Recuperarea bolnavilor cu afectiuni cardiovasculare

Actualizat: 07 Decembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Carmen Mihalache
Director medical

Sport Med Center

Ansamblul de activitati necesare pentru influentarea procesului evolutiv al bolii si pentru a asigura bolnavilor cea mai buna conditie fizica si mentala, incat ei sa poata duce o viata normala, reprezinta definitia pe care OMS o atribuie recuperarii acestei patologii cardiovasculare. Recuperarea lor presupune un efort pe termen lung, atat din partea medicului cat si din partea pacientului.

Recuperarea bolnavilor cu afectiuni cardiovasculare are rezultate pozitive prin faptul ca, in ultimele decenii, s-a observat ca, ameliorarea tolerantei la efort duce la diminuarea mortaliatii.

De asemenea, kinetoterapia amelioreaza calitatea vietii si la bolnavii operati pe cord. Tendintele medicinii moderne subliniaza faptul ca, in recuperarea bolnavilor cardiovasculari, kinetoterapia ocupa un loc important.

Kinetoterapia aplicata in aceste cazuri, urmareste obtinerea unei capacitati de efort maxim in raport cu boala coronariana pe care a dobandit-o pacientul. Programul de recuperare care cuprinde o echipa formata din medic cardiolog, kinetoterapeut, nutritionist, psiholog.

Ea va stabili timpul de efort, intensitatea, frecventa, acestea stabilindu-se in functie de severitatea procesului patologic, si a sechelelor post afectiune acuta coronariana. Antrenamentele se incep progresiv, si se urmaresc atent parametrii stabiliti de echipa medicala.

Exista si contraindicatii ale acestui gen de afectiuni cum ar fi: insuficienta cardiaca decompensata, angor instabil, angor de repaus, pericardite, endocardite, miocardite, boli acute sau boli generale severe, boli metabolice decompensate, aritmii ventriculare, hipertensiunea arteriala pulmonara, hipertensiunea arteriala severa, antecedente recente de embolie pulmonara, tromboflebita recenta, unele boli cardiace congenitale sau dobandite etc.

Trebuie sa luam in calcul profilaxia afectiunilor cardiovasculare care, include intre factorii de risc sedentarismul, obezitatea; acestea au rezolvare in momentul cand ne-am hotarat sa facem sport.

Trebuie avut in vedere faptul ca antrenamentul fizic trebuie sa se incadreze in procesul complex de recuperare a cardiacilor care cuprinde un program indreptat catre imbunatatirea conditiei fizice, imbunatatirea psihicului pacientului dar si profilaxia evolutiei bolii sau evitarea complicatiilor. Bolnavul va invata sa practice cu interes si cu placere exercitiile fizice recomandate si sa aplice reguli de viata sanatoase cum at fi: abandonarea fumatului, mentinerea unei greutati corporale normale, evitarea grasimilor, dulciurilor, si a alcoolului.

Deoarece factorii de risc (fumatul, alcoolul, sedentarismul, obezitatea, stresul) sunt foarte frecvent intalniti in viata noastra, atunci si riscul afectiunilor cardiovasculare a crescut iar rata de deces in cazul acestor boli este in continua crestere.

Este imperios necesar sa inlaturam pe cat posibil factorii de risc, sa invatam sa ducem o viata sportiva, sa ne preocupam macar o jumatate de ora pe zi de sport, sa abandonam autoturismul personal in favoarea mersului pe jos sau al celui pe bicicleta, sa invatam sa mancam mai sanatos, sa nu ne adaugam sare in mancare, sa evitam fainoasele, dulciurile dar si alcoolul. Sunt gesturi minore care pot duce la o intarire a sanatatii noastre, la o mai buna stare de spirit, la o mai mare incredere in fortele proprii.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

HC Kinetic Med
Tel: 0371232114
Cluj-Napoca, Str.Mihai Eminescu Nr.7, Str.Aurel Vlaicu 184 Bl.3

Citeste si despre:

Recuperarea dupa o interventie la inima. Cum previi un nou eveniment cardiac Recuperarea dupa angioplastie Inundatiile: afectiuni provocate Hepatitele Gripa - cum separam mitul de adevar Anorexia, bulimia si obezitatea - tulburari de alimentatie si greutate Tulburarile de alimentatie #roboterapeut, un aparat de top in orasul medical, care te ajuta sa mergi mai departe, mai usor! Redefinirea standardelor in sanatate si nutritie Hipermetabolismul Gripa la copii - simptome, preventie si tratament Ce putem sti despre disautonomie? Antrenamentul la efort Coenzima Q10 Indicatiile aspirinei in afectiunile cardiovasculare Impactul caniculei asupra persoanelor cu afectiuni cardiovasculare