Radioterapia salveaza vieti, iar cancerul este invins

Actualizat: 12 Aprilie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Caracteristici


Cancerul poate schimba radical viata unui om, chiar daca acest diagnostic nefericit se refera la un coleg, prieten sau membru al familiei. Este inceputul cautarilor, omul avand nevoie de mult sprijin si grija celor din jur. Indrumarea medicala, diagnosticul corect, tratamentul eficient si accesibilitatea serviciilor sunt cele mai importante etape pentru a invinge lupta cu cancerul.

Statistici si necesitate
Conform Centrului de Statistica al Ministerului Sanatatii, in fiecare an, peste 60.000 de romani sunt diagnosticati cu cancer, iar valorile sunt in crestere de la an la an.
In acelasi timp, dureros este faptul ca se inregistreaza peste 46.000 decese anual.
(raport aferent anului 2008).

Aparatele performante de ultima tehnologie au reusit, pe plan mondial, sa ofere tratament 100% pentru cancerele in faze de evolutie a bolii, la care speranta de viata era minima.
Pe baza acestor nevoi fundamentale ale romanilor bolnavi de cancer, s-a infiintat Primul Centru de Excelenta in Tratarea Cancerului, aici, in Romania - OncoFort. Nucleul centrului il reprezinta departamentul de radioterapie dotat cu un accelerator de particule de ultima generatie.
Foarte multi romani apeleaza la servicii medicale oncologice in strainate, in cautarea unui diagnostic si a unui tratament eficient. Centrul ofera o alternativa pacientilor romani chiar la ei acasa, scutind pacientul de cheltuieli suplimentare cu transportul si cazarea. Centrul urmeaza modelul Austriac (aparatura, experienta, personal calificat), unul dintre cele mai renumite centre din Europa.

Avantajele folosirii unui aparat de radioterapie de ultima generatie



1. Precizie si acuratete net superioara tehnologiei anterioare
Radioterapia conventionala ofera doze mari de radiatie locatiilor cu tumori, dar in acelasi timp poate sa dauneze tesutului sanatos din jur. Scopul radioterapiei este ca tumora sa fie distrusa cu ajutorul energiei emise de aparat, insa de multe ori sunt afectate si celulele sanatoase din jurul acesteia.
Un accelerator de particule de ultima tehnologie, prin acuratetea sa, limiteaza afectarea organelor vitale din jurul tumorii. Aparatul este dotat cu lamele autoajustabile care iau forma tumorii astfel incat radiatia sa fie focusata numai catre ea. Acceleratorul modern inlocuieste metoda veche folosita (cobaltoterapia) tratand orice forma de cancer, cu o precizie mai mare si intr-o perioada mai mica de timp. Terapiile cu ultrasunete, pe langa faptul ca nu sunt autorizate mondial, limiteaza tratamentul pentru diferite categorii de cancer, sunt dependente de dimensiunea tumorii si dureaza ore intregi, pe cand radioterapia de ultima ora se aplica pentru orice tip de cancer, iar sedinta dureaza doar cateva minute.

2. Tehnica de conturare a tumorii este unica in Romania
Pentru a oferi pacientului cea mai buna rata de succes a tratamentului de radioterapie, fizicienii medicali analizeaza impreuna cu doctorul radioterapeut dosarul medical al pacientului, efectuand o simulare a planului de tratament.
Cu ajutorul unui soft specific, medicul radioterapeut contureaza volumul tinta de iradiere si organele de risc (conformationalul). La OncoFort tehnica de conturare este unica in Romania si urmeaza modelul austriac. Combinatia optima de energii asigura eficienta tratamentului, de aceea planificarea tratamentului este considerata una din cele mai importante etape.
Cand dosarul medical este complet si planul de tratament este validat de catre fizicenii medicali si doctorul radioterapeut, pacientul se poate programa pentru sedintele de radioterapie.

3. O sedinta de radioterapie dureaza doar cateva minute
O sedinta de radioterapie dureaza cateva minute, in functie de particularitatile fiecarui caz, si este monitorizata complet de catre echipa medicala OncoFort. Camerele video si interfonul asigura accesul vizual si auditiv din camera de comanda, de unde se initiaza si se urmareste sedinta de tratament. Astfel, pacientul poate sa isi reia activitatea de zi cu zi fara probleme.

4. Tratamentul se poate aplica pe toate tipurile de cancer
Aparatul ofera tratament pentru o gama variata de tipuri de cancer situat la nivelul intregului organism (plamani, ficat, prostata, gat, metastaze osoase, colon, san, coloana, cap...etc).

In Romania decesele datorate cancerului sunt superioare celor mondiale cu peste 20% (conform OMS), unul dintre motivele principale identificate fiind lipsa tratamentelor moderne de radioterapie. Din ultimele statistici oferite de Ministerul Sanatatii, din cei 385.000 pacienti romani luati in evidenta, o mare parte din cazuri pot urma un plan complet de radioterapie moderna” afirma Mircea Gongu, medic specialist oncolog Gral Medical.

In Romania, Centrul de Excelenta in Tratarea Cancerului-OncoFort ofera servicii complete de radioterapie
Incepand cu 09.12.2010 pacientii pot face programare online pe site-ul oficial al centrului: www.oncofort.ro sau direct la call center: 021 323 00 00 (02).


Citeste si despre:

Cancerul anal Interviu Dr. Istvan Petak: Sa luptam impotriva cancerului cu medicamente specifice Cancerul pulmonar cu celule mici (microcelular) Cancerul de buze poate fi invins Supravietuirea si calitatea vietii dupa un diagnostic de cancer: aspecte psihologice si medicale Cum poate fi invins cancerul care recidiveaza Cum poti incuraja o persoana care sufera de cancer? Care sunt optiunile de tratament pentru cancerul la san Hologic si Papapostolou Romania parteneri principali al celui mai important eveniment medical dedicat imagisticii si oncologiei sanului Adevarul despre tatuaje si infectiile asociate. Pot duce la aparitia cancerului? Semne de boala la nivelul organismului Limfomul Hodgkin Cancerul de col uterin – posibilitati de diagnostic Activitatea fizica creste sansele de prevenire a cancerului de san Screeningul cancerului endometrial Virusurile si cancerul