Masuri de precautie pentru diminuarea consecintelor dizabilitatilor

Actualizat: 22 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Una din trei persoane este pensionata inainte de termen, iar sansele ca procentul acestora sa creasca sunt marite. Cei mai multi dintre oameni se gandesc la un handicap ca la un eveniment catastrofal, ca un teribil accident de masina care are ca rezultat paralizia sau chiar internarea intr-un azil, declara specialistii. Totusi, invaliditatea este cauzata de lucruri mai putin dramatice si mult mai comune.

Boli cum ar fi artrita, durerile de spate, boli de inima, cancerul, depresia, diabetul zaharat, sarcina sunt unele dintre principalele cauze de dizabilitate sau invaliditate.

Conditii comune care cauzeaza dizabilitati

- Artrita si problemele musculo-scheletale - sunt cele mai frecvente cauze de invaliditate pe termen lung. Acestea reprezinta o treime din cazurile de invaliditate.

Artrita este, probabil, cel mai des intalnit motiv. Aproximativ unul din trei oameni considera ca artrita afecteaza capacitatea lor de a-si desfasura in mod normal activitatea la locul de munca. Alte probleme si afectiuni musculare, comune - durerile de spate, solduri etc. - se incadreaza in aceeasi categorie.

- Bolile cardiovasculare si accidentele vasculare cerebrale - sunt, de cele mai multe ori, boli cronice. Oamenii traiesc cu boli de inima multi ani sau chiar decenii. Abilitatea lor de a lucra poate fi serios afectata. Studiile estimeaza ca sumele cheltuite pentru tratamentul afectiunilor cardiovasculare reprezinta 17% din totalul costurilor de sanatate.

- Cancerul - desi tumorile canceroase pot fi indepartate, tratamentele implicate: chirurgia, radioterapia, chimioterapia, dar si altele pot ingreuna desfasurarea normala a vietii unei persoane.

In prezent, tot mai multi oameni care manifesta diverse tipuri de handicap sufera de cancer, iar acest lucru semnifica o crestere a ratei cancerului. Totusi, stiinta a avansat, iar oamenii traiesc mult mai mult timp dupa diagnosticul de cancer decat o faceau in trecut.

- Probleme de sanatate mintala - pe langa dizabilitatile fizice si handicapul psihic, ingreuneaza sau chiar face dificila desfasurarea normala a activitatilor fizice. Depresia, tulburarea bipolara si alte conditii de sanatate asemanatoare pot fi la fel de imobilizante pentru o persoana ca orice alta boala fizica. Problemele de sanatate mintala sunt unele din cele mai frecvente motive pentru care oamenii solicita pensionarea.

- Diabetul - alaturi de obezitate, diabetul este legat de o serie de probleme de sanatate grave, cum ar fi bolile cardiovasculare. Controlul diabetului este costisitor din cauza medicamentelor, dar si altor consumabile implicate.

- Tulburarile sistemului nervos - aceasta categorie include o serie de afectiuni: screloza multipla, boala Parkinson, epilepsia, boala Alzheimer si alte conditii care afecteaza creierul sau nervii. Screloza multipla este principala cauza de handicap la adultii tineri. Ea apare cel mai des la persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani.

- Sarcina - probabil multe persoane n-ar fi putut crede ca sarcina este o conditie imobilizanta. Rareori, totusi, dizabilitatile cauzate de sarcina se manifesta pe termen lung. Un astfel de exemplu, ar fi, depresia post-partum.

- Accidentele - Desi sondajele au demonstrat ca majoritatea oamenilor isi asuma responsabilitatea accidentelor, in prezent, acestea insumeaza mai putin de 10% din cazurile de dizabilitati. Aceasta categorie nu include doar accidentele de la domiciliu sau cele auto, ci si otravirile accidentale.

Masuri de protectie

Daca o persoana isi pierde locul de munca si venitul lunar, acest lucru ar putea sa o afecteze serios. Studiile au demonstrat ca problemele medicale sunt cauza a mai mult de 60% dintre cazurile de faliment pe termen scurt.

Ce se poate face pentru protejarea impotriva riscurilor de invaliditate si facturi medicale cu costuri mari?

- Se poate alege o asigurare de sanatatate cu cat mai multe beneficii in caz de invaliditate. Tot in acest sens se poate negocia, cu angajatorul, obtinerea diverselor beneficii;

- S-ar putea solicita, separat, o asigurare de sanatate pentru invaliditate. Cu cat o persoana inainteaza in varsta sau este diagnosticata cu diverse probleme de sanatate, obtinerea acesteia este mai dificila;

- Inainte de incheierea asigurarii de sanatate se vor cere detalii legate de ingrijirea pe termen lung. Aceasta varianta, posibil sa nu fie accesibila pentru toata lumea, dar asigurarea de ingrijire pe termen lung va acoperi o parte din costuri, in cazul handicapului si in cazul necesitatii ingrijirii pe termen lung la domiciliu sau intr-un azil de batrani;

- Imbunatatirea stilului de viata. Exercitiul fizic regulat, o dieta sanatoasa, greutatea optima, diminuarea stresului si somnul suficient ar putea reduce semnificativ riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, diabetului, cancerului si multor altor conditii.

Chiar daca o persoana a fost deja diagnosticata cu probleme de sanatate, schimbarea obiceiurilor nocive poate avea efecte pozitive majore asupra starii sale generale de sanatate.

Nimanui nu-i place sa se gandeasca la faptul ca, ar putea deveni bolnav, cu dizabilitati, dar toata lumea ar trebui sa o faca. Riscurile trebuie evaluate si ar trebui sa se ia diverse masuri pentru reducerea lor. Un handicap, de cele mai multe ori, nu poate fi prevenit, dar se pot minimiza unele dintre consecinte.

Cu ajutorul veniturilor sale, o persoana plateste ratele pentru casa, studiile pentru copii, asigurarile pentru pensie si sanatate. De aceea, abilitatea de a lucra este unul dintre cele mai valoroase lucruri pe care le poate avea. Trebuie facut tot ce se poate pentru ca aceasta sa fie protejata.


Citeste si despre:

Reabilitarea post accident vascular cerebral Terapia ocupationala in cazul copiilor Tratament naturist pentru ateroscleroza Sfaturi pentru prevenirea bolilor cardiovasculare Mituri despre depresie Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Privarea de somn si pericolele sale ascunse Osteoporoza, o problema majora de sanatate Afectiunile reumatice autoimune Fucosidoza Autismul si autostimularea