Statinele scad mortalitatea in infectiile pulmonare

Publicat: 29 Februarie 2008
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Conform unui studiu efectuat in USA, statinele (statinele sunt substante naturale produse de unele ciuperci, actiunea lor primara fiind diminuarea sintezei colesterolului) ar putea avea efecte benefice asupra infectiilor pulmonare si ar putea reduce, in acest fel peste jumatate din cazurile de mortalitate, provocate de aceste infectii. Statinele sunt destinate protejarii inimii.
Studiul arata ca, in cazul pacientilor tratati cu statine, mortalitatea in primele 30 de zile de la spitalizare s-ar reduce practic la jumatate. In cazul persoanelor de peste 85 de ani, acest procent ar fi chiar mai mare.
De asemenea, acelasi efect (desi intr-un procent mai mic) se observa in cazul pacientilor tratati cu inhibitori ai enzimei de conversie (IEC), medicamente recomandate persoanelor care sufera de insuficienta cardiaca si hipertensiune arteriala.
In cazul persoanelor care fac tratament cu ambele tipuri de medicamente (IEC si Statine), reducerea ratei mortalitatii ar fi superioara cazurilor care fac tratament doar cu statine.
Unele studii recente au sugerat ca statinele sau IEC ar creste gradul de supravietuire al bolnavilor spitalizati pentru septicemie, pneumonie sau pentru o infectie a membrelor inferioare cauzata de un diabet zaharat. Alte studii nu au confirmat insa obtinerea unui astfel de efect pozitiv.
Autorii studiului se arata totusi prudenti, in privinta rezultatelor obtinute. In opinia lor, aceste rezultate trebuie confirmate si prin studii comparative complementare. Se recomanda includerea in studiu si a unui lot de femei, practic absente in studiul de fata.


Citeste si despre:

Bolile pulmonare rare Investigatii ale functiei pulmonare Bolile pulmonare: 8 motive sa te duci la medic Statinele asociate cu antibiotice pot avea efecte secundare grave Lobectomia pulmonara - optiune medicala pentru afectiunile pulmonare complexe Infectiile in timpul sarcinii si implicatiile asupra fatului Escare: ce sunt, factori de risc, cum se pot preveni, stadii si optiuni de tratament Cu un pas inaintea menopauzei. Recomandarea specialistilor din Germania. Fumatul inamicul numarul 1 in afectiunile cardio-pulmonare Explorarea bolilor rare pulmonare: prezentare, diagnostic si tratament Infectiile tractului urinar: cum sa le recunosti si sa le previi Rolul ecografiei toracice in monitorizarea afectiunilor pulmonare Alimente care scad colesterolul Cum pot fi prevenite infectiile respiratorii acute?