Tratament naturist pentru ateroscleroza

Actualizat: 11 Iulie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Ateroscleroza este o afectiunie a aparatului cardiovascular, caracterizata prin ingrosarea peretelui arterial. In prezent, aceasta este una din cele mai raspandite afectiuni pe intreg Globul, cauzand cresterea mortalitatii si dizabilitati.

Aceasta afectiune este o combinatie de modificari ale arterelor inimii, constand in acumularea de lipide, polizaharide, elemente figurate din sange, de tesut fibros si depozite de calciu insotite de modificari ale tunicii musculare.

Vaselele care hranesc inima
(arterele coronare) si arterele de la creier prezinta cel mai ridicat risc de a fi afectate de aceasta afectiune degenerativa. Ateroscleroza cauzeaza pierderea elasticitatii vaselor sanguine si ingustarea arterelor mici, fapt care interfereaza cu libera circulatie a sangelui.

Remedii naturiste

1. Lamaile
Unul din cele mai eficiente remedii naturiste pentru tratarea aterosclerozei este coaja de lamaie, deoarece are cel mai mare continut de vitamina P, care consolideaza intreg sistemul arterial.

Mod de preparare
Pentru a realiza un medicament, coaja de la 1-2 lamai se toaca marunt, se acopera cu apa fierbinte si se lasa la macerat timp de aproximativ 12 ore. Se recomanda consumarea unei lingurite cu coaja de lamaie la fiecare 3 ore, sau imediat sau dupa fiecare masa.

2. Patrunjelul
Deoarece contine substante care ajuta la buna functionarea a vaselor de sange, mai ales a celor capilare, patrunjelul este considerat un alt remediu eficient in tratarea si prevenirea aterosclerozei.

De asemenea, patrunjelul poate fi administrat sub forma de ceai – o lingurite cu patrunjel uscat se pune la o ceasca de apa si se lasa la fiert timp cateva minute. Potrivit specialistilor, pentru ca tratamentul sa dea rezultate rapide se recomanda consumarea a 2-3 cesti de ceai zilnic.

3. Sucul de legume
Sucul de sfecla consumat zilnic este extrem de benefic in cazul pacientilor cu ateroscleroza, deoarece sfecla este un foarte bun solvent pentru depozitele de calciu neorganic.

De asemenea, recomandate sunt si sucurile de morcov sau spanac. Aceste sucuri trebuie consumate, zilnic, intr-o cantitate de 500 ml, sau pot fi combinate. Cand consumi un amestec din aceste sucuri de legume, trebuie folosita urmatoare proportie: 300 ml suc de morcovi si 200 ml suc de spanac.

4. Mierea
Mierea este considerata un remediu eficient in tratarea aterosclerozei, deoarece este usor de digerat si de asimilat. Pentru tratament se recomanda consumarea, inainte de culcare, a unui pahar cu apa unde se adauga o lingurita de miere si sucul de la o jumatate de lamaie.

5. Ceapa si usturoiul
Potrivit studiilor realizate recent, ceapa si usturoiul ajuta in prevenirea aterosclerozei. Din aceasta cauza specialistii recomanda ca aceste legume sa fie introduse in dieta zilnica, acestea putand fi consumate proaspete sau in mancare, dupa preferinte.

Dieta pentru ateroscleroza

- Sucuri proaspete si o dieta cu seminte si cereale
Pentru inceput pacientul trebuie sa recurga la o dieta bazata de sucuri naturale, timp de 5-7 zile. Sucul natural si proaspat din fructele si legumele de sezon trebuie consumat de 3 ori pe zi. Dupa aceasta perioada, pacientul trebuie sa urmeze o dieta bazata pe seminte, nuci, cereale, legume si fructe, deviza fiind „un regim alimentar sanatos”.

Dieta bazata pe sucuri trebuie urmata la interval de 3 luni sau mai putin, in functie de progresele facute. De asemenea, specialistii le recomanda tututor pacientilor cu afectiuni cardiovasculare sa inlocuiasca cele 3 mese principale si consistente cu mai multe gustari usoare.

- Evita grasimile hidrogenate si excesul de grasimi saturate
Pacientul trebuie sa evite grasimile hidrogenate si excesul de grasimi saturate, care se gasesc in: unt, creme, grasimi animale, margarina, carne rosie, alimente procesate, sosuri si toate alimentele produse din acestea.

- Ulei de masline sau seminte de in
Se recomanda folosirea uleiurilor vegetale, de masline, seminte de in, floarea soarelui, insa numai in cantitati medii.

Alte sfaturi utile

- Fumatul
Pacientii cu afectiuni cardiace trebuie sa renunte la tigari, fumatul fiind unul dintre factorii majori implicati in dezvoltarea aterosclerozei

- Exercitiile si stresul
Pacientul trebuie sa practice exercitii in aer liber si sa invete sa isi menajeze stresul mental, in caz contrar afectiunea se agraveaza.


Citeste si despre:

Disfunctia erectila Topul alimentelor care scad nivelul colesterolului Anevrismul aortei abdominale, Dr. Bogdan Vintila, medic primar chirurgie vasculara Alimentatia corecta pe timp de iarna Durerea cronica Delfino Romania – manifest pentru sanatatea ta Cum trebuie acordat primul ajutor in cazul degeraturilor? Stenoza carotidiana Constipatia la adulti Afectiunile cardiace la copii Obezitatea – cauze, afectiuni si tratament