3 ingrediente foarte periculoase pe care le poate contine oja

Actualizat: 15 Martie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Tot mai multe persoane aleg sa duca o viata cat mai sanatoasa, de aceea cauta sa schimbe obiceiurile vechi, iar acest lucru include si o privire mai atenta la rutina zilnica de frumusete.

Unul dintre produsele de frumusete la care ar trebui sa acorde mai multa atentie este lacul de unghii, pentru ca acesta poate sa contina ingrediente periculoase.

Desi sunt in cantitati foarte mici, aceste toxine pot fi absorbite in corpul nostru si, impreuna cu alte toxine care provin din alte produse de infrumusetare pot sa aiba efecte negative asupra sanatatii.

Este important sa citim eticheta lacului de unghii cu mare atentie, pentru a-l alege pe cel care contine cat mai putine ingrediente toxice. Iata care sunt cele pe care trebuie sa le eviti:

1. Formaldehida

O componenta care poate sa irite ochii, caile respiratorii si pielea este formaldehida. Acest compus este folosit la producerea ojei pentru ca ii da rezistenta mai mare. Insa, potrivit reprezentantilor Programului National de Toxicologie din SUA, citati de activebeat.com, aceasta substanta este asociata cu anumite tipuri de cancer, in special leucemia si cancerul de gat.

Alte efecte negative asupra sanatatii pot fi cresterea riscului de astm. De asemenea, poate fi periculoasa pentru femeile gravide. Uniunea Europeana limiteaza cantitatea acestei substante chimice in produsele de ingrijire personala.

2. Toluenul

Un alt ingredient de evitat atunci cand iti alegi oja este toluenul. Este utilizat in lacul de unghii pentru a da acestora aspectul neted.

Potrivit Centrului Canadian pentru Sanatate si Securitate, expunerea repetata sau expunerea prelungita la toluen poate duce la scaderea functionalitatii cerebrale, la probleme respiratorii, stari de greata si pierderea auzului.

3. Dibutilftalatul

Pe lista ingredientelor toxice care pot fi regasite in oja se numara si dibutilftalatul, care contribuie la mentinerea ojei pe unghii pentru mai mult timp.

Expunerea indelungata la aceasta substanta, care face parte din grupa ftalatilor, ar putea afecta dezvoltarea fetala la femeile gravide, poate scadea fertilitatea, dar poate favoriza si aparitia dezechilibrelor hormonale.

Aceste trei ingrediente, formadelhida, toluenul si dibutilftalatul, sunt produsele care ii ingrijoreaza cel mai mult pe cercetatori. "Ii putem numi un trio toxic", a spus Nneka Leiba, analist american, pentru huffingtonpost.com.

Nu numai lacul de unghii care contine aceste trei ingrediente este de evitat, ci si cel care contine parabeni, alte substante depre care se spune ca pot avea efecte nocive asupra organismului uman. Parabenii sunt conservanti utilizati in compozitia produselor de ingrijire personala, cat si in compozitia produselor de infrumusetare.

Se spune ca ar exista o legatura intre parabeni si anumite afectiuni, precum cancerul de san, dar si cancerul mamar. Parabenii care au capacitatea de a imita estrogenul, un important hormon din organism, au fost gasiti in tumorile de cancer mamar.

Sfaturi de care sa tii cont

Daca iti place sa te dai cu lac de unghii, este important sa le alegi pe cele care nu contin substante cu potential toxic. Opteaza si pentru perioade cand iti lasi unghiile naturale, fara lac, ca sa aiba timp "sa respire".

Ca sa limitezi cantitatea de toxine, poti sa iti faci doar unghiile de la maini sau doar pe cele de la picioare.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Lampile UV si riscul de cancer Inhalanti - generalitati Rosul unghiilor Angioplastia coronariana Mituri despre frumusete Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Igiena zilnica a corpului Reguli de baza pentru ingrijirea mainilor 7 lucruri pe care medicii dermatologi vor sa le transmita pacientilor Cum sa va ingrijiti corect cuticulele 9 dintre cele mai eficiente obiceiuri de infrumusetare