnii, inclusiv al celei de peste, precum si pe cel al fasolei sau al legumelor preparate pe gratar. Tot cimbrul este recomandat pentru prepararea sosului de rosii sau a placintelor aburinde.

Oregano

Apreciat pentru gustul sau usor iute cu o tenta de dulceata, oregano este reprezentativ pentru bucataria italieneasca, mai ales in pizza, paste si sosuri diverse. Il puteti utiliza si la asezonarea orezului, a garniturilor cu quinoa, legumelor sotate sau a paparei. Oregano accentueaza aroma oricarui preparat, reducand necesarul de sare in timpul prepararii.

Pudra de ceapa

Cand nu aveti ceapa proaspata in casa sau va doriti un preparat lipsit de bucatelele acestei legume, pudra de ceapa este inlocuitorul perfect. O puteti utiliza in retetele cu peste, pui, carne rosie, supe si sosuri.

Tineti cont de faptul ca o lingura de pudra de ceapa echivaleaza circa 120 de grame de ceapa proaspata maruntita.

Chimenul

Un condiment care se regaseste chiar si in preparatele traditionale romanesti este chimenul, usor intepator la gust si foarte aromat. Utilizati aceasta iarba aromatica pentru asezonarea carnii de pui sau de porc, a sosurilor, fasolei, fructelor de mare, conopidei, cartofilor, fructelor de avocado sau a rosiilor coapte.

Turmericul

Acest condiment de un galben aprins se regaseste, de obicei, in compozitia pudrei de curry. Cercetatorii au descoperit ca turmericul poate juca un rol important in sanatatea creierului, protejandu-l de declinul cognitiv specific inaintarii in varsta. Mai mult decat atat, condimentul indian este benefic si sanatatii cardiace.

Adaugati pudra de turmeric in salatele de ou, salata de pui, salata de ton, tocanite sau dressinguri pentru legume gatite.

Busuiocul

Aroma intens parfumata a busuiocului ascunde si alte beneficii importante pentru sanatate, de care va puteti bucura din plin cand asezonati carnea de miel, peste, vita, tocanitele, legumele, dressingurile si omletele cu aceasta iarba aromatica speciala.

Condimentele Mei Yen

Acest mix de condimente specific bucatariei orientale este special conceput pentru a accentua aroma naturala a majoritatii alimentelor folosite la gatit, fara sa adauge propriul gust unui preparat. Este perfect pentru asezonarea legumelor si carnii slabe, precum si pentru retetele cu ingrediente acide, asa cum sunt rosiile sau vinul.


Citeste si despre:

9 condimente si plante cu reale beneficii asupra pielii Ce ingrediente contin cele mai folosite condimente din lume 3 condimente de sarbatori cu beneficii pentru sanatate Impactul condimentelor asupra sanatatii tale 6 condimente si plante care tin diabetul sub control! Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente Ce nu stiati despre piperul negru Consumul de mezeluri si cancerul de vezica urinara Prevenirea infectiilor urinare Cromul Patrunjelul: beneficii asupra sanatatii